Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britské biografické drama režiséra Hugha Hudsona se odehrává v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Eric Liddel (Ian Charleson) je zbožný křesťan, který věří, že jeho atletický talent je dar od boha a že pokud vyhraje zlatou medaili, bude to způsob jak boha velebit. Harold Abrahams (Ben Cross) je anglický žid, který studuje v Cambridge. Sní o slávě a o tom, že dokáže svým antisemitský spolužákům i celému světu, že židé nejsou podřadná rasa. Jejich pohnutky jsou vznešené, závazky absolutní a čest nepochybná. Oba přinesou osobní oběti, aby dosáhli svého cíle. A v průběhu událostí, navzdory všem překážkám a osobním problémům, s nimž musí bojovat, se ukáže, že boj o vítězství s tak náročnými závazky a tak vysokými cíli je možná tou opravdovou odměnou. Tento film, který byl natočen podle skutečného příběhu, získal čtyři Oscary včetně Oscara za nejlepší film a Nejlepší původní scénář a na další tři byl nominován. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (138)

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Pozreté v origináli po dlhých rokoch a musím priznať, že aj napriek kultovému statusu to na mňa tak nepôsobilo. Áno, Vangelis to urobili skvelo. Áno, bolo to dobovo brilantne spracované, ale tá "anglickosť" mi tak liezla na nervy, že až. Samozrejme to bolo danou dobou a nie zlým spracovaním, takže som sa cez to dokázal preniesť, ale žiaľ v dnešnej dobe, keď už existujú snímky typu Race, to je už len slabučká televízna udalosť. Až prílišná poetickosť sa jednoducho do dnešnej doby nehodí a neriešim vieru, videl som iné filmy založené na viere a zo športového prostredia a jednoducho boli lepšie podané napr. Woodlawn. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

K filmu ma prilákala známa Vangelisova melodia , za ktorú bol film ocenený Oskarom. Bola síce iba krátko ale stálo to za to. V dvojhodinovom filme bolo toho veľa, atmosféra Cambridgu, dokonca náznaky antisemitizmu (" meno Abraham svedčí o tom , že sa asi neprihlási do kostolného speváckeho zboru" konštatoval rektor univerzity), športové zápolenie, osobné "dilémy" , spupnosťa pokrytectvo športových funkcionárov , a to všetko podporené dobrými hereckými výkonmi. Film vychádzal zo skutočných udalostí, miovníkom historických a športových filmov treba len odporučiť. ()

Reklama

cab 

všechny recenze uživatele

Biograficke drama vrcholici na olympijskych hrach 1924 v Parizi, kde se maji mimo jine utkat sprinteri. Jednim z nich je Eric verici, ze jeho bezecke schopnosti jsou darem od boha a na olympiade ma nejlepsi prilezitost oslavit boha vytezstvim. Jeho sokem je anglicky zid, ktery chce vsem dokazat, ze odlisna vira jej necinni nikym menecenym. Osobni problemy a strasti v prubehu priprav jsou nakonec prekonany a ve finale se divaci dockaji krasnych a cestnych zavodu, jak by tomu pokazde melo byt. Pribeh je okorenen krasnym hudebnim podkresem od Vangelise. 60% ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Atmosférický film o sportu a hlavně motivaci sportovců. Dva běžci, Angličan a Skot, žid a křesťan - oba chtějí vyhrát... !SPOILER! a vyhrajou. !KONEC SPOILERU! Sport tak nějak ustupuje do pozadí a film tak netěží tolik, co z prostředí olympijských her mohl. Místy skvělý, ale moc dlouhý a tudíž i místy nudný, film zachraňuje zajímavá kamera a především geniální, nadpozemská hudba! ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Napínavý čtyřoscarový příběh souboje a osudů dvou nejlepších britských běžců roku 1924 - sveřepého abiciózního Žida a studenta na Cambridge Abrahamse a létajícího Skota a zbožného misionáře Liddela - před a na olympiádě v Paříži. Silné osobnosti se silnou vůlí které se nedaly ovlivnit svým okolím. Vše suverénně režírované a s krásnou hudbou od Vangelise. Trailer: http://www.csfd.cz/film/12881-ohnive-vozy-chariots-of-fire/videa/ ()

Galerie (86)

Zajímavosti (32)

  • Točilo se v Cambridge od 15. dubna do 21. června 1980. (M.B)
  • Film se nedlouho před londýnskou olympiádou v roce 2012 dočkal i divadelní adaptace. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Finančník Jake Eberts uvolnil 50 000 $ na scénář a Dodi Fayed, nejstarší syn miliardáře Mohameda Al-Fayede, se stal výkonným producentem. Přesto odhadovaný rozpočet snímku činil pouze 4 miliony $. (Zdroj: Filmy 80. let od Rona Base a Davida Haslama) (Rakosnicek77)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Zemřel herec Ben Cross

Zemřel herec Ben Cross

19.08.2020

Ve věku 72 let zemřel britský herec Ben Cross, kterého mohli diváci znát například jako Spockova tátu ze Star Treku J. J. Abramse, případně atleta Harolda Abrahamse v Ohnivých vozech nebo ještě ze… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

Reklama

Reklama