Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Střihový dokument režiséra Murraye Lernera Festival zachycuje ve zkratce průběh festivalů lidové hudby v americkém Newportu v letech 1963-66. Autentické nahrávky nejpozoruhodnějších písní jsou umocněny sociologickým pohledem na prostředí, v němž vedle amatérů z celé Ameriky vystupují i známé soubory a zpěváci. Ve filmu Festival se objevuje trojice Peter, Paul and Mary. Patří k osobním přátelům Boba Dylana, s nímž je spojuje stejný názor na svět a jehož písně také interpretují. Tito zpěváci se nevyhýbají ničemu, co slouží jejich protiválečnému přesvědčení. Největší úspěch dosáhli přednesem písně francouzského autora Borise Viana Dezertér, v němž vyzývají vojáka, a tím všechny vojáky ve Vietnamu, aby přestali zabíjet. Toto trio mělo vliv také na další umělce: hlásí se k nim jako k inspiraci i Marlene Dietrichová i známý americký zpěvák italského původu Booby Darin, zpívající písně s protiválečným obsahem. Bob Dylan je tvůrcem textů, hudby i interpretem. Má velký vliv na mládež, patří k nejpopulárnějším zpěvákům v Americe. Vystupuje všude, kde může uplatnit své myšlenky, zaměřené proti imperialismu. K němu se druží jako bojovnice proti vietnamské válce vynikající zpěvačka americko-mexického původu Joan Baezová, členka světového hnutí Obránců míru, která svůj hlas nepokládá za cíl své kariéry, ale za prostředek k vyslovení toho, co musí říci na obranu života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

fragre 

všechny recenze uživatele

Newport Folk Festival v nejlepších létech své existence. Koncentrace hvězd v tomto filmu je náramná - Peter, Paul & Mary, Judy Collins, Johnny Cash, Odetta, Buffy Sainte-Marie, Pete Seeger, Mississippi John Hurt, Donovan, Bob Dylan, Joan Baez a její ještě hezči sestra Mimi, Howling Wolf... Vyvrcholení amerického folkového hnutí, nejen jako hnutí hudebního, ale i občansky protestního. Zároveň už známky odlivu - Bob Dylan již s elektrifikovanou kapelou je sice bouřlivě vypískán a je mu do Jidášů vyspíláno, ale on byl budoucnost inteligentní pop-music. Film je asi těžce pamětnická záležitost, ale ta opojná vůně naděje lepšího světa je z něj cítit dodnes. ()

Pucmeloud 

všechny recenze uživatele

Pro mou generaci folkařů (dnes 60 a víc...) byl tento film opravdovým zjevením. Už za totáče se dal vypůčit v ÚPF na 16mm a tak občas při různých koncertech folkařů byl taky na programu. A jsem přesvědčen, že má co říct i dnes. ()

Reklama

Reklama