Reklama

Reklama

Recenze (4)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Slavné Frankensteinovo monstrum z klasického románu Mary Shelleyové v krásné televizní adaptaci je rozděleno do dvou částí, z nichž každá má celovečerní stopáž. Jednoduchá výprava v kostýmním studiovém filmu je jen nezbytným doplňkem pro navození správné atmosféry v poměrně romantickém příběhu, ale i tak ukazuje, že rozpočet nebyl zrovna malý. Vývoj děje je na celkovou stopáž tří hodin nezvykle pomalejší, ale zachovává si svou plynulost a podstatný dějový vývoj. Trochu nezvyklá je i postava monstra, které je od svého vzniku spíše dámským hezounkem, který se teprve od určité chvíle začne postupně měnit. Po herecké stránce jsou k vidění herecké koncerty všech hlavních protagonistů. Každý z nich pojal charakteristiku své postavy tak, jak měl, tudíž plně rozehrál zvýrazňující, romantizující, napínavé i šokující momenty. V rámci hororového rozhraní patří k tomu nejděsivějšímu, co je zde k vidění, utržení hlavy od těla během velkého plesu ke konci filmu. Na televizní tvoru počátku 70. let však ale samozřejmě nikdo odvracet oči nebude. Samozřejmě jde také především o konverzační etudu, ale vše je pojato do posledního detailu tak, že je to poutavé i v dnešní zrychlené době. Takové zpracování sází na zajímavý příběh a neděsí za každou cenu, což se daří zejména po emocionální stránce. Toto zpracování možná není nejlepší, ale rozhodně je nejdojemnější, jaké kdy bylo natočeno. ()

Ham.and.eggs 

všechny recenze uživatele

Nevim, jak zdejší tvůrci obsahu přišli na délku trvání 240min, ale já viděl verzi, která má něco málo přes 3 hodiny. Celkem fajnová podívaná pro milovníky klasiky a tématu Frankenstein. Jasně, mohlo to být klidně o hodinu kratší, těch komických hlášek a scének tam taky pár je (bráno z dnešního pohledu), ale má to plno kouzelných okamžiků (postup tvorby "umělého" člověka, dekapitovaná Jane Seymour, Michael Sarrazin jako šílený monstrum jak vytržený z libovolné hlavní role libovolného nekonečného seriálu našich televizí) - kvůli kterým stojí za to ten čas filmu věnovat... ()

Reklama

lardko 

všechny recenze uživatele

Film je sice až přespříliš dlouhý ale i tak je koukatelný. K vidění zde: https://m.youtube.com/watch?v=xbwdBxzOreE&t=3004s ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zdařilá TV adaptace s vizuálem kinofilmu. Tvůrci dodrželi hlavní motiv Shelleyové románu, jímž je nešťastné monstrum hledající marně své místo ve společnosti lidí. V románu není přesně popsáno, jak Frankenstein oživil svůj výtvor, jsou zmíněny jen přístroje, které mu dají život. V řadě filmů se tak ustálilo smyšlené klišé - oživení pomocí energie z blesku. Zde naopak tvůrci použili energii sluneční v případě monstra a lázeň s rozličnými chemikáliemi v případě znovuzrození Agathy (Jane Seymourové), která pak stejně kvůli monstru ztratí hlavu, byť to zpočátku vypadá, jako by měla být jeho nevěstou. Zábavné jsou scény s oživováním brouka, motýla a amputované ruky. Zvláštností oproti předloze je to, že Frankensteinův umělý člověk je pohledný mladý muž, který se však začne časem rozpadat a měnit ve skutečné monstrum fyzické i psychické (vizáž připomene dr. Jekylla). Cesta lodí v závěru příběhu nepřinese štěstí ani jednomu z pasažérů. Pěkná kamera předkládá výtvarné momentky, skvělé kompozice, rámování postav mezi hořící svíce, tajemnou laboratoř i tváře krásných žen. Násilné scény jsou mimo záběr, vyjma pěkného rozdupání koňmi a následného přejetí kočárem. Proměna v ohořelou kostru je spíše úsměvná. Překvapilo mě, jak se mi i po dlouhých letech, kdy jsem jej viděl poprvé, film stále líbí. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama