Reklama

Reklama

Pan Smith přichází

  • USA Mr. Smith Goes to Washington
Trailer
USA, 1939, 129 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Sidney Buchman

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Jean Arthur, James Stewart, Claude Rains, Edward Arnold, Guy Kibbee, Thomas Mitchell, Eugene Pallette, Beulah Bondi, H.B. Warner, Harry Carey, Astrid Allwyn (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý poctivý senátor Jefferson Smith (James Stewart) odhaluje s pomocí své sekretářky (Jean Arthur) korupci mnoha politiků, a stává se proto velice obávaným bojovníkem proti mocným. Jeho triumf nad předsedou strany, guvernérem a senátorem vrcholí jeho třiadvacetihodinovou řečí v Senátě, v níž pranýřuje jejich machinace.

Frank Capra ve filmu PAN SMITH PŘICHÁZÍ znovu obměňuje své oblíbené téma o vítězství dobra nad zlem a o triumfu venkova nad městem. Americký Kongres marně protestoval proti uvedení tohoto filmu, který se stal velmi populární. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Místy trochu přehnané. Do půlky fajn, pak se komediální ráz pozvolna vytrácí, coý je škoda, ale vzhledem ke svénáři to patrně ani jinak nešlo. Rozhodně to neni špatný kosek, nenudil jsem se, jen ta politika a obstrukce nejsou zrovna šálek mého čaje. # [viděno: monitor, sluchátka] # příběh 7 | humor 3 | akce 1 | napětí 3 | pustil bych si znovu 7 ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Frank Capra byl asi velký idealista co myslel, že s poctivosti nejdál dojdeš. No tohle jak víme neplatí. Pan Smith přichází je tak krásně naivní snímek, ale tu naivitu si uvědomíta pravděpodobně až o pár dní později až se vám film rozleží v hlavě. Během snímků si to ani neuvědomíte a to díky preciznímu výkonu Jamesa Stewarta a dalších herců ve vedlejších rolí jako např. Claude Rains nebo Harry Carey. Ne náhodou oba získali nominaci na Oscara. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Keď sa bezbranný jedinec postaví proti dokonale vytvorenému systému skorumpovaných panáčikov, myslíte si, že to nemôže dopadnúť dobre. Napriek tomu, že sa vo mne miešali predstavy o tom, ako tento zložitý spor dopadne, naivný James Stewart si ma získal a držala som mu palce takým spôsobom, ako by som v Senáte pri jeho naliehavej a únavnej reči namiesto povzbudivej a po uši zamilovanej sekretárky Jean Arthur stála ja :-) Veľmi poučný, veľmi otvorený film, ktorý predostrel tak veľa, že sa právom stal hrozbou pre mnohé politické presvedčenia. 90% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Som nepríjemne prekvapený a trochu aj znepokojený. Ten pocit, že sa pozerám na škodlivý film ma prenasledoval pri Forest Gumpovi a osobitne pri Sellersovom Bol som pri tom sa zopakoval aj u tohto známeho a dobre hodnoteného Caprovho filmu. Predpokladal som, že uvidím niečo príjemné ako jeho film Stalo sa jednej noci a stal sa takmer opak. Naivný, čiernobiely, rozprávkový film o prosťáčikovi, ktorý dobyl senát nemal byť premietaný mimo USA, pretože iba tam sú schopní stráviť toľko falošnosti a pokrytectva. Jamesovi Stewartovi vďačím za trojhviezdičkové hodnotenie. ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s Dougem a možná bych šla ještě dál než on, protože tenhle film je lepší než výborný. Je třeba jen přimhouřit oko a uvědomit si, že Pan Smith se natáčel na konci 40. let. Nejsem žádný americký nadšenec, spíš naopak, ale i tak mě dokázal snímek o americkém patriotství vytáhnout do těch největších výšek. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (27)

  • Frank Capra dostával během let hodně dopisů od lidí, které film inspiroval k pozvednutí politiky. (HellFire)
  • Jedním z důvodů, proč chtěl Frank Capra natočit tento film, byla touha překonat ztrátu svého nezletilého syna, který zemřel na následky odnětí mandlí. (HellFire)

Reklama

Reklama