Reklama

Reklama

Pan Smith přichází

  • USA Mr. Smith Goes to Washington
Trailer
USA, 1939, 129 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Sidney Buchman

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Jean Arthur, James Stewart, Claude Rains, Edward Arnold, Guy Kibbee, Thomas Mitchell, Eugene Pallette, Beulah Bondi, H.B. Warner, Harry Carey, Astrid Allwyn (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý poctivý senátor Jefferson Smith (James Stewart) odhaluje s pomocí své sekretářky (Jean Arthur) korupci mnoha politiků, a stává se proto velice obávaným bojovníkem proti mocným. Jeho triumf nad předsedou strany, guvernérem a senátorem vrcholí jeho třiadvacetihodinovou řečí v Senátě, v níž pranýřuje jejich machinace.

Frank Capra ve filmu PAN SMITH PŘICHÁZÍ znovu obměňuje své oblíbené téma o vítězství dobra nad zlem a o triumfu venkova nad městem. Americký Kongres marně protestoval proti uvedení tohoto filmu, který se stal velmi populární. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

joehot 

všechny recenze uživatele

Na Pan Smith přichází je rozhodně nejlepší ona dvojznačnost, s jakou je příběh korupce v americkém senátu, ovládaném loutkáři-magnáty, kteří kontrolují i média (jak moc se v tomhle směru věci změnily, ptám se?) vyprávěn. Sice nám ukazuje, že když věříte v dobrou věc a vsadíte na dobrého člověka, ještě můžete vyhrát a hnout světem - ale ukazuje to v závěru, který působí jako pohádka, jako sen, jako představa zemdlelého pana Smithe. Jakoby Capra ukazoval prstem a oznamoval - takhle to může být jenom ve filmech. Jediné, co se tomuhle může vyrovnat, je herecký výkon Jamese Stewarta. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Po zkušenosti se vskutku úžasnou Úžasnou událostí jsem od Pana Smithe čekal rovněž výjimečně silný a vzhledem k ostřejšímu kritickému námětu i hodnotnější snímek. Nevyplnilo se to stoprocentně... Capra sice opět mistrně pracuje se záplavou nebývale inteligentních a jemnohumorných dialogů, takřka neznatelně zvládá zakomponovat do klíčového politického dění působivou milostnou zápletku a jeho hrdina, idealistický a nesmírně přesvědčivý James Stewart, se stává s ubíhajícími minutami prototypem sympatie a filmového klaďase. Bohužel, zatímco kouzelný Mr.Deeds byl svými myšlenkami přístupný globálně, Mr.Smith je až neuvěřitelně patetický a čpí z něj arogantní americké vlastenectví v obřích výparech, které Capra, jakkoli působivě, ještě rozdmýchává sentimentalitou některých obrazových montáží nebo monologů (viz chlapec, který čte v kameni vytesaný Lincolnův projev, zatímco jistý veterán za jeho zády hrdě přitakává). Příběh je to stále oslovující a aktuální, ale svým hrdinským charakterem a dost polopatickým znázorněním těch dobrých a zlých mě přeci jen trochu zklamal.... 80% ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Film, který mě srazil k zemi natolik, že jsem si jej musel vzápětí pustit ještě jednou. Caprova schopnost přesvědčit, že se slušností a ideály se ještě dá někam dojít a bojovat, je obdivuhodná... navíc není sentimentální, ani citově nevydírá. Frank Capra svůj příběh buduje tak fikaně, že na začátku se cynický a protřelý divák dívá na Smithe jako na idealistického slušňáka, který nemá ponětí o skutečném světě, ale když mu uvěří a Smith si jej získá na svou stranu, musí projít stejným otřesným poznáním a prozřením jako on, to vše vrcholí geniálním monologem v Senátu, kde James Stewart podal jeden ze svých nejlepších výkonů. A závěr je typicky caprovsky mnohoznačný... Je jen škoda, že tento mistrovský kousek u nás není skoro známý, což ostatně postihlo většinu Caprových filmů (i dokonalý Život je krásný prošuměl televizemi bez většího ohlasu, navíc kolorovaně). ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Som nepríjemne prekvapený a trochu aj znepokojený. Ten pocit, že sa pozerám na škodlivý film ma prenasledoval pri Forest Gumpovi a osobitne pri Sellersovom Bol som pri tom sa zopakoval aj u tohto známeho a dobre hodnoteného Caprovho filmu. Predpokladal som, že uvidím niečo príjemné ako jeho film Stalo sa jednej noci a stal sa takmer opak. Naivný, čiernobiely, rozprávkový film o prosťáčikovi, ktorý dobyl senát nemal byť premietaný mimo USA, pretože iba tam sú schopní stráviť toľko falošnosti a pokrytectva. Jamesovi Stewartovi vďačím za trojhviezdičkové hodnotenie. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Sidney Buchman .. Idealista Frank Capra šťouchá do pilířů americké demokracie a politického systému, který prožírá korupce, manipulace s médii i veřejným míněním. Naléhavosti obsahu neubraly léta ani trošku, naopak. Jde o stále aktuální a téměř po celém světě aplikovatelný "problém." James Stewart jako vždy výtečný. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (27)

  • Film byl původně plánován jako pokračování filmu Mr. Deeds Goes to Town (1936) s názvem „Mr. Deeds Goes to Washington“ a Gary Cooper si měl zahrát hlavní roli. Avšak Cooper nebyl k dispozici, a tak hlavní role připadla Jamesi Stewartovi, kterého si studio Columbia Pictures vypůjčilo od MGM. (HellFire)
  • Film byl zakázán v nacistickém Německu, fašistické Itálii a falangistickém Španělsku. Podle Franka Capry byl film také v některých evropských zemích předabován – poselství filmu bylo změněno tak, aby odpovídalo oficiální ideologii. V Sovětském svazu byl film uveden do široké distribuce až 8. října 1947. (Zdroj: ČSFD)
  • Aby udělal svůj hlas ochraptělý, vysoušel si James Stewart (Jefferson Smith) hrdlo bikarbonátem sodným. (Kulmon)

Reklama

Reklama