Reklama

Reklama

Pan Smith přichází

  • USA Mr. Smith Goes to Washington
Trailer
USA, 1939, 129 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Sidney Buchman

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Jean Arthur, James Stewart, Claude Rains, Edward Arnold, Guy Kibbee, Thomas Mitchell, Eugene Pallette, Beulah Bondi, H.B. Warner, Harry Carey, Astrid Allwyn (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý poctivý senátor Jefferson Smith (James Stewart) odhaluje s pomocí své sekretářky (Jean Arthur) korupci mnoha politiků, a stává se proto velice obávaným bojovníkem proti mocným. Jeho triumf nad předsedou strany, guvernérem a senátorem vrcholí jeho třiadvacetihodinovou řečí v Senátě, v níž pranýřuje jejich machinace.

Frank Capra ve filmu PAN SMITH PŘICHÁZÍ znovu obměňuje své oblíbené téma o vítězství dobra nad zlem a o triumfu venkova nad městem. Americký Kongres marně protestoval proti uvedení tohoto filmu, který se stal velmi populární. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

Falko 

všechny recenze uživatele

Uzasny scenar a herecky vykon Jamesa Stewarta, ktoreho som skor spoznal z filmov natocenych o par rokov neskor, napriklad od Hitchcockovho OKNA DO DVORA (1954) alebo VERTIGA (1958). V tomto filme bol mlady, sympaticky a neskuseny, ale to bol aj zamer rezisera Franka Capry, pretoze v tejto ulohe sa mohol ukazat ako charakterny cestny clovek, pre ktoreho v spinavej politike niet miesta. Krasne bolo hlavne to, akym sposobom dokazal ist takmer cez mrtvoly, aby dokazal korupciu a spinavost politikov. V realnom zivote by ho uz davno za to niekto odkragloval na onen svet. Film si zasluzil az 10 nominacii na Oscara, avsak dostal iba jedneho za namet, pretoze v tom roku mal silneho konkurenta v romantickej vojnovej drame JIH PROTI SEVERU (1939). Medzi nominovanymi bol aj herec v hlavnej ulohe James Stewart, ale Oscara v tej kategorii ziskal Robert Donat za ulohu v romantickej drame SBOHEM, PANE CHIPS (1939). V kategorii herec vo vedlajsej ulohe boli nominovani hned dvaja herci a to Harry Carey a Claude Rains, avsak Oscara si vtedy prebral Thomas Mitchell za ulohu vo westerne PREPADENI (1939) od rezisera Johna Forda. Nominovany bol aj reziser Frank Capra a produkcia spolocnosti Columbia za najlepsi film roka, ale ako som uz spominal, v oboch kategoriach ziskal Oscary drama JIH PROTI SEVERU. 25.02.2010 _______ James Stewart - (Jefferson Smith) +++ Jean Arthur - (Clarissa Saunders) +++ Claude Rains - (Senátor Joseph Harrison Paine) +++ Edward Arnold - (Jim Taylor) +++ Guy Kibbee - (Guvernér Hubert Hopper) +++ Thomas Mitchell - (Diz Moore) +++ Harry Carey - (Prezident senátu - Henry) +++ Astrid Allwyn - (Susan Paine) +++ ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Na Pan Smith přichází je rozhodně nejlepší ona dvojznačnost, s jakou je příběh korupce v americkém senátu, ovládaném loutkáři-magnáty, kteří kontrolují i média (jak moc se v tomhle směru věci změnily, ptám se?) vyprávěn. Sice nám ukazuje, že když věříte v dobrou věc a vsadíte na dobrého člověka, ještě můžete vyhrát a hnout světem - ale ukazuje to v závěru, který působí jako pohádka, jako sen, jako představa zemdlelého pana Smithe. Jakoby Capra ukazoval prstem a oznamoval - takhle to může být jenom ve filmech. Jediné, co se tomuhle může vyrovnat, je herecký výkon Jamese Stewarta. ()

Reklama

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Na Pana Smithe jsem se moc těšila a měla jsem proč - výborný film, který splnil veškerá má očekávání. Naprosto úžasný James Stewart, který, jak už zde bylo řečeno, podává skvělý výkon (zejména při závěrečné řeči), krásná a vtipná Jean Arthur, která si mě s každým filmem získává víc a rovněž můj oblíbený Claude Rains, kterého jsem poznala až po chvíli díky jeho hlasu (je známý například z Notorious nebo Casablancy). Jistě film je někdy možná až příliš idealistický, ale vše ostatní mě nadchlo, takže mu to klidně odpustím, ostatně je to Capra. Zábavné, dojemné, SKVĚLÉ! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nebudu chodit kolem horké kaše a napíšu to rovnou - ano, Mr. Smith Goes to Washington je možná naivní film, s (povětšinou) naprosto černobílými charaktery, ale krásně se na to dívá. Je to film o klasickém boji dobra versus zla, ale tentokrát je ten boj zasazen do kongresu. A za sebe můžu říct, že některé pasáže mě opravdu strhly (hlavně závěrečný projev). Bravo, Franku. Opět jsi mě dostal. A i když (kdybych byl hodně cynický) bych mohl říct, že tohle je vlastně ta nejkrásnější pohádka, která kdy byla natočena, tak mi to nevadí a panu Smithovi jsem opravdu fandil. Tenhle film nám prostě ukazuje už dávno zapomenutý fakt, že jediný způsob, jak můžeme prohrát, je přestat bojovat za to, co je správné a prostě se "zařadit" do řady. A ano, možná to ukazuje dosti naivním způsobem, ale k sakru, vždyť je to tak krásný! 100 %. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Neskutečný film o tom, jak je možné se držet ideálů, Ano, v některých ohledech snímek vypadá naivně, ale jiné scény nádherně ukazují to, jak je možné dosáhnout toho, co nikoli člověk, ale co mocní, vládnoucí skupina, chtějí. James Stewart předvádí neskutečný výkon, jako vždy, ale jsou zde další, kteří mu přizvukují. Vše je pak dokonáno skvělým scénářem a výbornou režií Franka Capry. Úžasné drama, které se dneska už v podstatě netočí. A ano, někdy je člověk prostě rád, že to končí jinak, než si myslel. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (27)

  • Konec filmu byl původně mnohem delší a zahrnoval Smithovu (James Stewart) cestu domů. (Kulmon)
  • Jde o jeden z nejoblíbenějších filmů herce Jima Carreyho: "Když jsem byl dítě, chodíl jsem na něj v Kanadě kdykoliv to jen bylo možné. Jimmyho Stewarta jsem miloval. Když pak přišlo video, díval jsem se na ten film znovu a znovu a dokonce jsem spal s kazetou jako s plyšovým medvídkem. Přitom jsem snil o tom, že budu tak ušlechtilý jako Jimmy Stewart v tomhle filmu." (NIRO)
  • Aby udělal svůj hlas ochraptělý, vysoušel si James Stewart (Jefferson Smith) hrdlo bikarbonátem sodným. (Kulmon)

Reklama

Reklama