Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ewa (Małgorzata Snopkiewicz) žije jako partnerka Grzegorze (Wojciech Wysocki), studenta Státní hudební akademie, který se připravuje na mezinárodní Chopinovu soutěž. Jednoho dne ji její snoubenec seznámí se svým přítelem a kolegou ze soutěže Andrzejem (Mirosław Konarowski). Andrzej se do Ewy zamiluje, čehož si všimne Grzegorz, který se snaží kamarádovo milostné vzplanutí otupit. Oba zamilovaní muži však netuší, že se zdravotní stav mladé studentky architektury neustále zhoršuje. Brzy se ukáže, že Ewa má rakovinu mozku. Požádá o pomoc Grzegorze, který však zaneprázdněn přípravou na soutěž nehodlá o svou nemocnou snoubenku pečovat. Na rozdíl od Grzegorze Andrzej upřednostní lásku před soutěží a rozhodne se umírající Ewě pomoci. (mac000)

(více)

Recenze (4)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Jemná melodráma z umeleckého prostredia. Mladí študenti Gregor a Andrej tu riešia vážnu dilemu - ísť za svojim cieľom, napriek náhlym prekážkam, alebo obetovať začínajúcu a úspešnú kariéru klavíristu pre druhého človeka, ktorý potrebuje pomoc? Je Gregorova láska k chorej Eve silnejšia ako túžba začínajúceho umelca po uznaní? Bude Zoška pomáhať Eve aj napriek tomu, že práve kvôli nej prichádza o Andrejovu lásku? Zaujímavý námet i scenár (Krystyna Berwinska) núti človeka zamýšľať sa nad základnými morálnymi hodnotami v živote. Film sprevádza krásna Chopinova hudba a prekvapivo dobré herecké výkony mladých, neznámych hercov. Na druhej strane mi však riadne vadilo typicky socialistické moralizovanie a cielené zameriavanie pozornosti na ateistický vzor príkladného hrdinstva..... Bŕŕŕŕ! ()

kralMiroslav 

všechny recenze uživatele

Film bol natočený podľa knihy Krystyny Berwinskej (vyšla v roku 1974). Tá použila pri písaní zaujímavý štýl, každá kapitola je písaná z pohľadu jednej z hlavných postáv. Film som videl koncom sedemdesiatych rokov ako tínedžer a vtedy by som mu dal určite päť hviezdičiek. Odvtedy som film nevidel, možno by som mu teraz maximálne hodnotenie nedal. No je to film pre tínedžerov, tak sa budem držať môjho prvého dojmu. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • O tomto filme píše Václav Havel vo svojich listoch Oľge (Dopisy Olze). V júli 1980 píše z väzenia: „Včera jsem zhlédl polský film Con amore, který se mi moc líbil. Bylo to v podstatě o tom, že jsou situace, kdy musí umělec nechat umění plavat, aby mohl udělat něco dobrého v živote, něco třeba nenápadného, čím se nezapíše do dějin, co je ale výrazem jakéhosi mravního imperatívu anebo prostě lásky k lidem... Zkrátka mě to moc zaujalo, dojalo a navíc tam byly moc hezký holky, což se tu taky moc často nevidí.“ (hemul)

Reklama

Reklama