Reklama

Reklama

Příběh libyjského hrdiny, který se postavil na odpor fašistickým vetřelcům. Je rok 1929 a Mussolini je nespokojen se situací v Libyi, kterou Itálie okupuje bezmála 20 let. Neustálé vzpoury žádají konečné zlomení domácího odporu. Z toho důvodu duce vysílá do země nekompromisního generála Rudolfa Grazianiho, aby se úkolu ujal a porazil vůdce odporu – učitele Omara Mukhtara (Anthony Quinn) přezdívaného Lev pouště. Ten je mazaným bojovníkem s dokonalou znalostí terénu, co svými rychlými výpady ze zálohy ochromuje italské jednotky a mizí stejně rychle jako přichází. Proto má také mezi italskými vojáky pověst přízraku. Graziani nastolí v okupovaných provinciích novou vlnu represí, a to donutí Mukhtara opět bojovat. První zdrcující Grazianiho porážka otevře italskému generálovi oči a uvědomí si, že svůj úkol za současné situace nemůže splnit. Dojde tak k razantním krokům – stavěním koncentračních táborů, vypalováním vesnic, trávení studní, popravám a k mohutné ofenzívě do pouště, kterou se do té doby nikdo neodvážil učinit... Filmové zpracování osudů Omara Mukhtara a tzv. pacifikace Libye se i přes obrovskou výpravu vrcholící spektakulárními bitvami stal kasovním neúspěchem. S rozpočtem přibližně 35 miliónů dolarů (nejdražším americkým filmem byl do té doby Superman z roku 1978 s rozpočtem 55 miliónů) neutržil ani 2 miliony. K úspěchu v kinech nepomohlo ani výrazné herecké obsazení, ať už oscarový Anthony Quinn, Oliver Reed, Irene Papasová či Rod Steiger, co si roli Benita Mussoliniho zahrál již podruhé (poprvé ve filmu Poslední dny Mussoliniho z roku 1974). Se snímkem se pojí také kontroverzní zákaz promítání v Itálii od roku 1982 s odůvodněním, že film poškozuje pověst italské armády, a na tamních televizních obrazovkách, resp. placeném kanálu Sky, se objevil až v roce 2009 při oficiální návštěvě Muammara Kaddáfiho. (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

JasonCZ 

všechny recenze uživatele

No moc se mi ten film nelíbil, čekal sem kdy se to pořádně rozjede, druhá půlka byla lepší, když je tam tolik oscarových hvezd a byl takovéj velkej rozpočet na tu dobu, celkem nuda na válečnéj film.. Dobrá scéna byla jak jej bodl nožem do hrudníku a ještě střelil do hlavy.. . Možná kdybych ten viděl 39 lety, Možná bych dal o jednu hvězdu navíc... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Málo známa vojnová dráma z prostredia taliansko-líbyjskej vojny, či skôr okupácie Líbye fašistami. Vojnové scény pôsobia veľkolepo, množstvo pojazdnej a muničnej techniky dokazuje, že išlo o veľmi drahý špás. Škoda, že sa to aj herecky neiskrí viac ako len dvoma megahercami (prítomný Steiger v roli Duceho je dostáva minimum priestoru). Veľmi dobrá kamera, výprava a kostýmy bohaté. Jednak som sa však sympatiami trochu strácal, a to napriek tomu, že Taliani boli fašistickými agresormi. Asi to bude totálne odlišnými kultúrami, a tiež niekoľkými nelogickými vojnovými taktikami beduínov. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborný, výpravný životopisný snímok o jednom zaujímavom človeku, ktorý dokázal svojou inteligenciou a vytrvalosťou držať v šachu dobyvačné ambície Makarónov dlhých 20 rokov. To tiež krásne vypovedá o vtedajšej katastrofálnej vojenskej stratégii a úrovni talianskej armády vôbec. Nie darmo si väčšina ľudí myslí, že Mussolini bol pre Hitlera iba príťažou... Netvrdím, našlo by sa tu v rámci pomerne dlhej stopáže pár hluchých miest, no celkovo môžem potvrdiť, že to bolo pútavé a na záver aj podnetné. Niektoré myšlienky Leva púšte, ktoré vypovedal na záver stoja za úvahu. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak som sa opäť dozvedel vďaka hranej kinematografii niečo nového o histórii a opäť to nebolo nič oslavné, práve naopak, môžeme si u nás v Európe zase sypať popol na hlavu za brutálne zverstvá páchaných na tzv. treťom svete. A pokiaľ ste doteraz mali Duceho snáď za nejakú komickú figúrku, tak tu jeho zverstvá pochopíte naplno. Tri hodiny sú zaplnené rovnomerne dialógmi, krutými vojnovými scénami, kde sú masakrovaní civilisti a potom vojnovými scénami takpovediac klasickými, kde si to rozdávajú armády na oboch stranách. I keď v prípade tej lýbijskej ťažko hovoriť zrovna o armáde. Hlavnú úlohu stvárnil Anthony Quinn, avšak viac priestoru prekvapivo dostáva Oliver Reed a ten si svojho krutého talianskeho generála vychutnáva s plnou parádou. No a kto iný mohol hrať opäť Mussoliniho, ak nie Rod Steiger, že. ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Lion of the Desert spadá bohužel mezi obecně méně známé filmy, což je na škodu oproti tomu, jak široké publikum může oslovit. Jde o relativně dlouhý výpravný film, kde proti sobě stojí Oliver Reed coby fašistický generál a Anthony Quinn jakož vůdce arabského obyvatelstva, které je násilně italskými fašisty podmaňováno a vzdoruje tak osídlování a přijetí cizího režimu na svém uzémí. Divák vidí kombinaci bravurních hereckých výkonů Reeda a Quinna a mimo to poutavou válečnou podívanou, kde nechybí vojenská taktika, emoce a vybudování si osobního vztahu k jednotlivým postavám. Toto vše už jen podbarvuje hudební dílo Maurice Jarreho. ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama