Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1068. hodnocený film: Extrémně dlouhé zpracování legendy jménem Merlin, která mě včak hodně chytla. Nedovedu si představit jiné ztvárnění role čaroděje Merlina, než v podání jindy nevýrazného herce Sama Neila. Hodně chválím ckvělé kostýmy, výpravu i dobrodružnost, která k filmu prostě patří. Vynikající herecké výkony i od ostatních a navíc ty tři hodiny utečou jako voda a vám jenom zůstane úsměv na tváři, protože přesně tohle jste od filmu čekali. 4* filmu dávám jen proto, že mi chvílemi film zabíhá až k přílišnému kýči a připomíná mi extrahnus jménem Princezna Fantagiro. Jinak nemůžu nic jiného filmu vytknout. 5* ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

80% - Merlin s výborným Samem Neillem je krásná pohádka od začátku do konce. Vizuální (triky sice nejsou zrovna dotažené, ale o to více nápadité) i hudební (Trevor Jones dokonale podpořil epičnost příběhu) stránka filmu na mě udělala velký dojem, a na konci jsem se pochopitelně dojal... However... Vadilo mi, že ne všechny dějové přechody byly úplně hladké. Nějak jsem postrádal více té LEGENDY, více toho RYTÍŘSTVÍ, více MERLINOVY MOUDROSTI, a hlavně více OSOBITOSTI VEDLEJŠÍCH POSTAV... Nevím, jestli se problém nazývá "boj se stopáží", nebo "televizní produkce", popř. "čachry s cílovými skupinami", ale při tak vysoké úrovni mi přišlo jako veklá škoda, že se to nedotáhlo ještě o kousek dál. Zajímavost pro ty, co film mají v originále: Odkud známe hlas skály The Rock of Ages? Že by se Darth Vader (James Earl Jones) zmocnil Excaliburu??? ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vynikajúci dobrodružný fantasy film. Má celkom dobrý príbeh o čarodejníkovi Merlinovi, ktorého vychovala zlá čarodejnica Mab, aby v budúcnosti poslúžil jej plánom, ale on sa jej vzbúri a odíde. Rozhodne sa konať dobro a tak chce hlavne nájsť dobrého a čestného kráľa pre Anglicko, okrem toho sa aj zamiluje, ale na tejto ceste ho čaká mnoho problémov. Spracovanie je skutočne perfektné, toto obdobie a legendy s ním súvisiace vždy pôsobili dostatočne atraktívne a tentoraz to už od začiatku pôsobí dobrým dojmom. Ale poteší, že úroveň filmu sa neustále zvyšuje, takže keď už Merlin dospeje, film sa celkovo vylepší a potom už pribúdajú mnohé zaujímavé prvky, chválim hlavne perfektne zvládnuté striedanie kráľov z rôznych dôvodov, pričom každý má dostatok priestoru a zaujímavú povahu a všetko to vyvrcholí časťou s kráľom Artušom, ktorá je rozhodne najlepšia. Chválim, že to úplne ideálne funguje v oboch hlavných žánroch, či už v historickom, ktorý ponúkne množstvo zaujímavých udalostí a postáv, ale aj fantasy, kde sú zase výborne podané všetky tie problémy, ktoré spôsobuje čarodejnica Mab, pričom sa navyše oba žánre dobre dopĺňajú. A k tomu poteší aj príjemná romantická línia. Takže tie tri hodiny sú skvelo zvládnuté, nájde sa tu množstvo perfektných scén, k tomu ten vynikajúci záver, toto sa mi skutočne páčilo. Čo sa týka akcie, občas sa nájde nejaká väčšia bojová scéna prípadne fantasy súboj, síce s drahou konkurenciou sa to objektívne moc nemôže rovnať, ale mne je to úplne jedno, v tomto filme je akcia to posledné, čo ma zaujíma. Herecké obsadenie je perfektné, vynikajúci Sam Neill vo svojej životnej úlohe, bavil ma neustále a množstvo skvelých a dobre obsadených vedľajších postáv ako Miranda Richardson v úlohe čarodejnice Mab, jej pomocník Martin Short, sympatická Isabella Rossellini, Helena Bonham Carter, Rutger Hauer, Lena Headey a viacero iných. Réžia a technická stránka sú skvelé, síce rozpočet viditeľne nebol najväčší, preto aj výprava nie je prvotriedna, ale ja som aj tak veľmi spokojný, má ta zaujímavý vizuál, perfektnú atmosféru a dokonca fungujú aj emócie, takže to plne vynahradí. A k tomu ešte tá nádherná hudba, ktorá celý film ešte o triedu povyšuje. Rozhodne sa nepovažujem za fanúšika tohto žánru, fantasy moc nemusím a aj jeho najslávnejší predstavitelia sú pre mňa väčšinou prinajlepšom priemerní, ale dva filmy som si veľmi obľúbil a to Kráľovstvo prsteňa a práve Merlin. Takže pre mňa je to nielen najlepšie spracovanie legendy o Kráľovi Artušovi a podobne, ale aj najlepší fantasy film vôbec. 88% ()

Anderas 

všechny recenze uživatele

Zatím nejzdařilejší legenda o Grálu jakou jsem viděl. A to je to přitom jen televizní zpracování a neviděl jsem to jinak než s dabingem. Film je velmi dobře vystavěn, má smysluplný děj i jakousi nápovědu k němu v podobě vnitřní zpovědi Merlina, jednou je velmi jasný, jindy je pointa vícevrstvá, neříkám že je to dokonalý film, protože je na mé gusto až příliš americký, ale opravdu je to v porovnání s ostatními adaptacemi to zdaleka nejzdařilejší dílo. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Kvalitní televizní film, i když efekty byly občas opravdu až směšné a stopáž také nebyla ideální. Navíc mě nějaké části nebavily, ale celkově se jedná o dobrý film. Miranda velmi přesvědčivá, jen škoda, že tam neměla také větší prostor Helena Bonham Carter, ale i za tu malou chvíli, co tam byla, si dokázala ukrást prostor pro sebe. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Pomineme-li fantasy vybavení bojového komparsu, mají hlavní postavy oblečení, zbraně a zbroje poměrně správné pro období skutečné doby vzniku legendy o Artušovi, tedy polovině 5. st. n. l. Řada věcí, např. Artušova přilba, je vyrobena podle skutečných archeologických nálezů (Sutton Hoo helm). (von_Kukuck)
  • Steve Barron soutěžil o cenu Director Guild of Amerika v kategorii význačný režijní úspěch. (Terva)

Reklama

Reklama