Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (201)

akisha 

všechny recenze uživatele

Na obvyklé televizní poměry je tohle vysoký nadprůměr - dobrá výprava, vcelku ucházející triky (rozuměj, nevzbuzují hlasitý smích, jen občasné ušklíbnutí), zvládnutá atmosféra "mystického" středověku a v neposlední řadě herecký ansábl, jemuž snad nelze nic vytknout (možná až na trochu prkenou Lenu Headey) . Kdyby se posílila triková stránka filmu, která je jeho nejslabší částí, mohl by směle do kin. Jo, a výkon Mirandy Richardson jako královny Mab je prostě lahůdka! ()

Jeržik 

všechny recenze uživatele

Největší, nejlepší, nejvýpravnější, nejteleviznější a nejSamNeilovější zpracování tématu co znám. To, že zadupá do země Mlhy Avalonu mě neudivuje ale to, že po všech stránkách předčí i Krále Artuše (mimochodem rozpočet přes 100mil USD) je poměrně udivující a pro mě i potěšující. A srovnávat s Excaliburem to nehodlám;). ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

Nádherné zpracovaní klasické legendy. Autoři si sice poupravili původní příběh (zvláště královna Mab je v Britských legendách asi velká jako prst a myslím, že přináší sny), ale to k tomu patří. Obsazení je hvězdné a hodně pomohlo (Neill, Short, Hauer, Richardsonová), vlastně mám pocit, že skoro každou postavu hrála hvězda. Hhudba Trevora Jonese, je prvek, z kterého mi po těle přebíhal příjemný mráz po zádech a probouzel ve mě nostalgii, takže jsem měla chuť vběhnout do lesa a hledat skřítky. Toto zpracování v sobě nese více magična a pohádkovosti, než starší a ponurejší Excalibur, ale oba snímky byly vynikající, ale každý v jiných ohledech, takže je nemožné je srovnávat. Na televizní zpracování vysoce nadprůměrné. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vyznavači artušovské legendy se možná budou zlobit kvůli nemalému množství změn, příznivci fantasy by se mohli cítit dotčeni infantilitou zavánějícími novotami v podobě skřítků a skřetů, milovníci pohádek by mohli protestovat proti drastičnosti a i já, počítající se ke všem třem skupinám, si postesknu nad bezprecedentním odcizením Avalonu starému britskému náboženství (vlastně precedentním, grálu se vedlo dost podobně), tradičně nesympatickou Guineverou v podání mně tradičně nesympatické Leny Headey, kterážto ve mně coby královna vší Británie budila ještě větší odpor než jako královna jistého řeckého města, a několika hluchými okamžiky... ale když ona je to tak skvostná pohádka s moudrými čaroději, dobrými i zlými vílami, gryfy a draky pro dětskou a dětinskou duši, uchu lahodící hudbou Trevora Jonese pro estetickou duši, příběhem pro romantickou duši, Samem Neillem a Rutgerem Hauerem pro ženskou duši, Mirandou, Helenou a Isabellou pro mužskou duši a koncem pro citlivou duši, že Merlin ani nepotřebuje kouzelnou moc k tomu, aby mě očaroval. My dva jsme se neviděli ani poprvé, ani naposled, mistře čaroději... ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Pan režisér má úžasný cit pro magické věci. Všichni ty gryfové, víly, kouzla, podzemí říše Mab, to je prostě pošušňáníčko. Navíc má Merlin nádhernou hudbu Trevora Jonese (znovu musím poukázat na tu pasáž v závěru filmu). Sam Neill má možná na Merlina až moc okoukaný obličej, jeho kolega z Excaliburu byl o kousíček lepší, ale i tak je radost na něj pohledět. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Steve Barron soutěžil o cenu Director Guild of Amerika v kategorii význačný režijní úspěch. (Terva)
  • V průběhu filmu můžeme názorně sledovat ubývající síly dvou magických postav (obě ztvárnila Miranda Richardson) – zatímco Jezerní paní postupně přichází o ryby v jejím náhrdelníku, vlasy královny Mab postupem času pozbývají na barvě a šednou. (Stanislaus)
  • Pomineme-li fantasy vybavení bojového komparsu, mají hlavní postavy oblečení, zbraně a zbroje poměrně správné pro období skutečné doby vzniku legendy o Artušovi, tedy polovině 5. st. n. l. Řada věcí, např. Artušova přilba, je vyrobena podle skutečných archeologických nálezů (Sutton Hoo helm). (von_Kukuck)

Reklama

Reklama