Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

Mia... 

všechny recenze uživatele

Má nejoblíbenější verze tohoto období :) ... když jsem byla malá, často to dávali v televizi a já se na to vždy těšila a napjatě čekala ... je to jedno z nejkrásnějších fantazy, co znám. Já nehodnotím triky, ale příběh a ten je opravdu nádherný,neotřelý a naprosto originální. Výborné herecké výkony a ke všemu i krásné herečky. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vyznavači artušovské legendy se možná budou zlobit kvůli nemalému množství změn, příznivci fantasy by se mohli cítit dotčeni infantilitou zavánějícími novotami v podobě skřítků a skřetů, milovníci pohádek by mohli protestovat proti drastičnosti a i já, počítající se ke všem třem skupinám, si postesknu nad bezprecedentním odcizením Avalonu starému britskému náboženství (vlastně precedentním, grálu se vedlo dost podobně), tradičně nesympatickou Guineverou v podání mně tradičně nesympatické Leny Headey, kterážto ve mně coby královna vší Británie budila ještě větší odpor než jako královna jistého řeckého města, a několika hluchými okamžiky... ale když ona je to tak skvostná pohádka s moudrými čaroději, dobrými i zlými vílami, gryfy a draky pro dětskou a dětinskou duši, uchu lahodící hudbou Trevora Jonese pro estetickou duši, příběhem pro romantickou duši, Samem Neillem a Rutgerem Hauerem pro ženskou duši, Mirandou, Helenou a Isabellou pro mužskou duši a koncem pro citlivou duši, že Merlin ani nepotřebuje kouzelnou moc k tomu, aby mě očaroval. My dva jsme se neviděli ani poprvé, ani naposled, mistře čaroději... ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Legenda o Merlinovi, potažmo Artušovi je určitě jednou z těch nejznámějších napříč světem, a i díky tomu se dočkala tolika odlišných zpracování. Tady se určitě může těžit z podařeného hereckého obsazení, kde si každý najde toho svého oblíbence, ať už Sama Neilla, který je pro mě pořád tím nejlepším Merlinem, pro fans HP je tu Helena Bonham Carter, pro fans Hry o trůny zase Lena Headey, a dalo by se pokračovat dále. TV zpracování je sice vidět, ale je tu taková pravá pohádkovo-fantasy atmosféra, která v divákovi zanechá velmi pozitivní dojem. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na hallmarkovské spracovania všakovakých legendárnych a mýtických príbehov (Hercules, Noemova archa :-( ...) je tento film naozaj skvostný a myslím si tiež, že po Excalibure, je toto jedno z najlepších spracovaní legendy o kráľovi Artušovi, aj keď ten je tu viac-menej iba okrajový. Oceniť treba aj vizuálne efekty (na Hallmark nezvyčajne dobré), ktoré vzhľadom na celkovú rozprávkovosť príbehu dodávajú filmu naozaj kúzelnú atmosféru (najviac treba vyzdvihnúť animáciu draka). Z hercov najviac zaujmú Sam Neill a Miranda Richardson ako kráľovná Mab pôsobí naozaj úžasne. Film je však často veľmi chaoticky zostrihaný, príbeh je všelijak novodobo poprekrúcaný a niektoré scény (hlavne tie s Frikom) pôsobia dehanestujúco a groteskne. Film získal 4 ceny Emmy (výprava, masky, kostýmy a vizuálne efekty) z 15 nominácií a 4 nominácie na Zlatý glóbus. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Atmosféra, herci - zvlášť v původním znění úžasní - a hudba, s kterou budete chtít jít před oltář. Ke konci se člověku na ksichtu usadí hovězí úsměv, jak to krásně skončilo, ale stejně jste si celou dobu nepřáli, aby to dopadlo jinak. "Trpělivost nepatří mezi mé přednosti."-"Máš jich tak málo, můj pane, že bych se kvůli téhle netrápil." ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Ann Hollowood získala cenu Emmy v kategorii nejlepší kostýmy. (Terva)
  • Martin Short soutěžil o cenu Golden Satellite v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)
  • Steve Barron soutěžil o cenu Director Guild of Amerika v kategorii význačný režijní úspěch. (Terva)

Reklama

Reklama