Reklama

Reklama

Zapomenutá vesnice

  • USA Forgotten Village, The

Obsahy(1)

Přerod Alexandera Hackenschmieda z českého filmaře přes světoběžníka v amerického občana vrcholí hraným dokumentem, natočeným v Mexiku podle námětu Johna Steinbecka. Zvítězí tradiční vesnický způsob života plný pověr, anebo humanistická víra v pokrok? (Letní filmová škola)

Recenze (3)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Ačkoli je Zapomenutá vesnice ideologicky poněkud schematizující, jedná se o pozoruhodné dílo, které je obrazově velmi silné (je k zaplakání, že Hackenschmiedův talent zůstal v Americe až na krátkou konjunkturu s Mayou Derren prakticky nevyužit). Formální stránka představuje zajímavý příspěvek k formátu doku-dramatu. Neherci, kteří představují opravdové vesničany z malé mexické vsi, zvládli svou roli překvapivě slušně (snad až na vedlejší role). Vypravěč, který popisuje, co se děje v dialozích, je asi nejslabším prvkem celého filmu, ačkoli to podtrhuje experimentální snahu tvůrců. Zajímavé je využití diegetické hudby, která se ve filmu dvakrát ozve, a je vlastně jediným diegetickým zvukem vůbec. Závěrečné vyznění pointy lehce zavání agitkou (v tom směru je Zapomenutá vesnice poněkud podobná baťovskému Mladí vpřed, které Hackenschmied taky natáčel), ale je třeba si uvědomovat dobový kontext, kdy víra v lepší zítřky ještě nepředstavovala zdiskreditované klišé... ()

wata 

všechny recenze uživatele

Tento film je všeličím, ale nie dokumentom, ako tvrdí csfd. Hneď v úvode totiž čítame, že ľudia, ktorí vo filme hrajú, síce nie sú herci, ale príbeh, v ktorom hrajú, naozaj iba hrajú. Veď ako by inak mohol byť natočený na motívy Steinbeckovho diela? Škoda, že ozvučenie filmu bolo celé robené dodatočne a celý príbeh rozprával iba rozprávač. Pravdepodobne to bolo dané technickými obmedzeniami, ale hlas komentátora bol príšerne nudný a celý film tak vyznel iba ako lekárska agitka.. ()

Reklama

Reklama