Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Platinová blondýnka, je příběhem novináře Stewa Smitha, který podlehne kouzlu blondýnky z vyšších kruhů Anne Schuylerové, ale život ve zlaté kleci přepychového sídla ho pranic netěší, a tak nepřestává pošilhávat po novinářské profesi i svých kamarádech, zvláště po kolegyni Gallagherové... Klasik světové kinematografie Frank Capra (1897-1991) proslul především svými komediemi z třicátých let, v nichž uvedl do popředí prostého človíčka, kterého konfrontoval s penězi, slávou a lidskou přezíravostí a vždy ho nechal zvítězit. Poněkud neprávem je dnes opomíjena jeho raná zvuková tvorba, která vykazuje rysy jeho pozdějších filmů, i když ještě ne v tak propracované podobě. Snímek nabízí řadu motivů, rozvedených později v Caprových slavnějších dílech (Stalo se jedné noci, Úžasná událost), a také svým vyústěním úzce souzní s dobou, ve které vznikl (vrchol velké hospodářské krize). Platinová blondýnka patřila k prvním velkým diváckým úspěchům tehdy živořícího studia Columbia a dodnes je svěží komedií, která vedle vtipných dialogů (na scénáři se podílel pozdější pravidelný Caprův spolupracovník Robert Riskin) nabízí i dobré herecké výkony. Vedle známějších Jean Harlowové a Loretty Youngové vyniká zejména Robert Williams, herec, který přišel na začátku třicátých let do Hollywoodu z vaudevillových jevišť a stačil během krátké kariéry natočit jen čtyři celovečerní filmy. Postava novináře v Platinové blondýnce byla bohužel jeho poslední rolí. Čtyři dny po premiéře filmu zemřel v pouhých 34 letech na zánět pobřišnice, způsobený prasklým slepým střevem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

antober 

všechny recenze uživatele

(3.5 hviezdičky) Táto nenáročná, ale vydarená komédia z novinárskeho prostredia ponúkla v tom čase len 18-ročnú vychádzajucu hviezdu Lorettu Young, ktorá sa počas dlhej kariéry dočkala aj Oscara. Je zaujímavé, že divák sa počas filmu nedozvie krstné meno jej postavy. V tom čase zrejme väčšou hviezdou bola "platinová blondýnka" Jean Harlow. Obe ženy predstavujú konflikt dvoch svetov -- "pracujúcich" a "snobov". Nanešťastie, obe majú záujem o toho istého muža a trojuholník je na svete. Film režíroval Frank Capra, ktorý časom priniesol ďalšie výborné snímky. Nostalgicky pôsobí fakt, že hlavný mužský predstaviteľ Robert Williams zomrel ešte v rok nakrútenia filmu a Jean Harlow o štyri roky nato... ()

Jonatthan 

všechny recenze uživatele

Jak symbolické! 73 let starý film a má průměr hodnocení 73%. Krásné oči Loretty Young, mírně přiopilý výkon (aspoň na mě tak působil) Roberta Williamse a "studený čumák" sexuálního symbolu té doby Jean Harlow - to celé zabaleno do vtipného příběhu od skvělého režiséra Fraka Capry a vychází mi to na 4*. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Klasicka spolocenska konzervacka ala Frank Capra /Mr. Deeds goes to Town, Mr. Deeds goes to washington, Zivot je Krasny 1946/. A dobry namet na film - bohata dcerka si vezme chudobneho novinara, okolo toho sa toci cela zapletka. Mne sa nejak nezdalo zeby toto bola priprava na Deedsa, teda ani jednu scenu si neviem stototznit - ,podla mna su tie dva filmy dost odlisne a prakticky spolu ani nesuvisia. Kazdopadne herecky su perfektne, konkretne ide o stare herecky z 30. a 40. rokov. Loretta Mlada /Born to be Bad 1934, verejny Zenich 1937/ to slusne tahala, znamejsich mien tu vsak bolo viac - toto bol posledny film mladeho Roberta Williamsa, ktory umrel vo veku len 34 rokov. Jean Harlow /Svetla Velkomesta, Devce se spatnou povesti/ umrela tiez prilis mlada - len 26 mala. To je sakra malo. Videl som aj Dona Dilawaya - hral v tej Minnelliho planobe Modni Navrharka. Kvalitna starinka, omnoho lepsia nez mnohe moderne dementalne picoidy ako Tchor, Avengers alebo aj Kapitan Banglades ci Burkina Faso /ci jaxa ten stat volal/ taha za vyrazne kratsi koniec : 86 % ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Komedie, jež nás sice nerozesměje, ale úsměv nám na tvářích vyloudí bezesporu. Co je tu však hlavní, je skvělé tempo celého filmu. Asi se má jednat o konečné odsouzení a vysmání se snobské společnosti, která již mimochodem díky hospodářské krizi klesla řádně hluboko. Porovnání gentlemanů z nejvyšších kruhů s floutky i usedlejšími novinářskými typy působí až groteskně. Prostě, milí zchudlí Američané, přestaňte se ohlížet (nebo spíše vzhlížet) k těm druhým a zapracujte trochu sami na sobě! V dnešní době působí neodolatelně pohled na hlavní ženské (dívčí) hrdinky vypouštějící za řeči cigaretový kouř ústy i nosem a vůbec kladný vztah všech ke kuřivu. Tohoto paradoxu by se Frank Capra asi nenadál! ()

worm14 

všechny recenze uživatele

Vynikající, vtipná a až situační komedie Franka Capry. V hlavní roli se objevil Robert Williams a můžeme jen spekulovat kolik dalších vynikajících rolí by si střihnul, nebýt jeho předčasné smrti. Po celou dobu filmu z něj padaly trefné hlášky. Jean Harlow jako platinová blondýnka mě teda zrovna nenadchla. V dnešní době by se klidně dalo říct, že by jí neškodilo schodit pár kil :-) Pro mě byla naprosto zastíněná skvělou Lorretou Young. Celkově se říct, že jde o celkem typickou komedii 30tých let se štastným koncem. Naštěsí jsem viděl originální verzi a tak můžu s klidným svědomím tuhle komedii doporučit. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Robert Williams zemřel pouhé tři dny po uvedení filmu na zánět slepého střeva. (formelin)

Reklama

Reklama