Reklama

Reklama

Tintin a chrám Boha slunce

  • Česko Tintin a chrám Slunce (více)

Obsahy(1)

Archeologové, kterým se podařilo najít starý chrám Inků, se stanou obětí kletby. Tintin a Haddock se jim snaží pomoci a zároveň chtějí zachránit profesora Hluchavku, a tak se rozhodnou podniknout výpravu do Peru, aby objasnili tuto záhadu. Když se jim podaří najít chrám Slunce, jsou i oni zajati a odsouzeni na smrt upálením. Šikovnému Tintinovi se pomocí zatmění slunce podaří přesvědčit Inky o jejich nevinně, zrušit tak kletbu a zachránit profesora. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

PowPow 

všechny recenze uživatele

Původní komiks se skládá ze dvou částí, přičemž v té první Hergé mistrně sází na to, že o kletbě nevíme vůbec nic, netušíme, jak členové výpravy upadli do spánku a je tam jen několik náznaků v podobě fantastických prvků (věštkyně v divadle, strašidelný sen,...). Nevíme, jestli tam opravdu nepůjde o nějaké nadpřirozené věci. O částečné totožnosti pachatelů se čtenář dozví až těsně před odletem do Ameriky, nicméně i tak je prakticky nezahlédne. Tohle tvůrci filmu zničili tím, že tu část skoro usekli a z pachatelů udělali dva průměrné gangstery, kteří jsou po pěti minutách odhalení. Úplně se ztrácí to tajemno. Zároveň se mi nelíbí ani to, jak každé převedení Tintina do filmu skončilo bizarním porušováním fyzikálních zákonů. Jinak mě to jako dítě zabavilo, bylo to exotické a napínavé, i když dnes byste asi našli kopu lepších pohádek. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Legendární kreslený hrdina a jeho přátelé (včetně psa Miloua/Snowieho/Filuty/Milouše) v nejen na svoji dobu krásně animovaném příběhu plném dětsky naivních dobrodružství a prostinkého humoru tentokrát v Jižní Americe mezi Inky. Nádavkem dostaneme i pár dojemných písní ve francouzštině, ale těžko soudit jestli je to plus. Tintin má své určité kouzlo, ale pro mě (a drze si dovolím tvrdit, že i pro moji generaci) už je to zkrátka jen obstarožní kousek dětské zábavy, která byla již mnohokrát překonána. A ti dva tupí policajti mě neskutečně štvou;) 70% ()

Reklama

Colonist 

všechny recenze uživatele

Tintina já můžu. Přiznám se, že kdyby u nás jeho příběhy vycházely nějak normálně (!), budu si je klidně i teď kupovat. Možná ho mám ještě raději, než Asterixe (toho už bych si dneska nekupoval). Je to vtipné, napínavé a ne moc infantilní (nějaká místa se tam najdou, ale není jich mnoho). Tento film jsem neviděl, ale domnívám se, že je to zpracování dvou na sebe navazujících příběhů - 7 kříšťálových koulí a Chrám Boha slunce (podle stejnojmených komiksových sešitů), ve kterých skupina vědců někde v Peru nalezne mumii inky Rascara Capaca, která je údajně prokletá. Po návratu domů každý z vědců postupně onemocní tajemnou nemocí a blouzněním. Tintin a kapitán Haddock se to vydávají prošetřit. Za nějaký čas je mumie ukradena a unesen Tintinův přítel profesor. A tak se vydávají na cestu do Peru a prožívají mnohá dobrodružství. // Je to jeden z nejlepších Tintinových příběhů (řekl bych, že Koule jsou ještě o něco lepší, než Chrám) a má takovou mrazivou, skoro až hororovou atmosféru. EDIT 2010: Tak jsem to konečně viděl. A musím říct, že pozdější seriálová verze se mi líbila víc než tento film. A ten dabing ČT nebyl moc povedený. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Roztomilý čtyřnohý Filuta a věčně v alkoholu naložený kapitán jsou jasnými důvody, proč byste aspoň pár tintinovských filmů měli vidět. Bohužel postava samotného Tintina už toho v kontextu dneška mnoho nenabízí. Nicméně Hergému byl vlastní milý a nenásilný humor a já v jeho kresbách stále vidim mého milovaného Jeana Effela. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Nostalgické připomenutí časů, kdy jsem nedočkavě čekal na nové číslo Květů, abych si mohl přečíst, do jaké další bizardní situace se Tintin a spol dostanou. Filmu se navíc daří přesně vystihnout atmosféru i roztomilou přehnanost komiksové předlohy, což v mých očích staví snímek takřka na stejnou úroveň s původními animovanými Asterixy. Silné 4*. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Hergé – autor předlohy, na projektu skoro nepracoval a výsledkem byl značně zklamán. (mar48)
  • Film byl natočen podle dvou komiksových knih „7 křišťálových koulí" a „Chrám Slunce" belgického kreslíře a spisovatele Georgese Remiho, píšícího pod pseudonymem Hergé. (ČSFD)

Reklama

Reklama