Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyril Lakota (Anthony Quinn), arcibiskup z Lembergu, je po dvacetiletém věznění propuštěn z jednoho sibiřského pracovního tábora a smí vycestovat do Vatikánu. Při příští papežské volbě je překvapivě vybrán do Petrova úřadu právě on. Svět je na pokraji konfliktu mezi Čínou a Sovětským svazem. Nový papež se mu snaží zabránit ze všech sil... Velkorysé zfilmování bestselleru Morrise L. Westa. (Pohrobek)

(více)

Recenze (13)

majo25 

všechny recenze uživatele

Nenápadná americká dráma z prostredia najvyšších kruhov Vatikánu, ktorá sleduje neobyčajný život nového pápeža, skvele zahraného Anthonym Quinnom. Škoda, že nedostal viac priestoru Olivier v netypickej roli sovietskeho pohlavára. Film bol nakrútený 10 rokov potom, čo sa prvýkrát na petrov stolec dostal netalian. I v ňom prebieha zápletka búrania múrov medzi kapitalizmom a komunizmom, čo pôsobí trochu ako predzvesť. Sú tu prítomné niektoré filozofické otázky ohľadom viery a dokonca je tu prítomný aj humor, čo ozvláštňuje celkovú atmosféru. Film je doprevádzaný množstvom ukážok z vatikánskych protokolov, ktoré sú aj slovne vysvetľované, byť majú pôsobiť autenticky, zbytočne naťahujú stopáž. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Aj napriek dobrej hlavnej myšlienke je to celé také nemastné-neslané, nerealistické a poväščinou aj nudné. Či už ide o možný vojenský konflikt dvocj spojencov kvôli hladomoru v Číne (nepochopil som, ako za to môže Sovietsky zväz), samotné zvolenie Kirila (na základe jeho úprimného priznania), ale aj postavu Kameneva (je prezident alebo šéf KGB alebo čo vlastne?), všetko to pôsobí akosi béčkovo a samozrejme na realistickosti nepridáva ani to, že všetci, či už Rusi alebo Taliani spíkujú anglicky, alebo keď má pápež prejav z balkóna pred preplneným námestím, bez mikrofónu takmer šepká a počujú ho aj tí, čo sú pol kilometra ďaleko. Potom tu je ešte úplne zbytočná línia s televíznym spravodajcom, jeho manželkou a milenkou. A tak jediné, čo za niečo stálo, sú cirkevné ceremoniály (aj keď netuším koľko toho majú spoločné s realitou) a výkon Anthony Quinna. ()

Reklama

charles3 

všechny recenze uživatele

Zajímavé rokem vzniku, dobou, kdy se děj odehrává (ačkoliv z filmu to patrné nebylo) a také aktuálními souvislostmi - nejen s loňským Máme papeže!, ale i letošní realitou. Velmi dobrý námět, stejně jako herecké výkony Quinna, Oliviera, Wernera a DeSicy. Délka filmu v pohodě. Viděno na přehlídce 70mm filmů v Krnově, tam to promítali v CZ premiéře pod názvem Ve šlépějích Spasitele. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý velkofilm, který námětem předběhl svoji dobu (i když jen o deset let). Příběh nového papeže - papeže z Východu - dokonce z nekatolického Ruska, který se vydává na reformní cestu, především co se pokory a skromnosti týče. Není vyloučené, že i tento film ovlivnil druhé konkláve roku 1978 a že Jan Pavel II. byl vlastně takovým Kirilem Lakotou z Krakova. Dost hluboké a promyšlené, zajímavé i teologicky ("heretik" ve stylu Teilharda de Chardin). Přes svoji stopáž vůbec nenudí a taková papežská volba je i dost napínavá. Herecky galakoncert - titulní Anthony Quinn podává velice klidný a uměřený výkon, který rozhodně stojí za to. Menší, ale důležitou roli sovětského vůdce Kameněva s bravůrou sobě vlastní zvládnul Laurence Olivier. John Gielgud se v roli "prvního" papeže bohužel jen mihnul (další papežská role v Šarlatový a černý). Slušný je i výkon Vittoria De Sicy nebo Burta Kwouka v roli čínského vůdce Penga. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Román Morrisa L.Westa je čiastočne inšpirovaný životným osudom ukrajinského arcibiskupa Josipa Slipyja. Jeho Kyril Lakota je fiktívnou postavou a Andersonov film ( povodne ho mal režírovať Anthony Asquith ) zobrazuje život nového pápeža, počnuc návratom zo sovietskeho gulagu, konkláve a angažovanie sa v konflikte medzi Sovietským zvazom a hladujúcou Čínou. Predovšetkým voľba pápeža je atraktívnou časťou snímku. Za zmienku stojí luxusný výber hercov vo všetkých významných úlohách. ()

Galerie (37)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama