Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pozadí studené války se odehrává mistrovské špionážní drama, ve kterém září oscarový herec MICHAEL CAINE (HANA A JEJÍ SESTRY, PRAVIDLA MOŠTÁRNY, TEMNÝ RYTÍŘ). Rafinovaný příběh se točí okolo válečného veterána Franka Jonese, který se rozhodne na vlastní pěst rozplést nitky záhadného úmrtí svého syna. Ten pracoval jako překladatel z ruštiny pro britskou špionážní organizaci, což se mu nakonec stalo osudným. Proti odhodlanému otci stojí mocný nepřítel, schovávající se pod ochranná křídla anglické vlády, která se snaží obrátit nepříjemné okolnosti ve svůj prospěch. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Souhlas se všemi třemi komentáři (kitano, mm13, shantim). Málokterý film je tak plný beznaděje a zároveň touhy po pomstě... Obzvlášť závěrečná dvacetiminutovka se musí vrýt do paměti každému. Finální rozhovor pak připomíná zaklapnutí víka pomyslné rakve, ve které může ležet stejně tak Caineův syn, jako ideály obyčejných lidí snažících se bojovat proti byrokratům všeho druhu. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Námět není nijak neznámý. Otec se snaží za každou cenu vypátrat pozadí smrti svého syna. Toto se použilo ještě mnohokrát. Zde jsou v pozadí politické zájmy v období studené války. Snímek je skvělým detektivním příběhem plného myšlenek a absurdit. Michael Caine v roli pátrajícího otce opět předvedl své herecké umění. Atmosféra je po celou stopáž neupadající a drží si své napětí. Ani se nedá tvrdit, že by snímek nějak stárnul. Naopak, má stále co říci a tak se stal lehčí klasikou. Období, ve kterém se příběh odehrává, není dnes nijak vyhledávaný. O to víc se zdá být více ceněný. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Triler na britský spôsob znamená väčšinou špionážny film. Škoda len, že sa divák nedočká nielenže žiadného napätia, ale ani akcie, zvratových situácií či dokonca špiónov. Dej odsýpa len pomaly a človek sa musí občas štipnúť, aby nezaspal. Keď sa otec zavraždeného syna dostane konečne k hnevu, tak už už divák očakáva, že a teraz budú lietať triesky a pozabíja aspoň 3-4 potivníkov, on však maximálne upije jedného, aby sa od neho dozvedel nejaké informácie. Špionážna zápletka je zbytočne komplikovaná. Vôbec sa preto nedivím, že film upadol do zabudnutia. Na druhej strane, Caine je v pohode, s podobnými filmami má kopu skúseností a aj na ďalších zvučných hercoch sa dá spoľahnúť. Depresívna atmosféra má tiež niečo do seba. ()

TonyStark 

všechny recenze uživatele

Musel jsem si to pustit dvakrát. Ne proto, že by se mi film bůhví jak líbil, ale proto, že je tak tichý a nevtíravý, že člověku snadno spousta věcí unikne. Mimochodem je to dobrá uspávačka... Příběh se točí kolem válečného veterána, jehož syn pracuje pro tajnou službu a jelikož je mladej a blbej (revolucionářské myšlenky atd.) tak si časem vyslouží nálepku "nežádoucí". Vývoj situace je tudíž jasný a předvídatelný. Synátorovi se stane nehodička... A stejně tak novináři, se kterým se otec spojí ve snaze hnát k zodpovědnosti ty šedé struktury ve vládním zákulisí,které mu tak "nenápadně" zabily syna... Díky zubu času, který některé starší filmy tak nějak "zbavuje koulí", by Studená válka byl jen ...no zkrátka průměr. Ovšem pozor - je tu Michael Caine! Divák znalý ví, že jeho přítomnost zachránila už nemálo jinak tuctových filmů... ()

FoxMulder 

všechny recenze uživatele

Dvojnásobně dlouhá, konverzačně-špionážní neakční epizoda Profesionálů bez Bodieho a Doyla. Civilní háv není na škodu, ale tempo je tak nějak příliš pomalé a rozvláčné, místy jsem nechápal tok děje, některé scény byli příliš "chtěné" a nepůsobili přesvědčivě no a konec relativně ubohý. Celkově nemastné, neslané, nenadchne a neurazí. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama