Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V základním táboře pod K2, druhou nejvyšší horou světa, která si vyžádala nejvíc lidských životů, se chystá k výstupu výprava financovaná miliardářem Elliotem Vaughnem. Ten chce akci využít k reklamní kampani na svou leteckou společnost. Do tábora přichází Peter Garrett, který pracuje pro časopis National Geographic a fotografoval nedaleko sněžné leopardy. Ke svému překvapení se v táboře setká se svou sestrou Annie, která sice patří k nejuznávanějším horolezkyním, s bratrem však už tři roky nemluví. Nedokáže mu totiž odpustit, že poslechl otcův rozkaz a odřízl ho z lana, na němž viseli po nehodě dvou horolezců. Další den se Annie vydá s Vaughnem a zkušeným horolezcem Tomem McLarenem k vrcholu. Během cesty se začne zhoršovat počasí a horský vůdce Skip Taylor žádá Vaughna, aby sestoupili zpět do tábora. Ten však odmítne. Počasí ho nakonec přinutí výstup přerušit. Během sestupu strhne prudká bouře lavinu, která srazí část výpravy. Přežije pouze Vaughn, Annie a zraněný Tom, kteří se zřítí do ledové jeskyně, kde je lavina uvězní. Peter okamžitě zorganizuje záchrannou výpravu. Ví, že má pouhých šestatřicet hodin, jinak sestra i ostatní zahynou na vysokohorskou nemoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (375)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bídně zahraní horolezci nesoucí sebou rodinná traumata a nereálnost některých scén vás nejspíš donutí zjistit, kde se na gauči skrývá váš horizontální limit.. Pokud ovšem nemáte o lezení ani páru, či se dokážete nad filmem povznést do nadmořské výšky vrcholu K2, můžete být místy tím adrenalinovým křepčením nadšeni. Za to opravdu nečekané objevení mimicky poněkud zatuhlé ženy Scotta Glenna by někdo zasloužil přesně mířenou ránu cepínem do hlavy. Jako třešnička na dortu se tam ještě mohl mihnout Yetti v zimní bundě Gabe Walkera a s transparentem propagujícím nezávislost Tibetu.. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ze základního tábora se pod vedením Petera Garretta rychle vydává šestičlenná záchranná mise, hnaná navíc vidinou půl milionové odměny pro každého. Nejvíc naspěch má ale Peter, protože v ledu nad výškovou hranicí přežití je společně s miliardářem uvězněna i jeho sestra Annie. Za prázdninových veder, kdy se nedá dýchat ani večer v letním kině, by došel ocenění alespoň chladivý účinek amerického filmu Vertikální limit. Sotvakdo se však nadchne teď v zimě pro mrazem ojíněné hrdiny, kteří zhruba první hodinu lezou do kopce nahoru a druhou hodinu z kopce dolů - vlastně jen ti z nich, kdo přežijí. Jedinou obrazovou záchranou snímku je skutečnost, že "kopec" tu znamená vražedný štít K 2, druhou nejvyšší horu světa. Kdopak by rozeznal, že namísto himálajských osmitisícovek tu jsou občas vidět novozélandské třítisícovky, pokud se spojí obratná kamera s umem trikařů. No a když se malebnost srázů i děsivost lavin vyčerpají, ještě pořád se může zřítit vrtulník, nemluvě o explozích, které slibují zásoby výbušného nitroglycerinu na zádech záchranářů. Ovšem naprosto mechanická hra na lidskou vybíjenou, kterou si od sebe navzájem půjčují filmy akční, katastrofické a dobrodružné, má v případě snímku Vertical Limit jen velmi omezené možnosti. ()

Reklama

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Ano, je to ukázkový příklad toho jak vypadá hollywoodský kýč. Film je od začátku do konce těžko uvěřitelný, využívá veškerá zažitá klišé a některé pasáže působí nechtěně komicky. Herci jsou bez výjimky otřesní. Proč tedy dávám 60%? Vertical Limit má totiž jednu zásadní přednost - nenudí! Příběh se odehrává ve zběsilém tempu a nenechá ani na chvíli vydechnout, k tomu úžasné záběry hor. Je to pohádka, ale hodně nadupaná a na vyplnění večera, kdy chcete jen vypnout mozek a sledovat něco zábavného - ideální. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Jeden z najťažšie hodnotiacich filmov, aké som vôbec videl. Vertical limit mám v podstate dosť rád, milujem horolezecké prostredie a tento na pomery blockbusteru ponúka množstvo kladov. V prvom rade mimoriadne dynamický dej bez akéhokoľvek hluchého miesta, aj keď teda celý ten nápad s nitroglicerínom si radšej mohli odpustiť, to bolo nielen úplne hlúpe, ale pritom aj zbytočné. Nájde sa tu množstvo výrazných scén, na ktoré sa dá tešiť aj pri opakovaných pozretiach, až na pár detailov, ako jasné zadné projekcie perfektnú vizuálnu stránku, nádherné lokácie, ale aj slušné obsadenie, v ktorom je viacero mojich obľúbencov, aj keď niektorí v menej vhodných úlohách. V horolezeckých filmoch mám radšej čo najmenej známe obsadenie, takým to verím viac, ale predsa len Chris O'Donnell je odhodlaný sympaťák, ktorému prajem, aby zachránil svoju sestru Robin Tunney, pomáha mu v tom charzmatický Scott Glenn, ktorý ma z celého filmu baví najviac, zaujímavá Izabella Scorupco a dvojica bratov s množstvom skvelých hlášok. Sadlo mi aj zloženie základného tábora, jedine Bill Paxton mi v takejto zápornej úlohe moc nevyhovoval, pričom aj tá postava mala byť pojatá trochu odlišne. A rovnako kvalitne zvládnutá, teda samozrejme len v kategórii blockbusteru je akcia, ktorá je rozmanitá, vynikajúco natočená, dynamická a napínavá. Tu išlo hlavne o to, aby všetko vyzeralo efektne a tak aj na ten najmenej dôležitý pád sa jednoducho pozerá dobre. A k tomu nechýba ani výsadok z vrtuľníku, nebezpečné lavíny, explózie a dokonca ani skok s cepínmi. Takže v tomto ohľade je to mimoriadne vydarená dynamická zábava. Lenže stále je tu aj tá záporná stránka a to je absolútna nerealističkosť, nedôveryhodnosť a dá sa povedať, že aj poriadna hlúposť. To, že postavy, predstavujúce prvotriednych horolezcov neovládajú ani tie najzákladnejšie pravidlá, ktoré poznajú aj úplní začiatočníci sa ešte možno dá ospravedlniť, predsa len je to film, kde je všetko podriadené tomu, aby sa tá akcia mohla odohrať. Ale už sa mi nepáči to maximálne podcenenie tohto prostredia a nadmorskej výšky. Tu sa dokonca nikomu ani len neparí z úst, takže postavám sa nedá veriť ani len to, že im je zima a nie to ešte tie extrémne kaskadérske kúsky, ktoré by nedokázali ani tu dole. Náročnosť, čo i len výstupu na vysokú a náročnú horu je tu až hnusne podcenená a toto si minimálne mnohí tí, ktorí sa už nevrátili dole, či už kvôli vyčerpaniu alebo akejkoľvek zdravotnej ťažkosti nezaslúžia. Takže ako horolezecký film nestojí Vertical limit za nič, ale inak je to skvelý blockbuster, pri ktorom sa bavím aj pri opakovaných pozretiach, preto aj musím hodnotiť kladne. 75% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vertical Limit dokáže bavit solidní akcí (Martin Campbell uměl, umí a umět bude) a otrávit momenty, v nichž se snaží tvářit jako opravdové drama. A že takových momentů je! Třetí hvězdu přidávám jen za originální znění - s dabingem, který stupidní dialogy jenom podtrhuje, to je na dvě a ještě k tomu mizerné. Stallonův Cliffhanger a Eastwoodův Eiger mizí v nedohledných výškách, zatímco Vertical Limit se horkotěžko hrabe ze základního tábora. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (18)

  • V scéne, kedy sa otec Petra Garretta (Stuart Wilson) odreže v strachu o ich život, sa nemal čoho báť. Všetky frendy (istenie, na ktorom viseli) majú podľa normy udržať v ťahu 2,2 tony. V konečnom dôsledku by však toto istenie pri tak veľkom páde dvoch ľudí nevydržalo za žiadnych okolností a zabili by sa všetci. (Jumar)
  • Jako pozadí pro horské scenérie posloužila hora Mt. Cook (3754 m) na Novém Zélandu a její štít taky ve filmu představoval štít K2. Skutečná hora K2 (8611 m), druhá nejvyšší hora světa, se nachází v pohoří Karákoram na hranici Pákistánu a Číny. (džanik)
  • Vo filme používajú namiesto klasického osmičkového uzla, ktorý používajú všetci lezci, vodcovskú slučku, ktorá sa na lezenie neodporúča. (Jumar)

Reklama

Reklama