Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V základním táboře pod K2, druhou nejvyšší horou světa, která si vyžádala nejvíc lidských životů, se chystá k výstupu výprava financovaná miliardářem Elliotem Vaughnem. Ten chce akci využít k reklamní kampani na svou leteckou společnost. Do tábora přichází Peter Garrett, který pracuje pro časopis National Geographic a fotografoval nedaleko sněžné leopardy. Ke svému překvapení se v táboře setká se svou sestrou Annie, která sice patří k nejuznávanějším horolezkyním, s bratrem však už tři roky nemluví. Nedokáže mu totiž odpustit, že poslechl otcův rozkaz a odřízl ho z lana, na němž viseli po nehodě dvou horolezců. Další den se Annie vydá s Vaughnem a zkušeným horolezcem Tomem McLarenem k vrcholu. Během cesty se začne zhoršovat počasí a horský vůdce Skip Taylor žádá Vaughna, aby sestoupili zpět do tábora. Ten však odmítne. Počasí ho nakonec přinutí výstup přerušit. Během sestupu strhne prudká bouře lavinu, která srazí část výpravy. Přežije pouze Vaughn, Annie a zraněný Tom, kteří se zřítí do ledové jeskyně, kde je lavina uvězní. Peter okamžitě zorganizuje záchrannou výpravu. Ví, že má pouhých šestatřicet hodin, jinak sestra i ostatní zahynou na vysokohorskou nemoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (375)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Výborný dobrodružný film. Nenašiel sem okrem nitroglycerínu vo filme nič čo by sa vymykalo zdravému rozumu. Naopak si myslím, že výborné sú tu stvárnené obzvlášť charaktery rôznych ľudí a pud sebazáchovy. Chceš žiť tak zabi. Lenže tu to neplatí. Chceš žiť tak vydrž čo najdlhšie a nepodliehaj panike a navyše si kryte chrbát, pretože ten kto chce prežiť s tebou ťa pokojne zabije. Trocha psychológie, veľa dobrodružstva a odvahy a jedna obrovská zrada s velikánskou chuťou na pomstu. A čo ešte? Koniec. Pre niekoho spravodlivý pre niekoho šialený ale pre mňa skôr očakávaný. Herecké výkony sú veľmi dobré, ja si dovolím vyzdvihnúť hlavne Robin Tunney a Billa Paxtona. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Nechtěně zábavná hovadina, při které má bránice dostala pořádně zabrat. Film vypadá skoro jako parodie, ale to, že je míněn vážně, jeho komičnost ještě zvyšuje. Ať jde o scény s vylitým nitroglycerinem, či horolezkyní visící na skalní stěně, v pohodě překonávající i lavinu. Vrcholem všeho je pak setkání jedné z postav se svojí zmrzlou manželkou v prostředí papundeklových kulis, to už jsem prostě nevydržel a svíjel jsem se smíchy. Měl jsem pocit, jako bych se díval na sled skečů od Monthy Python. Tuhle komedii bych pouštěl horolezcům v base-campu před výstupem, pobavili by se a při nějakém splínu by si prostě vzpomněli na Vertical Limit a hned by se jim lezlo lépe :o). Jinak O´Donnell je zoufale necharismatický a navíc špatný herec a lavina všemožných klišé je vážně smrtící. Mám rád filmy z horolezeckého prostředí, hory mně odjkaživa fascinovaly, ale tohle vážně NE.....A mimochodem, úvodní scéna je ukradena ze staršího francouzského filmu "Pozvednu svůj hrob výše", kde se nachází navlas stejná situace. ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Nebyla by to špatná akční adrenalinovka kdyby... kdyby, ale na kdyby se nehraje. Největším úrazem, proč jsem se nezkamarádil s hlavními postavami byla jejich nepřirozená umělost a prkennost. V závěru filmu jsem místo toho, abych se řádně napnul nad dramatickým vyvrcholením, jsem fakt čekal až O´Donell vytáhne např. hřeben a vetře si pomádu do kštice či I.Scorupco vytáhne nějaký přenosný fén a začne se upravovat.... a už jen ta možnost, že by to tak bylo rozechvěla mou bránici a udělal jsem si z toho sám pro sebe pěknou šaškárnu... však to taky chvilkama pěkná šáškarna byla... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, že když jsem Vertical Limit viděla prvně, byla jsem nehorázně nachlazená, byla mi strašná zima a třeštila mi hlava. Když jsem si představila, že bych se ocitla, tam kde oni, začala mi být ještě mnohem větší zima, a celková atmosféra prostředí i samotného děje na mě působila až neúnosně stísněně a klaustrofobicky. Takže toto ve spojení s mým nachlazením vytvořilo skutečně autentický zážitek z filmu:) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Filmů z prostředí hor moc není a kvalitních už vůbec ne. Tím pádem má jakýkoliv film s touto tématikou šanci uspět. Jen to chce dobrého režiséra. Martin Campbell určitě dobrý režisér je ale tentokrát bohužel celkem pohořel. Záčatek je perfektní poté se ve filmu nic neděje a divák musí čekat, kdy už to konečně přijde. Nakonec něco přijde ale určitě toho mohlo být více. Ať už akce nebo napětí. Kdyby bylo více kvalitních filmů z prostředí hor tento by dostal tak 2* ale jelikož jich je jako šafránu rozhodl jsem se pro 3*. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (18)

  • Noha bez prstů "Montgomeryho Wicka" ze začátku filmu ve skutečnosti patří horolezci Marku Wetu, který o prsty přišel během noci strávené venku ve výšce přes 8,5 kilometru během pokusu o výstup na Everest v roce 1994. (džanik)
  • Jako pozadí pro horské scenérie posloužila hora Mt. Cook (3754 m) na Novém Zélandu a její štít taky ve filmu představoval štít K2. Skutečná hora K2 (8611 m), druhá nejvyšší hora světa, se nachází v pohoří Karákoram na hranici Pákistánu a Číny. (džanik)
  • Herci natočili mnoho vlastních nebezpečných scén sami. (džanik)

Reklama

Reklama