Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Štěpán je maďarským národním světcem. Rocková opera o jeho životě vychází z nejstarších legend a zobrazuje příchod křesťanství do Uher a Štěpánův nástup k vládě. Král nemá jednoduchou situaci. Musí se vypořádat s odbojným knížetem Koppányem, který má velkou podporu lidu, protože bojuje za staré tradice a původní náboženství. To vše doplňuje povedená rocková hudba vycházející z domácích maďarských tradic a nápaditá výprava exteriéru. (YSantiago)

(více)

Recenze (10)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Rockový muzikál (či spíše opera), který možná hrál ve své době důležitou roli pro (sub)kulturní identifikaci určitého segmentu publika, ale v porovnání s Jesus Christ Superstar nebo Tyranovým srdcem působí jeho křečovitá stylizace ve spojení s jednoduchým příběhem jako nijak zvlášť invenční už v době vzniku. Možná jsem se však prostě jen nenaladil na vlnu maďarské rockové hudby, která mi stejně jako film připadala dost nerytmická. Objevil jsem nicméně, že maďarština je ještě nezpěvnější jazyk než čeština a občas mi snaha vyzpívat slova, která se z fonetického hlediska pro zpěv zoufale nehodí, skutečně imponovala. ()

nmarca 

všechny recenze uživatele

První vzpomínka: brněnský filmový klub, rok 1985, zjevení, kdy v hávu pop-rockové hudby, obohacené o prvky folklóru, v Jancsóovských skupinových scénách, se odehrává nevídaný příběh. Na plátně se nezakrytě objeví kříž jako symbol vítězství, otevřeně se mluví (nebo spíš zpívá) o křesťanství, středověký světec je kladnou postavou. Představa, že by u nás někdo napsal takový kus třeba o svatém Václavovi. Nemyslitelné! Druhá vzpomínka: 20. srpen 1987 v Budapešti, oslavy Dne ústavy, což je kryptogram pro svátek svatého Štěpána. Ohňostroj nad Dunajem v zeleno-bílo-červené za zvuků hudby z populární rockové opery. Závidím Maďarům jejich národní hrdost. Třetí a nejnovější zážitek: Setkání s maďarským nacionalismem, nekritickým vyvyšováním malého národa nad všechny ostatní. Ale … stejně jim závidím z našeho malého českého poraženectví! PS. Ano, ty bílé ponožky byly skutečně považovány za „cool“oděv! ()

Reklama

WwiwW 

všechny recenze uživatele

Král Štěpán je rocková opera, která je pro lidi s maďarskou národností pravděpodobně velmi silným tématem. Jedná se o příchod křesťanství do země. Štěpán se má ujmout vlády, ale přichází so střetu s knížetem Koppánym, který má velký zájem o trůn a o vládu. Film Štěpána podává jako člověka s velmi pozitivními vlastnostmi téměř jako svatého. Koppány je podán naprosto v opačné negativní pozici. Zajímavou je mizanscéna – celý děj se odehrává na stejných místech v exteriéru a navíc v noci, s výrazným osvětlením. Snímek podává klasické dílo (kostými, příběh) ve velmi moderním pojetí (mizanscéna, hudba). Ve výsledku však poslouchat zpěv v maďarštině bylo trochu mučením a Štěpán na mě působil velmi apaticky. Dobrovolně bych si takový film asi nepouštěla, ale věřím že Maďaři jsou na své dílo pyšní. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Tančí se, zpívá se, 80. léta maďarského rock-popu a děj se nepohne z jediného místa. Opravdu bizarní produkt maďarských 80. let. Prvních deset minut jsem se smál, potom už jenom usmíval a od prostředku filmu, jsem už zíval nad neustálým stereotypem. Maďarská legenda převyprávěna skrz muzikál je veselá a rozjuchaná, ale hravosti a originality aby se člověk nahledal. Ovšem pro všechny fanoušky populární maďarské hudby nedocenitelný skvost. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Boldizsár Miklós | Hudba: Szörényi Levente | Texty: Bródy János || To, čo znamená pre Čechov sv. Václav, to je pre maĎarov kráľ Štefan (István), alebo pre katolíkov Ježíš Kristus. Ako urobil A.L.Webber svetový kult z Jesus Christ Superstar, tak urobil Szörényi legendu z rockovej opery István, a király v maĎarsku. Niektoré pesníčky by obstáli z hudobno-textovej stránky aj na svetových doskách, ako celok je to dielo vysoko nadpriemerné. Dodnes najlepšia maĎarská rocková opera. Jeden duet z neho spievavame aj s otcom. :) ()

Zajímavosti (1)

  • Film vznikl pod vědeckým dohledem György Györffyho, soudobé špičky v oboru uherských středověkých dějin. (YSantiago)

Reklama

Reklama