Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po duševní krizi se Rita Seidel vrací zpět do rodné vesnice a promítá si v duchu uplynulé roky. Její vztah s Manfredem Herrfurthem, o deset let starším chemikem, který jí kdysi dodal sebedůvěru a povzbudil ji ke studiu, trpí maloměšťáctvím Manfredových rodičů. Manfred je rozhořčený, když jeho podnik odmítne vynález, který sám vyvinul, a tak spatřuje jediné východisko v útěku do Západního Berlína. Rita ho na Západě navštíví a je jí jasné, že ani tam nemají společnou budoucnost. Snímek Rozdělené nebe je zdařilá elegická filmová adaptace stejnojmenného románu Christy Wolf o rozděleném Německu. Premiéra filmu připadla na období opatrné liberalizace, po skončení politické „oblevy“ byl pak tento film stále častěji vystavován ideologické kritice. Dnes je považován za jeden z nejdůležitějších filmů německé kinematografie. (Das Filmfest)

(více)

Recenze (3)

kikuka 

všechny recenze uživatele

Zasa raz sa mi vynarali spomienky na mladsie filmy, ale co uz, ked som ich videla skor. Velmi prijemne prekvapenie - a to moj "respekt" k nemeckej kinematografii en bloc uz polavil (ale farebne 1970 len so zaviazanymi ocami). Melancholicka, tak trochu sentimentlna love story mladej studentky pracujucej vo vlakovom depe - vyrobni, poznacna NSR-NDR vztahmi a "ponukou" kazdej z nch. Kedze ide o DEFA film si netreba trikrat hovorit, v prospech ktoreho z nich. Vyrazne moderisticky styl retrospektivneho rozpravania a tiez vizualu niekde medzi Antonionim a sentimentalnejsimi frantickymi novovlnistami (aj s interpunkcnymi zabermi neba, ulice z vtacej perspektivy a vecernej ulice,..): pohybujeme sa pocitovo medzi momentami "doma a zalubena" a "odcudzenie Zapadu". ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Velmi prijemne prekvapenie - mimochodom aj film ukazuje biedu a mizeriu Berlina v porovnani s rastucim bohatstvom Zapadneho Berlina. No raz darmo, tie dve berlinske krizy mali hodne do seba : 70 % ()

Reklama

zeyer 

všechny recenze uživatele

Pohled na rozdělení Německa z Východu. Rita trpí psychickými problémy a vrací se ze studií v Halle do rodné vesnice. Při tanci se seznámí se starším chemikem Manfredem, který pracuje přes den v kanceláři. Jeho nespokojenost s životem v NDR narůstá, až se rozhodne z kongresu v Západním Berlíně se nevrátit. Rita Manfreda navštíví, ale cítí se tam cize, vrací se zpět do svého Der geteilte Himmel / Rozděleného nebe. Autorka literární předlohy Christa Wolf je zajímavá osoba, která navzdory tomu, že se zapletla se Stasi, dokázala být vůči režimu kritická, upadala střídavě v (ne)milost, pak jí vládnoucí ideologie využívala jako zdroj deviz, když cestovala na přednášky na Západ. Její psychická labilita našla protipól zde v postavě Rity, rovněž její váhání mezi budováním socialismu, odchodem a nakonec smířlivým přístupem ke své vlasti. Silný příběh. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama