Reklama

Reklama

Osamělý mstitel Paul Kersey (Charles Bronson), vybavený jen svojí zbraní Magnum, se vydává do ulic New Yorku, aby vykonal spravedlnost na lidech, na které policie nestačí. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3miliónyTržby USA $22,000,000Tržby Celosvetovo $28,200,000║ veru moc som od toho nečakal, len béčkovú akčnú odrhávačku a lá Chuck Norris a ono tu tá béčková ľahkosť a dialógy celkom dobre fungujú až dokonca miestami to príde na slušnú drámu, kde fandíte Bronsonovi aby zlikvidoval čo najviac tých pouličných zmätkov /80%/ ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Jojo, tak se nám tady ukázalo, jak zhruba to vypadá, bere-li se zákon do vlastních rukou. Na jednu stranu víme, že něco takovýho nevede k ničemu dobrýmu, na stranu druhou ovšem nemůžeme opomíjet fakt, že zákon pro takovou svoloč žádnou nápravu nemá, protože když někdo dokáže ubít člověka k smrti pro vlastní potěšení, tak si žádnou šanci nezasluhuje. A žádné vězení někoho takového nedokáže napravit. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"JAK NAZÝVÁŠ LIDI, KTEŘÍ KDYŽ JSOU OHROŽENI, TAK SE NEBRÁNÍ, JEN UTEČOU A SCHOVÁVAJÍ SE?" - "CIVILIZOVANÍ?" V 70. letech přesídlili kovbojové Eastwood a Bronson z divokého Západu do zločinem zamořených moderních velkoměst a s sebou vzali i staré dobré pěstní právo. Na toto převlečení kabátu symbolicky odkazuje v PŘÁNÍ SMRTI scéna z westernového městečka i závěrečný rozhovor Kerseyho s buldočím policejním inspektorem ("NECHCEME VÁS V NEW YORKU. UŽ NIKDY." - "INSPEKTORE, DO ZÁPADU SLUNCE?"). Narozdíl od hláškujícího macho poldy Harryho je ale Paul Kersey obyčejným člověkem, liberálem a obětí násilí, která postupně přehodnocuje svůj světonázor, přechází do ofenzívy a po zabití prvního chuligána doma zvrací. Hrdinu na jeho cestě provází solidární mlčení zachráněné oběti, hlasitý souhlas veřejnosti a později i tichá podpora ze strany policie. Veřejnost však neaplaudovala jen na plátně, ale i v kině, což kritiky právem značně znepokojilo a samotný Bronson musel později veřejně vystoupit a nabádat k tomu, aby lidé v době vzrůstající pouliční kriminality film nenapodobovali. PŘÁNÍ SMRTI je řemeslně odvedený sedmdesátkový thriller, vděčící za svou působivost kontroverznímu, ve své době aktuálnímu tématu. Následná pokračování bohužel degenerovala do Reaganovských akčních béček 80. let. Podle stejnojmenné novely Briana Garfielda. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Průměrný americký občan se krvavě mstí v průměrném příběhu s průměrnou režií i scénářem, jehož různé variace se s velmi rozdílnou kvalitou točí až dodnes. Jediné, co je na filmu nadprůměrné, je snaha o psychologii hlavní postavy a výkon Charlese Bronsona, který ještě na vrcholu své kariéry uměl být zároveň drsný i charakterní. Na jedno zhlédnutí to špatné není a Bronsonovi při jeho vražedném počínání fandíte, ovšem filmy s podobným námětem mi jdou od přírody proti srsti a zálibu v nich opravdu nikdy nenaleznu. 65% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(83%) Paradoxem je, že jsem nejdříve viděl remake k tomuto dílku, a sice s B.Willisem, který mi rovněž sedl. Ale zde musím hrdě konstatovat, že tento originál je prostě lepší. Hlavním důvodem je bezpochyby ústřední postava Charlse Bronsona. Ten sehrál solidní výkon a především byla jeho role uvěřitelná. Bronson má své charisma, takže i když zpočátku nepůsobil jako pravý drsňák, tak i tak jsem ho rád viděl v každé minutě tohoto snímku. Akční scény byly obyčejně natočeny (rozhodně na tu dobu až tak amatérsky nepůsobily), ale neměl jsem s nimi větší problém. Takže akce byla tvořena především a hlavně přestřelky. Bronson zlikvidoval cca 10 protivníků. V tomto filmu ale šlo i o dobovou atmosféru, která se mi nejvíc líbila v cca první půli. Ta zdrcenost a uvědomění situace zločinu, který obklopoval město atd. Hudba byla slušná. Úvodní scéna, kdy ti gauneři znásilnili dceru hlavní postavy a zabili jeho manželku – tak to bylo docela drsné. Mám tedy nakoukáno dost drsnějších filmů, ale i tak to bylo hrozné, zejména na tu dobu. Nevím ani co bych extra vytkl. Možná skutečnost, že !!!!! SPOILER !!!!!, hlavní viníky Bronson nenašel… !!!!! KONEC SPOILERU !!!!! a finále, které bylo takové už bez většího napětí. To ale nejsou přeci chyby – tak jako tak jsem příjemně překvapen, že na mě tento film i po letech zapůsobil skvělým dojmem. Jsem rád, že dokážu ocenit i staré klasiky. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (28)

  • Distributoři chtěli, aby kriminálníci měli světlou pleť, jinak by podle nich mohl být film nařčen z rasismu. Tímto příkazem se víceméně řídila pouze scéna násilného přepadení rodiny Paula Kerseyho (Charles Bronson), což vedlo k odsouzení filmu coby pokryteckého. (Komiks)
  • Úvodnú scénu, v ktorej Paul Kersey fotí svoju manželku na Havaji, pridal do scenára režisér Michael Winner. (m.a.t.o.)

Související novinky

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

18.04.2020

Poté, co Batmana na pár let pohřbil Joel Schumacher a předtím, než ho znovu vzkřísil Christopher Nolan, koketovalo studio Warner Bros. s myšlenkou, že by netopýřího hrdinu mohlo na velké plátno… (více)

Eli Roth natočí remake Přání smrti

Eli Roth natočí remake Přání smrti

20.06.2016

Dávno předtím, než vzal do ruky bouchačku Liam Neeson, tu byl Charles Bronson. Jeho Přání smrti téměř vynalezlo "taťkovské" filmy o pomstě, takže není divu, že se Hollywood už dlouho snaží o remake.… (více)

Cruise nepovede nových Sedm statečných

Cruise nepovede nových Sedm statečných

05.01.2014

Nejspíš dobře víte, že je současný Hollywood semeništěm nepřeberného množství remakeů a rebootů. Zvláštní zálibu v nich má studio MGM, které spoluprodukuje Hobity nebo Bondovky a i jinde se snaží… (více)

Bruce Willis a Přání smrti?

Bruce Willis a Přání smrti?

27.03.2013

Remake akční klasiky Přání smrti z roku 1974 měl původně pod palcem Sylvester Stallone, pak na něm víc jak rok pracoval Joe Carnahan. Ten ale minulý měsíc odstoupil kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám".… (více)

Reklama

Reklama