Reklama

Reklama

Perly a svině

  • Česko Tak trochu crazy (více)
Trailer
Finsko, 2003, 113 min

Režie:

Perttu Leppä

Scénář:

Perttu Leppä

Kamera:

Jyrki Arnikari

Hrají:

Mikko Leppilampi, Laura Birn, Amanda Pilke, Unto Helo, Timo Lavikainen, Jimi Constantine, Pekka Valkeejärvi, Outi Mäenpää, Antti Reini, Antti Virmavirta (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Čtyři bratři Hirvonenovi žijí spolu se svým otcem v zapadlém městě, kde provozují malý krámek s alkoholem a pochutinami "Hirvonen & Co.". Když Pops po tragikomické loupeži v obchodě skončí ve vězení, chlapci jsou bezmocní a ponecháni s dluhy. Situace se ještě více zkomplikuje, když se k nim přistěhuje i malá Saara, která vyrostla nepovšimnutá, a z níž se nakonec vyklube jejich nevlastní desetiletá sestra. Na uvítací párty chlapci zjistí, že Saara má nádherný hlas. To je dovede až k nápadu, který přes mnoho nehod a zmatků realizují. Ze Saary chtějí vychovat novou pěveckou superstar a vyhrát tak značnou sumu peněz za první místo v soutěži. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (17)

noctambule 

všechny recenze uživatele

Helmiä ja sikoja není žádný převratný film. Tenhle nezávislák je vcelku i dost předvídatelný. Ale nemůžu si pomoct, mě bavilo sledovat ty čtyři magory, nejen jak se snaží starat o svou malou sestřičku. Někdy to bylo až moc, třeba když "zpívali", to bylo utrpení pro mé uši, ale vše vynahrazovala Saara, když přišla řada na její zpěv, běhal mi mráz po zádech a ano, dojalo mě to. "Doma je tam, kde je pivo.":-) ()

lobsang 

všechny recenze uživatele

Povedený Kámoš nastartoval zájem tuzemských distributorů o severské nízkorozpočtové komedie pro mladší publikum. Jednou z nich jsou i Perly a svině, které jsou žalostně nezvládnuté jak po stránce scénáře, tak po stránce dramaturgické a konečně i režisérské. Jde o velmi lehkou zábavu, která počase začne nudit a jen pár opravdu povedených fórků dá tušit, že tu bylo našlápnuto na slušný film. Tento potenciál se ale bohužel vyplýtval směrem k tuctovému příběhu, jednorozměrnosti postav a spolehání na to, že mladé publikum tyto nešvary omluví, když uvidí pěknou blondýnu a nesourodou bandu troubů, starající se o svou nenadále nabytou sestřičku. Znám mnoho lepších způsobů jak strávit večer a nepřijít o 100 a více korun za lístek do kina. ()

Reklama

P@\/EL 

všechny recenze uživatele

Tohle je snad první finský film, který jsem kdy viděl, a rozhodně jsem nebyl zklamán. Určitě někdy v budoucnu dám finské kinematografii další šanci. Film nabídne trochu odlišný humor, než na jaký jsem zvyklý z amerických komedií. Hlavní hrdinové jsou správní flákači, kteří se jen povalují, chlastají a poctivě se snad ani živit neumí. Některé jejich podvody byly vskutku nápadité, což konec konců korunuje i perfektně vypointovaný závěr filmu. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Komediální filmy s tématem "Hlavní hrdina se náhle musí starat o dítě, ač to nikdy nedělal," obvykle snáším poměrně špatně. S oblibou využívají roztomilosti děťátka, tou loztomivostí cílí na nejzasažitelnější místa v divákově duši, nechávají ratolest provádět hrdinovi různé neplechy či alespoň znepříjemňovat život pouhou přítomností, pravidelně proměňují hlavního hrdinu v nového, lepšího člověka, případně alespoň probouzejí jeho dobrotu spící. Perly a svině si dokázaly v podřizování této tradici udržet poměrně dost důstojnosti. +++++ Především však předvedly v rámci komediálního žánru docela věrohodné začlenění nečekané, malé sestřičky do rodiny pubertálních výrostků, rodiny pravda poněkud svérazné až někam k malé pravděpodobnosti její existence. Závěr, v němž Sára naprosto zapadá mezi své povedené bratříčky, nestává se zrovna modelově poctivým, hodným děťátkem, ale konečně je chtěná, přijímaná a milovaná, se mi s omezeními danými mou cynickou povahou jevil téměř dojemným. To postupné nalaďování kluků na skutečnost, že děvčátka mají jiné potřeby než kluci, účastnění se Sáry rodinných rituálů, jež "symbolizují" rodinnou sounáležitost, to vše s dalšími detaily vytváří pro mě hlavní příběhovou linii - "adopci" Sáry jejími bratry. +++++ Mám však obavu, že řada diváků se bude soustředit na "vypravovatelnější" linii točící se kolem rodinných dluhů a nadějí je splatit cenou pro vítěze dětské pěvecké soutěže, kam se sourozenci rozhodnou Sáru vyslat. Ta má dík nepochybnému talentu dívenky z velké části očekávatelný průběh, na dobu libující si v nečekaných zvratech velmi nekomplikovaný. Ale i tady si scénář dovolil trochu zábavného hraní s expektacemi v závěru, a to hned dvojitého. SPOILER - Za prvé ve způsobu, jakým se rodina zmocní hlavní ceny, za druhé v náhlém příchodu zřejmě tragického konce, který se však nekoná (Sára po druhé omdlévá, což divák vnímá jako předzvěst závažné choroby, ale za pár vteřin se ukáže, že to byl trik). KONEC SPOILERU. S uvážením cílovky a při výskytu řady přirozeně působících, fungujících fórů... silné ***. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Pohodová finská komedie, u které jsem se dost pobavil. Ono mi opravdu nechybí málo, abych se bavil u filmu, jen musí být zajímavý, něčím originální a vtipný. A tohle všechno film "Perly a svině" beze zbytku splňuje. Navíc když zpívala blonďatá Saara svým dětským hláskem, tak jsem doslova jihnul a neměl jsem daleko k dojetí. Z toho mě ale vždycky včas dostala parta čtyř bratrů, kteří do příběhu vnesli plno humoru a absurdních situací. Díky nim dostal příběh na atriktivitě a stal se docela vtipným. A co musím velmi pochválit, to je konec celého filmu, kdy to nekončí klasickým happyendem, který by každý divák očekával, ale končí to další vychytralou lstí čtyř povedených bratrů. Oni se totiž prostě neumí živit poctivě, takže kdo čekal předvídatelný konec, ten musel být pak o to více překvapen. Prostě abych to nějak uzavřel, skouknul jsem další zajímavý film, tentokrát komedii, ze severní Evropy a s výsledkem jsem naprosto spokojený, protože jsem od této komedie dostal přesně to, co jsem si představoval. Možná jsem byl i trochu příjemně překvapený z celkového vyznění filmu. Každopádně je to za čtyři hvězdičky. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení filmu probíhalo ve Finsku ve městech Joensuu, Heinävesi a Helsinky. (GASTON73)

Reklama

Reklama