Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý mladík s nezvyklou přezdívkou Igby sice pochází ze zámožné rodiny, ale kromě peněz má problémy se vším, na co se podívá. Zatímco jeho o tři roky starší bratr Oliver exceluje na univerzitě a míří k politickým výšinám, Igbyho vyhodili prakticky ze všech středních škol na východním pobřeží Spojených států. Matka o něm nepronese jediné vlídné slovo. Otec je schizofrenik a jakýsi mužský vzor má Igby jen v zazobaném a slizkém kmotrovi D.H. Banesovi. A tak se mladík nakonec rozhodne před vším utéct do bohémského prostředí New Yorku. Jenže uniknout před sebou samotným není tak jednoduché... Cynická americká komedie debutujícího scenáristy a režiséra Burra Steerse (jako herec se objevil mj. ve filmech Quentina Tarantina Gauneři a Pulp Fiction - historky z podsvětí) si vysloužila sympatie diváků i kritiků. S černým humorem líčí potíže dospívání, se kterými se potýká navenek obyčejný mladý muž. Ve filmu, srovnávaném s klasickým dílem Mikea Nicholse Absolvent, uvidíte řadu vynikajících herců: Kierana Culkina, Claire Danesovou, Jeffa Goldbluma, Ryana Phillippeho, Billa Pullmana a také Susan Sarandonovou, oceněnou Oscarem za film Mrtvý muž přichází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

novoten 

všechny recenze uživatele

Svěží a evropsky působící příběh o klukovi, který tak trochu přestal zvládat život. Více než dekádu po jeho vzniku ale pořád nechápu, jak je možné, že pro Kierana Culkina neznamenal raketový start k hollywoodským výšinám. Tenhle nový Absolvent totiž dokáže oslovit v každém věku a nebýt zbytečných úliteb Steersovu kamarádovi Tarantinovi a nemluvilo by se o vegetariánech a jejich umění balit jointy, mohl Igby kousat úplně nejhlouběji. I díky definitivně rozkvetlé Claire Danes. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Lehce kontroverzní a silně chaotický počin. Což už samo o sobě vystihuje i postavu Igbyho. Chvíli jste někde a v dalším momentu někde jinde. Věci se dějí a vy to sledujete, nezastavujete se ani nezpomalujete. A pak hop jste zase někde jinde. Všude je zmatek, ale v těch důležitých věcech je celkem jasno- alespoň na chvíli. Nevadilo by mi trošku více jasnosti a nějakého osvícení / zasvěcení do tohoto snímku. Nevím, jestli je účelem aby byl člověk po jeho shlédnutí naprosto zmatený a okusil tedy ono "hledání podstaty všeho", kterým se Igby tak nějak prokousával. Pokud to ale účel nebyl, tak mi asi uniklo něco důležitého, nebo jsem ve své naivitě neobjevila skrytý hlubší význam. Jen trochu více kontextu, trochu více náhledu do duše jednotlivých postav a trochu méně chaosu a tenhle film by rázem byl pro mě mnohem hodnotnějším. Rozhodně nelituji, že jsem se na to podívala, to vůbec ne, jen jsem asi čekala trochu víc. Kierab Culkin naopak předčil mé očekávání a to tak, že byl pro tu roli vážně dokonalý. Stejně tak i ostatní herci a v neposlední řadě hudba. ----" You see it, Igby? I feel this great, great pressure coming down on me. It's constantly coming down on me. It's crushing me."---- ()

Reklama

Madluska 

všechny recenze uživatele

Zmínka o Absolventovi v popisu filmu mě měla varovat, jenže komu není rady... On totiž ani Absolvent nebrnknul v mém případě na správnou strunu, stejně jako teď Igbyho cesta dolů. Navzdory hudební složce, která se vyvedla mimořádně (vtípek s písničkou Narcotic v bytě feťaček neměl chybu), a podobně příjemně zvoleným hercům hodnotím 3*, protože vcelku jednoduchý příběh mladého rebela byl vyprávěn pro mě docela nestravitelným způsobem. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy o onom malém lidském vzdoru, který má podobu jednoho rádoby dospělého člověka, který nesnáší (docela pochopitelně) všechny a vše, kdo a co se mu objevilo v jeho nalinkovaném životě plném (anti)vzorů a zároveň nemá potuchy, co sám vlastně chce. Tohle je přesně ona "vzdorařská" záležitost, která je lehce napsaná, na nic si nehraje a ten, kdo v ní hraje, to hraje famózně, že chvíli budete postrádat dolní čelist. Už jen pro tuhle velkou roli tehdy ještě malého člověka a velkého herce Kierana Culkina, je mi teď líto, že nehraje v keždém druhém filmu, že ho kdysi neobsadili místo jeho staršího bratra do filmů o tom slavném osamělém chlapci, a že se jedná o asi ještě pěkně dlouho, ne-li navždy, o onu malou hvězdu, která by si zasloužila být tou největší a nejjasnější v zatuchlých vodách Hollywoodu. Film je to opravdu skvělý, chytrý a hlavně první půlku neuvěřitelně zábavný. Škoda jen, že v té druhé půlce to trochu ztrácí tempo a jakoby neví, co si se sebou počít, ovšem je to právě ta druhá půlka, u které si uvědomíte, na jak skvělého herce se díváte, neboť díky němu si snímek, i přes dějovou stagnaci, dokáže udržet nadprůměrnou kvalitu a hlavně - vaši pozornost. Jen víc takových filmů a zejména pak - jen víc Kierana Culkina. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

No typický teenagerovský drama,, ale do vyšších pater ho vyzdvihuje až neskutečně dobrej Kieran Culkin, jeho výkon je fakt skoro famózní a ještě se kupodivu do svojí role suše hláškujícího zmatenýho teenagera dokonale hodí. Krom toho Claire Danes to tady celkem sluší,ale na měto je až moc dramatický a na konci moc plačtivý a hysterický - 3,5* ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Spisovatel a režisér Burr Steers původně zamýšlel vydat příběh jako knihu. (zuza99)

Reklama

Reklama