Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý mladík s nezvyklou přezdívkou Igby sice pochází ze zámožné rodiny, ale kromě peněz má problémy se vším, na co se podívá. Zatímco jeho o tři roky starší bratr Oliver exceluje na univerzitě a míří k politickým výšinám, Igbyho vyhodili prakticky ze všech středních škol na východním pobřeží Spojených států. Matka o něm nepronese jediné vlídné slovo. Otec je schizofrenik a jakýsi mužský vzor má Igby jen v zazobaném a slizkém kmotrovi D.H. Banesovi. A tak se mladík nakonec rozhodne před vším utéct do bohémského prostředí New Yorku. Jenže uniknout před sebou samotným není tak jednoduché... Cynická americká komedie debutujícího scenáristy a režiséra Burra Steerse (jako herec se objevil mj. ve filmech Quentina Tarantina Gauneři a Pulp Fiction - historky z podsvětí) si vysloužila sympatie diváků i kritiků. S černým humorem líčí potíže dospívání, se kterými se potýká navenek obyčejný mladý muž. Ve filmu, srovnávaném s klasickým dílem Mikea Nicholse Absolvent, uvidíte řadu vynikajících herců: Kierana Culkina, Claire Danesovou, Jeffa Goldbluma, Ryana Phillippeho, Billa Pullmana a také Susan Sarandonovou, oceněnou Oscarem za film Mrtvý muž přichází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Marná snaha. Když se Vám chce rebelovat, poslat všechny do prdele a žít úplně někde jinde, tak ta děvka s Váma nakonec stejně nepůjde. Brácha je na hovno, holka nechce píchat a kámoška smaží. Hmm, docela na sračky. Notabene když fotrovi hrabe a matce čouhá parté z kapsy. Co pak? Většina lidí by se podřídila a nechala se buzerovat systémem a institucema. Igby ne, to je frajer, ten se popere s osudem!!! Naprosto nepochopitelně přehlížený film Igby Goes Down mě doslova šokoval v tom nejpozitivnějším slova smyslu. Popravdě jsem se na něj díval jenom kvůli zrovna tak přehlíženému Ryanu Phillippovi, který je opět dokonalej. Ovšem hlavní roli má brácha toho usmrkance Kevina, Kieran Culkin. S tímhle jménem bych mu roli v životě nesvěřil, ale režisér Burr Steer asi věděl, co dělá. Culkin hraje totiž skvěle. Filmeček se nestává ani v nejtěžších momentech patosem a trapným, udržuje si tempo, je zábavný a vůbec takový "cool". ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Hořká komedie. Vlastně je to jenom další příběh lidí, co svůj život neumí brát normálně, protože přišli na to, že to prostě nejde. A o tom to celý je, takhle to je funkční a černohumorným podáním se krásně umocní. No a Igby? Kdo by neznal pocit rebela, který ani neví, proti čemu se tak zoufale staví (nebo možná ví?). Když se u toho ještě úžasně strefuje do lidí kolem a ve výsledku se ukáže jako zdravě sebekritický, je těžké si ho neoblíbit. "Řítil se na svým desetirychlostním kole Central Parkem, závodil s ostatními mladými fašouny, když zřejmě spatřil svůj odraz v zrcátku, a tak se mu z toho postavil, že se mu trenky chytly do řetězu, no a rozmáznul si držku ... Starej dobrej Darwinismus." ()

Reklama

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Igby a jeho cesta dolů. Je to životní průserář, ale s problémy se vyrovnává po svém, což ho staví do úlohy, kdy před něčím věčně utíká. Před školou, před rodinou, před psychickými problémy... ale jeho útěky jsou nápadité a v některých případech i humorné. Kieran Culkin zvládl svou roli skvěle. Lepší Igby prostě nemůže být:) Ale i ostatní herci hrají skvěle... Ryan Phillippe jako slizký bratr. Jeff Goldblum jako despoticky milující strýc. Susan Sarandon jako až moc obětavá matka... a nakonec Bill Pullman coby pološílený skorootec:) Igby je zajímavý film, který vás určitě nudit nebude. ()

Madluska 

všechny recenze uživatele

Zmínka o Absolventovi v popisu filmu mě měla varovat, jenže komu není rady... On totiž ani Absolvent nebrnknul v mém případě na správnou strunu, stejně jako teď Igbyho cesta dolů. Navzdory hudební složce, která se vyvedla mimořádně (vtípek s písničkou Narcotic v bytě feťaček neměl chybu), a podobně příjemně zvoleným hercům hodnotím 3*, protože vcelku jednoduchý příběh mladého rebela byl vyprávěn pro mě docela nestravitelným způsobem. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Igby (Kieran Culkin dorusta do dobreho herce) ma bohate rodice a tudiz se nemusi nejak zvlast starat o penize, coz ho netlaci do pozice se o ne starat, ale neznamena to, ze by jeho existence nestradala. Naopak. Je opakem sveho vzorneho, studijne vyborneho a ambiciozniho bratricka, coz ho stavi do jeho stinu v ocich jejich matky. Tezce se vyrovnavajici sam se sebou nachazi unik pred vsemi a vsim u sveho kmotra zijiciho v nikdy nespicim New Yorku. 60% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Spisovatel a režisér Burr Steers původně zamýšlel vydat příběh jako knihu. (zuza99)

Reklama

Reklama