Reklama

Reklama

Král Herodes

(TV film)
  • Velká Británie Herod: Behind the Myth (více)
Velká Británie, 2005, 50 min

Obsahy(1)

Vládce Judska byl geniální politický vůdce, ale zcela nemorální a bezectný člověk.

Jméno Herodes bude navždy spojeno s nejproslulejší biblickou krutostí - s povražděním betlémských novorozenců po Kristově narození. Je to však pravda? Mohl to nařídit muž, který zachránil svou vlast před vypleněním Římany? Budovatel největšího chrámu starověku, jehož ambice vtiskly Svaté zemi novou tvář? Jaký byl skutečný životní příběh muže, který sám sebe z plebejce učinil králem? Osud přivandrovalce, který se propracoval až na trůn židovských králů? Který přelstil své protivníky a odstranil vše, co mu stálo v cestě? Poslechněte si dosud nevyprávěný příběh Heroda Velikého. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Král Herodes (pozor, neplést s jeho synem Herodem Antipou), tyran, krutovládce, značně rozporuplná osobnost, zároveň ale i velký státník - král Judska, který držel své království pevnou rukou, ale který i tak nedokázal z Judeje sejmout absolutní římskou moc, přesněji se o to raději ani nepokoušel.. Sám se ukázal tehdejšímu světu i jako geniální stavitel, hlavně se předvedl stavbami, jakými byly přímořská Caesarea, přestavba Jeruzalémského chrámu (dnes už jen světoznámá Zeď nářků) nebo pevnost Masada. To, že měl chorobný strach a trpěl paranoiou, to jsme se tu také dozvěděli. Že později zabil i svou milovanou ženu Mariammé a tři své syny korunní prince, to je stará věc jako vliv jeho sestry Salomé (tu zase známe především z příběhu s Janem Křtitelem). Nakonec on sám zemřel roku 4 př. Kr. za krutých bolestí, kdy ho žrali červi zaživa. Židé, kteří ho neměli příliš v lásce v tom viděli Boží trest. Zároveň nutno podotknout, že tady v této souvislosti vyplouvá na povrch rozpor v dataci Ježíšova narození. Podle zpráv evangelistů se Ježíš narodil v Palestině za vlády Heroda Velikého, jenž byl na své místo dosazen Římany. To by tak trochu i naznačovalo ten neblahý čin, který později vstoupil do dějin jako betlémské vraždění nevinňátek, a posléze Ježíšovo zachránění a útěk s rodinou do Egypta.. Herodes tedy zemřel roku 4 př.Kr. (to se snad ví dnes přesně vzhledem k významu jeho osoby pro dějiny), tzn. před začátkem křesťanské éry. Právě proto se dodnes vedou spory o to, zda nebyl začátek křesťanského letopočtu později chybně vypočítán..Herodes nevyřešil svou nástupnickou otázku a svou smrtí svému silnému království, které po sobě zanechal, de facto připravil rozpad. Po panovníkově smrti vypuklo první velké povstání, které potlačil správce Sýrie Varus, který nechal na 2000 lidí pro výstrahu ukřižovat... ()

Reklama

kalap 

všechny recenze uživatele

Totálny sprostý kresťanský výmysel o vyvraždení novorodeniatok Herodesom, lebo už teraz sú jasné dôkazy, že sa za vlády Herodesa sa nič také neudialo a tý, čo ten odporný výmysel vedome zakonponovali do rozprávky zvanej Novy zákon tak tých by som povraždil. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama