Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň

  • USA The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Letopisy Narnie vypráví příběh sourozenců Lucinky, Edmunda, Zuzany a Petra, kterým se během hry na schovávanou ve venkovském sídle excentrického profesora podaří pomocí magické skříně dostat do jiného světa. Narnie, v níž se ocitnou, se ukáže být okouzlující a mírumilovnou zemí obydlenou mluvícími zvířaty, skřítky, fauny, kentaury a obry, která je však díky prokletí zlé Bílé čarodějnice Jadisy odsouzena k věčné zimě. Děti se pod vedením vznešeného a tajemného panovníka, lva Aslana, odhodlají mocné čarodějnici postavit. Musí její ledové kouzlo zlomit a tím navždy osvobodit říši. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (859)

Marius 

všechny recenze uživatele

Disney sa chopil sfilmovania sedemdielnej fantasy C.S. Lewisa, ktorá je krížencom Pána Prsteňov a Biblie a tak to aj dopadlo. Od prvých minút je jasné zameranie snímky na detského diváka, ktorý štúdiám vždy najspoľahlivejšie plní vrecká peniazmi. Narniu predchádzal obrovský hype, ktorý sľuboval veľkolepé fantasy predstavenie, plné bájnych bytostí a monumentálnych bojov. A čoho sa divákovi dostalo ? Roztomilých zvieratiek, ani kvapky krvi, neschopných nepriateľov, tisíckrát prevareného “originálneho” súboja medzi dobrom a zlom vo svojej zabehanej schéme. Tiež nesympatických a necharizmatických hlavných predstaviteľov, mrhanie androgýnnym potenciálom Tildy Swinton (kdeže je ten nádherne cynicky vychcaný archanjel Gabriel z Constantina), triky oscilujúce medzi genialitou (mimika reči zvierat) a pravekom (veľmi dobre viditeľné zadné projekcie) a strašne spackaný scenár, ktorý je po expozícii akurát vatou smerujúcou k záverečnej bitke bez ďalších fáz dramatického oblúka. A tou by asi scenár hrdinskej fantasy ságy byť nemal. Mať o dvadsať rokov menej, vyhlásim prvú (dúfam, že i poslednú) Narniu za najlepší film, takto bohužiaľ musím pochváliť len prácu s hudbou, hudbu samotnú a dať 5/10, pričom tá posledná polhviezdička je za výborný záverečný song “Wonderkind” od Alanis Morissette. ()

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

No, vzhledem k tomu, že postavami to vypadá spíše na pohádku pro děti, tak pro ně mi to přijde až moc násilný. Akorát jediná cenzůra byla, že krev tam netekla proudem. Jinak ve směs je to vykrádačka filmů. Takovej film všehochuť. Tvůrci se ani nestyděli použít i ohnivého ptáka fénixe. Pro děti jak už jsem řekl moc drsný a pro dospělýho celkově mizérie. ()

Reklama

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Je mi jedno, či sa Narnia myšlienkovo drží predlohy alebo nie, tak detinská, rozvláčna a v závere aj Pána Prsteňov vykrádajúca fantasy je pre fimový svet úplne zbytočná. Nie, určite to nie je dabingom, keďže som videl originálnu verziu a vylepšeniu môjho dojmu rozhodne nepomohla. Adamsonov spackaný debut tak zachraňuje asi len cieľové zameranie pre najmenších a ostáva len veriť, že sa do premiéry druhého dielu dokáže naučiť aspoň nejaké základy serióznej filmárčiny. 50% ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Jako...klasika z toho nebude... na Harryho Pottera to není dostatečně "kouzelný", na Pána Prstenů to není dostatečně monumentální, pouze to na něj odkazuje všemi možnými způsoby (nejhorší bylo, když bíle oděná a nalíčená Tilda Swinton prohlásila "We have a work to do."), s velice nevyváženým hereckým obsazením a naivním příběhem, někoika špatnými zadními projekcemi a spoustou opravdu kvalitních triků. Možná... za pár dílů, až k tomu pustěj nějakýho mexičana... výsledkem by mohla být monumentální akční fantasy pro mladší (nějak mi přesto tento film přišel místy na Disneyovské poměry krapet.."nekorektní" Zatím se nám dostalo veskrze průměrného filmu, který rozhodně neurazí, ale, vyjma závěrečné bitvy, která je doplněna fantastickou, poloelektronickou hudbou Harryho Gregson-Williamse, a kdy alespoň na chvíli dosahuje kvalit Pána Prstenů (a zatím si stojím)....tedy vyjma této pasáže nijak nenadchne, a nad průměr ho vyzdvihají především výborně vytrikovaný Aslan a skvostná Tilda Swinton... Letopisy narnie jsou lehkým zklamáním pro řadové diváky, otázka je jak ji přijmou fanoušci knižní série... Nevylučuji fakt, že je zde zaděláno na slušný fenomén, ale první díl... je taková pohádka která opravu dobře dopadne ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Prvá tretina filmu bola neskutočne naťahovaná, nebotyčná nuda a ten zvyšok predvídateľná nuda. Jediný sympatický a hrajúci herec bol ten faun (update - haha, a čo sa nám medzitým z Jamesa McAvoya vykľulo!). Ostatní sa ani nesnažili (Jima Broadbenta nerátam, ten nedostal priestor). Bohužiaľ, nemám rada detské filmy a už vôbec nie detské filmy, kde sa deti nesprávajú ako deti - tých je podľa mňa väčšina, ale Narnia im všetkým kraľuje. ()

Galerie (242)

Zajímavosti (49)

  • Scéna, v níž Lucy (Georgie Henley) vstoupí do zasněženého lesa, byla natočena hned napoprvé. Herečka kulisy neviděla s předstihem a na scénu byla přivedena se zavázanýma očima, aby byl její úžas autentičtější. (Listeroman)
  • Film mal až dva pracovné názvy - "The Hundred Year Winter" a "Paravel". (Raccoon.city)
  • Společnost Walden Media o filmu uvažovala přibližně od roku 2000. Po uvedení - a obřích komerčních úspěších - filmových adaptací sérií "Harry Potter" a "Pán prstenů" se mnoho dalších společností vehementně dožadovalo práv na "Narnii", jednu z mála slavných mainstreamových fantasy sérií, které ještě nebyly zfilmovány. Dědici C. S. Lewise byli ovšem loajální a ocenili, že Walden Media měla zájem už dříve. (warner)

Související novinky

Mattel chystá hromadu projektů

Mattel chystá hromadu projektů

27.07.2023

Vzhledem k fenomenálnímu úspěchu Barbie v kinech asi nikoho nepřekvapí, nebo by alespoň v dnešní době nemělo, že už si mateřská společnost Mattel vysnila celou řadu dalších filmů. Ano, jen pár dní… (více)

Režisérka Barbie chystá Narnii

Režisérka Barbie chystá Narnii

04.07.2023

Tak se zdá, že režisérka Greta Gerwig (Malé ženy) hodlá vyměnit kariérní dráhu oceňované indie filmařky a v budoucnu se natrvalo přesunout ke tvorbě velkých studiových filmů. A vzhledem k tržebním… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Netflix chystá novou Narnii

Netflix chystá novou Narnii

04.10.2018

Letopisy Narnie už se jednoho filmového zpracování dočkaly v podobě ne příliš úspěšné trilogie. Milovanou fantasy spisovatele C. S. Lewise nicméně nyní čekají nové adaptace, které chystá streamovací… (více)

Reklama

Reklama