Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň

  • USA The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Letopisy Narnie vypráví příběh sourozenců Lucinky, Edmunda, Zuzany a Petra, kterým se během hry na schovávanou ve venkovském sídle excentrického profesora podaří pomocí magické skříně dostat do jiného světa. Narnie, v níž se ocitnou, se ukáže být okouzlující a mírumilovnou zemí obydlenou mluvícími zvířaty, skřítky, fauny, kentaury a obry, která je však díky prokletí zlé Bílé čarodějnice Jadisy odsouzena k věčné zimě. Děti se pod vedením vznešeného a tajemného panovníka, lva Aslana, odhodlají mocné čarodějnici postavit. Musí její ledové kouzlo zlomit a tím navždy osvobodit říši. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (860)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Cesta do nebe je strastiplná s nejistým výsledkem. Cesta po pekel byla dlážděna dobrým úmyslem vzít do kina mladšího sourozence a trvala 125 minut,při nichž se mozek přehříval,vnitřnosti protestovaly a končetiny samovolně cukaly. Na otravné dětičky si člověk vytvoří protilátky, ale na mluvící bobry, pana Tumnuse a lva Aslana na jedné ploše zatím žádné antibiotikum nevynalezli...A to miluji pohádky a Lewise jsem jako malá hltala. Ta druhá hvězdička je paradoxně za první část filmu, než se sourozenci dostanou do země Narnie. Adamsone, Adamsone, tys to tedy vymňoukl! ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nevědět, že Andrew Adamson má za sebou oba Shreky, považoval bych ho za řadového disnyovského rutinéra, který seká na běžícím páse filmy o zvířatech, mluvících autech a snících dětech. Jeho režie je rutina největší, v první části letopisů dokonce rutina ledově chladná, odtažitá, kulisovitá, bez špetky mystiky, tajemna, atmosféry. Narnie je prostě zasněženým prostorem za magickou skříní, prostorem, kde žijí bez ladu a skladu naskládané pohádkové bytosti, prostorem, který je řízen bez jakékoli motivace a vnitřní logiky. Nic z toho se do filmu nevešlo. Vlastně... bylo by to v pořádku, kdyby bylo z filmu úplně zřejmé, že se jedná o pohádkový špektákl, ale pokusy o bitevní epiku ala Pán prstenů (a neustálé doslovné citace některých záběrů) mě vedou k závěru, že Narnie je jakýsi prasopes. Jako pohádka nemá kouzlo a šarm, jako fantasy epos je zase strašlivě naivní, prvoplánová a prostá mytologie. V porovnání s Jacksonovou středozemí je interpretace fantaskní země C. S. Lewise krotká, plochá, dvojrozměrná. Dětští herci zbytečně přehrávají, jejich postavy nijak nezaujmou a celý příběh paradoxně táhnou počítačové potvůrky v čele s opravdu parádním lvem Aslanem. Tilda Swinton coby ztělesnění ledového zla připomíná spíše pofidérní klon upířích bratrů z Matrix Reloaded a ani její přisluhovači nemají patřičnou šťávu, která by do triviálního schématu příběhu vnesla jiskru dramatu. I tak se na Letopisy dá díky sušným digitálním efektům dívat, nicméně je to dívání prosté divení a to mi u fantasy žánru vadí velmi. [50%] ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Jsem-li stařec, poté toto je moje moře. Moře sr.... chc.... deb.... nepěkných věcí. Jednu slávistickou obětuji jen proto, aby si mě nevyčíhl jakýsi milec kindrfilmů a netorpédoval mě záludně, tudíž z boku, argumenty infatilními. Ano, nejsem cílovka. Zajisté, je mi více než osm. Fyzicky. Chápu, Rafflingová spustila zlatou horečku na poli dětské fantasy. Kdekdo by si rád vyčutal nějaký ten zlatý valoun. Proč však musí obsazovat tak tragické dětské neherce? Do vážně přiblblého příběhu? Skříň? Teplej lev? Nevím, jací jste v dětství byli vy, PomoJezinkoLimy, ale já na nástěnce Remkovi přimalovával na xicht kosočtverec, šikanoval Nejedlého, neboť byl otravný pitomec a nikdy, opakuji nikdy, nefandil zajícům proti vlkům! Tudíž bych podobnou zhůvěřilost neskousl ani coby třeťáček. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

No co si budem namlouvat, Narnie prostě neni Pán prstenů, ale ani tak to rozhodně neni špatný fantasy, jenže podle mě hlavní problém tohohle filmu je už v předloze, tu sem sice nečet, ale předpokládám, že tam hlavní postavy asi jiný nebudou. Prostě a jednoduše děti v hlavní roli nevěstí nic dobrýho, kór u těhle fantasy filmů. A když tam začnou pronášet hrdinný řeči, velej armádě a během chvilky se naučej tak bojovat, že rozsekaj celou armádu, to prostě působí děsně směšně a celý tohle celkem dobrý fantasy to dost strhává. Krom toho ani ty herci dětských rolí mi nesedli, Petr byl takovej namachrovanej blbeček, obě holky mi taky nepřišly zrovna moc sympatický, no a Edmunda bych mlátil od rána do večera. Ale naštěstí to zachraňuje pěkně udělaná závěrečná bitva a hlavně vynikající triky, u nich sice animátoři měli občas výpadky, kdy se jim to moc nepovedlo, ale za takovýho Aslana si fakt zasloužej velkou pochvalu, ten je fakt vypiplanej do posledního chlupu, tady už se to skoro dá sovnat s Pánem prstenů nebo dokonce s King kongem, kterej byl podobně skvěle udělanej. Takže nakonec aspoň ty 4*, ale mohlo to být i lepší ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Jasně, bejt mi takovejch 12 let, tak jim to všechno sežeru i z navijákem a bezvadně se u toho bavím. Jenže mně už 12 není, takže jim to zas tolik nežeru. Jasně pro děti je to ideální pohádka, jenže pro ostatní je to přece jenom trochu míň záživné a ještě ke všemu docela dlouhé. No co, pro jednou se to dá přežít a závěrečná bitva byla docela dost dobrá, takže jako nenaročná blbinka na jedno podívání je to ok. ()

Galerie (242)

Zajímavosti (49)

  • Natáčelo se mimo jiné i v Adršpašských skalách, Londýně a v Praze. Většina "lesních" scén se pak natáčela v Českém Švýcarsku a v okolí Tiských stěn. (M.B)
  • C. S. Lewis, který napsal „Letopisy Narnie“, byl blízkým přítelem autora ságy „Pán prstenů“ J.R.R. Tolkiena, se kterou je dílo v jistých ohledech srovnáváno. (barca002)
  • Knižní série C. S. Lewise byla dlouhé roky předtím, než skončila ve Walden Media, ve vývoji ve studiu Paramount. Tehdy si mohli na post režiséra průběžně sednout John Boorman nebo Rob Minkoff. (imro)

Související novinky

Mattel chystá hromadu projektů

Mattel chystá hromadu projektů

27.07.2023

Vzhledem k fenomenálnímu úspěchu Barbie v kinech asi nikoho nepřekvapí, nebo by alespoň v dnešní době nemělo, že už si mateřská společnost Mattel vysnila celou řadu dalších filmů. Ano, jen pár dní… (více)

Režisérka Barbie chystá Narnii

Režisérka Barbie chystá Narnii

04.07.2023

Tak se zdá, že režisérka Greta Gerwig (Malé ženy) hodlá vyměnit kariérní dráhu oceňované indie filmařky a v budoucnu se natrvalo přesunout ke tvorbě velkých studiových filmů. A vzhledem k tržebním… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Netflix chystá novou Narnii

Netflix chystá novou Narnii

04.10.2018

Letopisy Narnie už se jednoho filmového zpracování dočkaly v podobě ne příliš úspěšné trilogie. Milovanou fantasy spisovatele C. S. Lewise nicméně nyní čekají nové adaptace, které chystá streamovací… (více)

Reklama

Reklama