Reklama

Reklama

Ve jménu cti

(TV film)
  • USA In Pursuit of Honor
Trailer

VOD (1)

V zoufalém závodě proti času, tři důstojníci kavalérie bojují za čest a riskují vlastní životy, aby zachránili 400 koní určených k odstřelu. V době nových zařízení pro armádu se muži a koně americké kavalérie stali velice nákladnými a obtížnými. Kolonel Stuart (Rod Steiger) dostane příkaz odstřelit 500 koní. Lajtnant Marshall Buxton (Craig Sheffer) a seržant John Libby (Don Johnson - Miami Vice) je mají eskortovat k porážce, ale ve jménu vlastní cti se vzbouří. Stali se totiž svědky prvního sta koní. Buxton, Libby a jejich muži uprchnou se čtyřmi sty koní, kteří přežili, pronásledováni nejlepšími vojáky, a navíc, důstojníky s rukama potřísněnýma krví. Dcera kolonela Stuarta (Gabrielle Anwar) je mladá novinářka rozhodnutá povědět tento krvavý příběh světu. Ale čas je neúprosný. Na svém zběsilém útěku zemí koně padají vyčerpáním a armáda je začíná dohánět. Jak se Buxton a Libby se avým stádem přibližují k hranici s Kanadou, uvědomují si, že brzy nastane čas, kdy možná budou muset položit životy za to, čemu věří. (Bonton Home Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený silný film, ani ne tolik western, jako drama vyprávějící údajně skutečný příběh vzpoury několika vojáků proti vojenským mozkům k záchraně několika set hlavého stáda koní. Struna hrající na chlapské přátelství hladí po srsti,, americká přepjatost vyprávění trochu sráží. Vtipné, bystré dialogy, výtečný Don Johnson. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Láska ke koním patří mezi jednu z nejhlubších, které člověk zvířatům může dát. Jakoby kůň byl víc než "jen" zvířetem, vždyť lásku člověka cítí a pozná, kdy je v boji zraněn a neopustí ho. A k dovršení právě člověku mnohokrát v boji zachránil život svou rychlostí či vlastním tělem. A člověk mu to oplácí někdy láskou a někdy ovšem sprostou a bezcitnou likvidací výstřelem z kulometů. To tehdy, když chladný a bezcitný generál a ministerstvo obrany usoudí, že přišel čas změnit vybavení armády a koně nahradit ocelovými tanky. Prý "živit koně se už nevyplácí a je to drahé". Tak se jednoduše rozhodneme nemilosrdně stovky koní postřílet, aniž bychom uvážili, že ty koně nejsou jen obyčejná věc, kterou hravě po tom, kdy už ji nepotřebujeme, jednoduše vyhodíme. V tomto duchu se odehrává krásný, ale i drsný příběh dle skutečné události z roku 1934 v USA. Příběh plný lásky ke koním, plný lidské hrdosti, ale plný i hloupých a nedomyšlených rozhodnutí "zelených vojenských mozků". Prostě příběh takový, jak ho napsal sám život. Lidé, kteří se dokáží zachovat v takových situacích stejně, jako se zachovala ona hrstka vojáků, která hnala stádo koní napříč Spojenými státy 2000 mil jen proto, aby zachránila jejich životy, mají mou úctu. ()

Reklama

Rodin 

všechny recenze uživatele

Snad to ode mě není příliš přemrštěné, ale v tomto konkrétním případě jsem byl dokonce ochoten pominout i jistou míru patosu, který každý z takto laděných amerických filmů pronásleduje, jako hovínko na textilii. Kromě toho je tady mnoho gumáckých postav, jimž zelené uvažování snad opravdu zatemnilo mozek, nicméně jsou tak jednoznačně blbé a necitlivé, až to působí poněkud směšně. Celkové vyznění filmu je však velmi silné a vyzdvihnu ještě Dona Johnsona, který je ve své roli zcela uvěřitelný a podal ji parádně. ()

Panthea 

všechny recenze uživatele

Krásný film, na který bych se mohla dívat pořád, protože kůň je pro mě krásné zvíře, objekt krásy a dokonalosti přírody. A vidět, že mezi námi člověky jsou i tací, co jsou ochotni něco obětovat pro čest a správnou věc, to je to, co obzvláště v dnešní době potřebujeme myslím slyšet a vidět více než kdy jindy. Jinak by už zbyla jen lhostejnost a beznaděj, že zkaženost je všude a nedá se s tím už ale vůbec nic dělat. Na ten film dlouho nezapomenu, což se o spoustě jiných říct nedá. Podle skutečného příběhu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Za srdce mě to nevzalo, a určitě to není kvůli tomu, že nejsem koňák. Tyhle heroický eposy, ve kterých silná slova a chrabré činy tvoří podstatu podmínky vůbec něco vyprávět, zavání občas průserem. Tady je jako ultrasvině vylíčen generál Douglas MacArthur, kterému se ale nemůžete divit, a on sám si to ve filmu obhájil. Nesmyslná romantická linky je asi z povinnosti, a ten legalitou podložený závěr je k smíchu a připomněl mi naivitu seriálu Doktorka Quinnová. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Přestože ve filmu nechybí velmi dramatické a drastické scény se záběry masakrování koní, v jeho závěru je vysloveně uvedeno, že během natáčení nedošlo k poranění žádných zvířat. (ceskyhonza)
  • Ve scéně, kdy je nezbytné několik vyčerpaných a poraněných koní utratit, Don Johnson před každým výstřelem znovu nabíjí svoji armádní samonabíjecí pistoli .45 Colt 1911, což je samozřejmě nesmysl - zbavil by se tak vždy nového náboje zbraní automaticky podaného do komory po předešlém výstřelu. (ceskyhonza)

Reklama

Reklama