Reklama

Reklama

Zfilmovaný skutečný příběh lodi U.S.S. Indianopolis, která dopravovala součásti atomové bomby, později svržené na Hirošimu. Z důvodu vyšší bezpečnosti byly přepravovány lodí a ne letadlem. Loď a její posádka úkol splnila, ale na zpáteční plavbě byl bitevní křižník torpédován japonskou ponorkou. Posádka bez větších ztrát opustila loď, ale utajení a administrativní zmatek v americkém námořnictvu byl tak značný, že po lodi a její posádce nikdo nepátral. 2/3 posádky padly za oběť žralokům než byli trosečníci objeveni průzkumným letounem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Žralok 

všechny recenze uživatele

Hezky natočený válečný film podle skutečných událostí. Když se U.S.S. Indianopolis vracela z úspěšné mise. Byla torpédována Japonskou ponorkou a šla ke dnu. Pro přeživší peklo teprve začalo. Ve vodě na ně začali útočit žraloci. Za oběť jim padla drtivá většina posádky. O této události vyprávěl lovec žraloků Quinnt ve filmu Čelisti. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný film podle skutečné události. Na to, že jde o televizní film se režisérovi podařilo skvěle vystihnout dramatickou zápletku této děsivé události. Asi nejvíc mě bavila ta část, kdy se z námořníků stanou trosečníci uvěznění na širém moři. Všudypřítomná paranoia, vzájemná nevraživost i útoky žraloků jsou rovněž slušně podány a divák se tak naplno dokáže vžít do bezmocnosti a utrpení nešťastníků. Bohužel od chvíle kdy se děj přesune do soudní síně mě to přestalo bavit. Zbytečně natahovaný závěr ztratil šťávu. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Nie je ľahké byť tým, ktorý prežil.“ Spolu s USS Indianapolis s Nicolasom Cageom a s kultovým monológom Roberta Shawa v Čeľustiach ďalší príspevok na tému „kauza Indianapolis“. Svojím spôsobom je to fascinujúca historická udalosť. Vojnová americká loď počas 2. svetovej viezla bomby určené pre Hirošimu a Nagasaki. Podarilo sa, do cieľa svojej plavby doplávala úspešne. Pri návrate však bola gigantická loď potopená japonskou ponorkou a zomrelo tam viac ako 800 ľudí. Skutočná „sranda“ však bola, že mnohí z nich zomreli vskutku brutálne – nakoľko pomoc neprichádzala, stali sa na otvorenom mori obeťami rýchlych a zbesilých žralokov. Tí si vďaka americkému námorníctvu prišli doslova na kulinárske hody. Niečo také nevymyslíte, to je život. Ako fanúšika hororov, aj žraločích, ma preto táto téma zaujíma. Vezenie bômb ma už zaujíma podstatne menej a nasledujúci absurdný súdny proces ma nezaujíma vôbec, nakoľko od armády nikdy nič dobré neprišlo a nechce sa mi o tom ešte aj pozerať filmy. Podobne, ako nie príliš vydarený film s Cageom, tak ani táto adaptácia daných udalostí nie je skoro ničím zaujímavá. Pozriete si ju, prešumí vašimi zmyslami, nezaujme vás, ale stratu krvi pri nej tiež neutrpíte, možno vás mierne zaujme obskúrny kasting (Cary-Hiroyuki Tagawa, Stacy Keach, Bob Gunton, David Caruso, Richard Thomas z To) a na konci si poviete „teda, to bolo šialené“... a pôjdete si dať obed. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V porovnání se silou příběhu samotného je tenhle film jen slabý odvar. Příběh potopení Indianapolisu, lajdáctví, které zavinilo ztrátu tolika životů a následného monstrprocesu s kapitánem McVayem coby obětním beránkem si prostě zaslouží maximální péči. Už dlouho mě napadalo, že by to byl příběh tak pro Spielberga, třeba kvůli poznámce v Čelistech (která mimochodem způsobila, že v roce 2000 jeden 11letý kluk vymohl zrušení rozsudku nad McVayem). Vzniklo ale jen takové poloněco. Které dostane bratříčka, jenž to soudě dle traileru a obsazení Nicolase Cage taky daleko nedotáhne. Ach jo... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se po USS Indianopoliss dostal i k tomuhle původnímu zpracování tohoto tématu a vychází mi to mezi těmito filmy, tak nějak na remízu. Plusem remaku je, že je řekl bych dramatičtější jsou tam lepší herci a film dává větší prostor tomu peklu se žraloky. Nevýhodou jsou ty příšerný laciný efekty. Tady sice máme rovněž televizní zpracování, takže na nějakou výpravnost zapomeňte, ale je to aspoň poctivý devadesátkový béčko bez levnýho cgi se starou dobrou umělou krví a praktickými efekty. Takže originál jak remake čistej průměr.50% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (6)

  • USS Indianapolis (CA-35) bylo poslední velké americké válečné plavidlo potopené za 2. světové války. Z 1196 členů posádky jich bylo po čtyřech dnech zachráněno pouze 317. Kapitán Indianapolisu McVay byl za ztrátu lodi souzen, jelikož oproti rozkazu s lodí plul přímo a nekřižoval. Během procesu však kapitán japonské ponorky I-58 Hašimoto, která Indianapolis torpédovala, vypověděl, že křižování by útoku nijak nezabránilo. V roce 2000 byl McVay Kongresem Spojených států amerických zbaven odpovědnosti za potopení lodi. (p3tris)
  • Ve scéně, kdy na moři přistává hydroplán, aby zachránil posádku, je použitý letoun Grumman Albatross. Toto letadlo však bylo uvedeno do provozu až v roce 1949. Skutečný letoun, který zachránil posádku, byl Catalina PBY. (Marek06)

Reklama

Reklama