Reklama

Reklama

Krtek a autíčko

  • Československo Krtko a autíčko (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný / Rodinný
Československo, 1963, 15 min

Obsahy(1)

Krtek jednoho dne s podivením zjistí, že si to kolem jeho hromádky šinou hlučné velké stroje, v kterých se vozí dokonce psi nebo husy. Ihned zatouží také po něčem takovém... (Pohrobek)

Recenze (72)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Začátkem šedesátých let nastal rozmach průmyslu i v ČSSR. ČSSR se nazývalo území zdejšího státu právě od roku 1960 - 1989. A auto bylo počátkem šedesátých let snem mnoha pracujících, a někteří mu žertem říkali přibližovadlo. Krteček v tomhle díle symbolizuje občana bez auta, který ale vidí, že jiní občané, skrytí za psi či husy už jezdí a diví se, kde na to vzali peníze, když se všude hlásá morálka a mzdy jsou tak zatraceně nízké. A tak vyzvídá, a naučí se to co ostatní, a pak už autčko má, a s veselou se přidává k davu, už se necítí být méněcenným. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Krteček je prostě nepřekonatelný. Zdeněk Miler vytvořil nejen nádherné postavičky, ale i celý jejich úžasný svět. Květiny, stromy, domy, auta, na to vše nahlížíme osobitou a nezaměnitelnou optikou autora. Malé dítě snad ani nemůže docenit estetickou nádheru předváděných obrázků. Můj oblíbený díl je právě Krtek a autíčko, kde se prohánějí nádherně nakreslené vozy mezi vysokými věžáky, za jejichž design by se nemusel stydět ani Ladislav Sutnar. Navíc mi přijde, nevím proč, že děj tohoto dílu se díky zobrazenému pokroku se zákonitě nemohl odehrávat v žádné tehdejší socialistické zemi, ale naopak "smrdí západem." ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Krtek a autíčko je jedna z nejlepších epizod o krtečkovi. Krtek v ní zatouží po autu, a tak si jej také opatří od jednoho desetiletého dacana, co zrovna rozbíjí své autíčko, které se právě krtkovi hodí. Před tím je ale pořádným dacanem samotný krtek. Chodí pod auty a zkouší, co se dá na podvozcích urvat, až přetrhne brzdovou trubku, dacan jeden. A to není ještě všecko. Pak najde odstavené auto a v něm zkouší veškeré páčky a čudlíky. Tak tohle mě na celém dílu se nejvíce líbilo. Připomínalo mi to i scénu z francouzských NÁVŠTĚVNÍKŮ, když Christian Clavier s Jeanem Renoem poprvé spatřili auto a museli vyzkoušet všecko, co umí. [5063. hodnocení, 71. komentář, 92%] ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak to teda nevím, kde si ten Krtek udělal domeček tentokrát, že kolem něj svištěly z ničeho nic auta. Jde vlastně o druhý díl Krtka a stejně jako kalhotky tak i auto tak nějak časem ztratil. Jinak mě zaujala perspektiva velikosti Krtka. Zatímco pro kluka bylo autíčko malé, slavná postavička se napasovala do pneumatik, které vypadaly veliké. A když pak k autíčku přišel, mohli jsme vidět jeho skutečnou velikost v poměru k autu... ()

Pavel_Pan 

všechny recenze uživatele

Tento akční film postrádá jediné - skutečného záporného hrdinu. Malá dáma s knírkem a ocáskem se snaží, ale vzhledem ke svým fyzickým proporcím by asi pořádným klackem, pod nohy hlavního hrdiny, nedohodila. Ano, je tu ještě jeden streetový umělec se zvětšenou pigmentací v obličeji, střapatou hlavou a v ní destrukční technikou výtvarna. Ale kdo by se nad takovou prkotinou pohoršoval. Nota bene dnes. Nota bene když "báječnému" de facto pomohl ke štěstí. Ne, myška byla horší. ()

Zajímavosti (1)

  • Krtek je druhým majitelem růžového Fordu Thunderbird první generace (1955–1957) s motorem na klíček ve velikosti 1:12. Prvním majitelem byl Karlík, znamý tím, že rozbíjí hračky. (Maulincio)

Reklama

Reklama