Reklama

Reklama

Mātes piens

  • angličtina Soviet Milk
Trailer

Obsahy(1)

Nadějná mladá lékařka v konfliktu s totalitním sovětským režimem přichází o vše – kariéru, lásku k životu i mateřský pud – tím, že svému dítěti odpírá mateřské mléko. Ale jak dcera dospívá, stává se její jedinou oporou a snaží se pomoci matčiným depresím i sobě, aby se naučila přežít v utlačujícím sovětském režimu. Životní příběhy matky a dcery se odehrávají v Sověty okupovaném Lotyšsku v letech 1945 až 1989. (terinkan)

(více)

Videa (1)

Trailer

Zajímavosti (2)

  • K atmosféře 80. let 20. století významně přispěla společnost Pasažieru Vilciens, která v Lotyšsku stále v běžné přepravě cestujících provozuje vlaky staré nejméně 40 let. Věci a kostýmy zobrazené ve filmu nejsou speciálně vyrobené pro tento film, ale shromážděné z dobových osobních sbírek obyvatel Lotyšska. V muzeu umění se Nora (Ruta Kronberga) zastaví a omdlí u obrazu zobrazujícího umírající dítě se ženou v plynové masce. Ve filmu to není vysvětleno, ale osudný obraz „Poslední matka“ (1935) je dílem Kārlise Padegse. Obraz zobrazuje matku která, jak se zdá, neví o umírajícím dítěti. (terinkan)
  • Film je natočen na motivy románu populární lotyšské spisovatelky Nory Ikstenové „Mateřské mléko“. Kniha je dostupná také v Česku. Z lotyštiny do češtiny knihu přeložila Anna Sedláčková. (terinkan)

Reklama

Reklama