Reklama

Reklama

Krtek a uhlí

  • Slovensko Krtko a uhlie
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Rodinný
Česko, 1995, 6 min

Obsahy(1)

Krteček ve svých chodbách vykope uhlí a všechna zvířátka si z něj udělají zásoby na nadcházející zimu. (mau)

Recenze (26)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl vznikl zrovna v době, kdy se u nás zavíraly doly jako na běžícím páse, takže řada horníků nebyla ráda a ještě je tenhle díl dost musel iritovat. Nešlo jen o horníky, ale i o jejich ženy, které si zvykly na pěkné peníze, podobně jejich děti, kteří si zvykly na hezké dárky od tatínků, a dále i babičky a dědové, inu sv.Barborka, patronka horníků se na ně zlobila, že prý za komunismu jí málo havíři důvěřovali, a málo se k ní horníci obraceli a věřili raději jiným... Je to jen pověst, kterou jsem slyšel, ale na každé pověsti může být i drobeček pravdy... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Krtek je zřejmě nesmrtelný a nadčasový. Nápad, syžet y příběhů, realizace, všechno je harmonické, originální a přitom zobecňující, zkrátka geniální. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Jé, co to je? To je uhlí, můžes si tím zatopit. Jupí! Zajíci, ježku, vezměte si taky. Proč mi berou hromádku? Ale ne, zima, čím si zatopím? Už vím, uhlím. Konec... 60% ()

Zajímavosti (1)

  • Vědec Stanisław Skoczeń v 60. letech 20. století při svém měření pomocí vysoce citlivého anemometru zjistil, že krtčí chodby jsou navrženy tak, že v nich stále proudí čerstvý vzduch. Ať je na povrchu bezvětří nebo vychřice, v krtčích tunelech stále proudí jemný vánek. Dále zjistil, že krtince nejsou pouze přebývající zemina při kopání tunelů, slouží totiž jako průduchy schopné zachytit i nejnepatrnější závan svěžího vzduchu a nasměrovat ho do chodeb. Když tak ostatní zviřátka rozeberou krtkovi jeho krtinec, ač je plný černého uhlí na zatopení, připraví tak krtka o cirkulaci vzduchu v části jeho chodeb. Krtek je sice svou stavbou hrudníku a plic a dvojnásobným počtem červených krvinek na omezené množství kyslíku připraven, musí ale krtinec stále obnovovat, aby měl alespoň ono nezbytné minimum kyslíku k přežití. (Maulincio)

Reklama

Reklama