Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Jak blízko smrti se musíme ocitnout, abychom se naučili žít? Příběh rodiny, jejíž členové se navzájem berou jako samozřejmost, ale nemohou se víc mýlit. Vážná nemoc nejmladšího z nich se paradoxně stane příležitostí pro všechny. Příležitostí, jak být dobrou matkou, otcem, dítětem. Jak si najít holku a jak o ni nepřijít. Jak zkrotit ego a nemyslet jen na sebe... Filip je ambiciózním studentem neurochirurgie, který má vše před sebou. Ovšem místo toho, aby získal prestižní post na klinice, stane se jejím pacientem. V pětadvaceti letech je mu zjištěna rakovina. Nemoc mu umožní najít lásku, stejně jako vážit si vlastní rodiny, jejíž členové si každý zvlášť i společně projdou velkou životní zkouškou. Seriál, který se témat, o nichž se víc mlčí, než mluví, chopil s humorem a empatií. Seriál, který není sedativem, ale lékem. Možná ne na rakovinu, ale na život rozhodně. Na konci každé epizody sdílejí skuteční onkologičtí pacienti pocity, které je provázely jednotlivými fázemi onemocnění. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Flego 

všechny recenze uživatele

Tento žánrový mix na diváka platí. Smysl pro tumor je moderný seriál, kde sa skĺbili dramatické scény s odľahčenými, dokázal ponúknuť menej známych hercov, ktorým sekundovali skúsení pardi na čele s vynikajúcim Bartoškom. Pravdou je však aj to, že seriál ponúkal množstvo neželanej vaty, takže sedem častí by bolo za plný počet. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený seriál na smutné téma. Tvůrci slibovali, že se na rakovinu dokážou podívat i s určitou mírou humoru a nadhledu, to se jim však dařilo jen v úvodních dílech. Sněd jedinou výhradu mám k předvídavosti děje, kdy jsem hned po 1.díle uhodl, kdo s kým se dá dohromady, kdo nemoc přemůže a kdo naopak ne. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ačkoliv jsem v polovině seriálu ztrácel iluze, nakonec si mě autoři získali a byť se Smysl pro tumor nedá považovat za světový seriál, nakročeno má jen v některých ohledech, tak možná paradoxně to naše české uprděné malé mě na tom chytlo nejvíc. Klišé místy kopec, ale kdo si lže do kapsy, že skutečný život je klišé prost, ten dost možná nežije. Vyrovnávání s rakovinou jsem bohudík nezažil, vyrovnávání s postižením blízkých ale ano a tak nelze než s poselstvím filmu zkrátka a jednoduše souznít. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Stává se to málokdy, ale tady to Česká televize dokázala. Nejenom, že natočila moderní evropské drama (byť remake belgického originálu), ale ještě k tomu dokázala námětu dát přesah do naší běžné reality. V obou případech každopádně klobouk dolů. Moderní soundtrack, akční střih, fantastické herecké výkony, kde se střetává starší (Brodská, Řezníček) herecká generace s tou mladou (Březina, Malá). A v obou případech je to totální paráda. Jen je třeba překlenout se přes první díl, který je záměrně sebevědomý až běda. To jsem trošku kousal a přemýšlel, jaká je pravda a jak moc se to prostředí studentů doktorandského studia, byť jenom, přibližuje. Jakmile se ale námět rozjede logickým krokem, je to jízda, která nebere konce. Chápu, že ne pro každého, ale osvěta není nikdy na škodu. Navíc ten přesah, ten se mi hodně líbí. Může to někomu pomoci, což je super. Zde se hodně nad námětem přemýšlelo a vytěžilo se z něj maximum. Za mě tedy klobouk dolů. Prosím, více takových námětů, více takových sebevědomých filmařin... ()

Trixinka 

všechny recenze uživatele

Seriál má velice atraktivní prostředí (čeští diváci milují tématiku nemocnice), velice aktuální a zajímavé téma a v neposlední řadě také skvělé obsazení. Herecky vyčníval samozřejmě Jiří Bartoška a pro mě velice překvapivě Pavel Řezníček (vůbec ale vůbec ho nemusím), hlavní duo Březina Malá zvládlo svoji část taky velice dobře, nicméně zkušenější obsazení je troufám si říct přehrávalo o parník. Ale co, jsou mladí, oni se otrkají :) Příběh plynul poměrně rychle, člověk by až věřil, že se s rakovinou dá skoncovat za pár dnů. Tomu napomáhal i fakt, že bylo venku stále jaro/léto, nikde žádný sníh a zima, všichni pořád chodili v šatech, kraťasech, maximálně v mikině: ) Můj celkový pozitivní dojem kazil ovšem fakt, že seriál je plný klišovitých a šablonovitých charakterů - trošku rozmazlený floutek s rakovinou (místy mi hodně lezl na nervy), obětující se přítelkyně, nespokojená starší matka toužící po změně v letitém manželství, otec zpočátku trošku nedovtipný trouba, dcera ala matka roku, mentor v podobě sympaťáka spolubydlícího v nemocnici a předvídatelné charaktery doktorů a sestřiček. Jako celek se jedná o velice zdařilé, i když okopírované, dílo, které se po dlouhé době ČT opravdu povedlo a stojí za naše poplatky :) Jen tak dál. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (26)

  • Česká televize je první, která uvedla svoji verzi úspěšného a oceňovaného belgického seriálu. (Česká televize)
  • „Tenhle seriál se vymyká všemu, co bylo na tohle téma u nás doposud natočené. Na rakovinu by neměl být člověk sám. Ať už se týká přímo nás nebo někoho v našem okolí. Léty udržované tabu kolem onkologických onemocnění bychom chtěli tímto příběhem alespoň trochu podpořit,“ uvedl kreativní producent Matěj Stehlík. (SONY_)

Reklama

Reklama