Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

Bylo to jako vstepeni nejakeho zazitku, nejakym nadprirozenym zpusobem, ktery castokrat ani nebyl az tak prijemny. Napada me prirovnani z nejakeho scifi, kdy vam ruku vnori/prilozi k hlave a vy najednou vite "vse". Pripadal jsem si tak cely film a odnasim si z neho pocit, ze jsem videl cosi neobvykleho a vic to popsat nedokazu.. ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Vzor pro všechny životopisné filmy - takový je Pollock. Mistrně vybírá z příběhu malířského velikána to nejpodstatnější a dokonale ho přibližuje jako člověka, malíře, ožralu, manžela, ale především jako výjimečnou osobnost. A skutečně, největší síla tady tkví v detailech, v obyčejném dloubání se prsty v barvě nebo v rozbitých lahvích od mlíka při opilé jízdě na kole. Ed Harris byl fantastický Jackson Pollock a Marcia Gay Harden o nic horší Lee Krasner. Jsem rád, že jsem to tenkrát poprvé viděl na gymplu při výtvarce (Staněk věděl, co dělá). ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený životopisný film o malíři Jacksonu Pollockovi, kterého jsem do této chvíle vůbec neznala a to se přitom trochu o malířství zajímám. Ani tady není vyjimka, že životy většiny umělců jsou protkávány nějakými vnitřními démony a mnoha komplexy. Jacksonovu rozporuplnou osobnost zahrál Ed Harris úžasně a vidět jeho soustředěný výraz ve tváři při tvorbě, tak to byl pro mě velký zážitek a pochopila jsem, když říkal, že zdrojem jeho práce je jeho nitro. Nevím, co přimělo Eda, aby se chopil režie a současně i hlavní role, ale rozhodně bylo vidět, že se do toho položil srdcem. Marcia Gay Harden mu jako manželka Lee skvěle sekundovala. V Pollockově tvorbě je skutečně zřejmý rukopis Kandinského a navíc se mně moc líbilo dívat se i na techniku malby takových obrazů. Vynikající film s vynikajícím Edem Harrisem a závěrečný song byl vybrán úplně geniálně vzhledem k Jacksonu Pollockovi a jeho osobnosti. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Film možná není tak výjimečný, ale tu dokonalost dělá sám Pollock. U životopisných filmů "nepochopených" umělců to vždy končí tímhle způsobem, takže nemusíte přemýšlet jak to skončí. Škoda že Ed Harris nebyl ani nominován za herecký výkon ani za režii. Myslím, že tohle je první film o malíři, který jsem viděl a velmi mě nadchl. Oproti filmům s hudbou, jako třeba Amadeus, obraz trochu ztrácí, hudba má větší emocionální sílu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Při zhlédnutí Pollocka jsem si připomněl slova Miloše Formana, když hovořil o svých pochybách, zda a jakým způsobem natočit Amadea. Považoval totiž životopisné filmy o rozhárané umělecké duši za ten nejnudnější žánr, jaký se ve filmové branži může objevit a nevěděl zkrátka, jak k dané látce přistoupit. U životopisných filmů tohoto ražení vám stačí znát několik (a v zásadě stačí prsty na jedné ruce) životopisných dat, zhlédnout několik prvních minut snímku a v podstatě si dokážete bez velkého úsilí vydedukovat, co vás čeká v následujících dvou hodinách. Ed Harris zkrátka chtěl natočit svůj umělecký film, kterým by se vymanil ze zavedených hereckých škatulek a ukázal se v dobrém světle jako režisér. Což o to, film je to poctivý a slušně zahraný, dá se ocenit i herecké obsazení, kdy taková Marcia Gay Harden si konečně mohla vyzkoušet pozici milující manželky a nikoliv bezohledné mrchy, ale při nejlepší vůli je stopáž přetažená a film jako celek nudí, pokud ovšem nejste fanoušky Pollockovy výtvarné tvorby nebo Eda Harrise. U životopisných filmů opravdu platí, že je vaše spokojenost přímo úměrná vašemu vztahu k postavě, o které film pojednává. Osobně mám radši životopisné filmy, které představí určitou historickou epochu a svého hrdinu zasadí do určité společnosti, než ty, které líčí rozervané umělcovo nitro. Přitažlivých pro mě bylo jen několik scén, které zobrazovaly proces Pollockovy tvorby. Celkový dojem: 45 %. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)
  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)

Reklama

Reklama