Reklama

Reklama

Joi Baba Felunath

  • angličtina The Elephant God

Recenze (4)

Foma 

všechny recenze uživatele

Ráj měl tento svuj film hodně rád, cenil si ho. Je to zajímavý, protože hodně jeho filmů nás strhne o něco víc. Je ovšem zcela vyváženej, má inteligentní a vtipnej scénář a zajímavou zápletku. Jde v něm o krádež rodinnýho klenotu, podvody, vraždu, celý je to pro děti a vše vyřeší u dětí oblíbenej, slavnej detektiv Felu, v opět vyníkajícím podání Sumitry Čaterdžího (Soumitra Chaterjee). ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "The all-seeing eye perceiveth. Thy servants awaiteth thy command."     Detektívny príbeh o ukradnutej soške Slonieho Boha, ktorý je pre mňa prvým väčším sklamaním pri prechádzaní filmografie skvelého bengálskeho režiséra Satjádžita Rája. V prvom rade ma zaskočilo, akú má film slabú technickú kvalitu (a to som ho pozeral na HBO), keď jeho obraz má nevábne vyblednuté farby a jeho zvuk podivne rezonuje. Čo je ale dôležitejšie, celá tá detektívna zápletka je podaná dosť nezáživným spôsobom, s výnimkou výborného záverečného rozuzlenia (hlavní hrdinovia prezlečení za duchovných nemali chybu). Nezaujímavo pôsobia aj postavy a herecké výkony - nevýrazný detektív Feluda (a to ho hraje inak výborný bengálsky herec Soumitra Chatterjee), večne zamyslený a múdro sa tváriaci a jeho kontrast, šibnutý spisovateľ Lalmohan Ganguly, večne sa škeriaci a šaškujúci (a herecky jalovo zahraný). Pobavila ma aspoň postava kulturistu, scény s ním patria k svetlým momentom celého filmu. Ďalšími takými sú potom tradičné hudobné vystúpenia (guru), ktorých je žiaľ ale málo.     "Help thyself, and Heaven will help thee." ()

Reklama

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Je opravdu škoda, že Rayovy dobrodružné filmy pro celou rodinu jsou tak neznámé a nedostupné, neboť jsou výborné a malí i velcí by si je jistě s oblibou zařadili do svátečního televizního programu. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Na další dobrodružnou detektivku z dílny Satjádžita Rája jsem se hodně těšil, zvláště když jsem zjistil, že Sloní bůh volně navazuje na Zlatou pevnost se stejnými ústředními herci v starých známých postavách. Druhé filmové dobrodružství s populárním detektivem Feludou, jeho svérázným přítelem Jatayu a dětským hrdinou Tapeshem získalo tentokrát i přes několik vizuálně napínavých scén slídění a pátrání mnohem komornější ráz. Oproti pestrému cestování napříč Indií ve Zlaté pevnosti je tentokrát děj situován do prostředí jednoho městečka a napětí často vyplouvá na povrch z dlouhých scén zasazených do jedné místnosti. Většinou mě však zamotaný děj v kruhu několika postav dokázal upoutat: exotickým prostředím, barevnou výtvarnou stránkou, opětovným setkáním se svéráznými postavami, objevujícími se záhadami... napětí s hrozbou smrtelného nebezpečí stoupá... scéna s vrháním série nožů byla dokonalý nervák! Co mě totálně rozladilo a musel jsem hned dvakrát (naštěstí jen 2x) překousnout, byly indické lidové popěvky během procházky městem poblíž duchovních rituálů. Ty jsem fakt nedával, nutno však dodat, že zařazení těchto scén si režisér k závěru dostatečně obhájil a děj s nimi dostatečně vypointoval, dokonce i s využitím odzbrojujícího převleku hlavní postavy. :) Starší Zlatá pevnost bude mít však u mě nadále za unikátní epický zážitek z filmové Indie o hvězdičku vyšší hodnocení. [75%] ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama