Reklama

Reklama

Idol

všechny plakáty

Recenze (5)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Za poslední rok jsem zažil hned třikrát dlouhou celonoční jízdu vlakem. Ubíhá pro mě pocitově zcela jinak oproti běžnému i kratšímu cestování, ta atmosféra uprostřed pusté noci, neznáma, spánku i s občasnými okamžiky vědomého polospánku a podbarvujícího zvuku ruchu kolejí mě obvykle dostává do zvláštně magického transu. A přesně stejný pocit na mě během sledování přenesl tento indický „road movie“ snímek, který v hlavní dějové linii přesně kráčí v zážitku dlouhé jízdy vlakem: od bodu přípravy cestujícího na odjezd, přes různá setkání ve vlaku, tradiční atmosféru vlakových chodeb a kupé střídanou během cestování s flashbacky do různých snových okamžiků a minulých prožitků, až po šťastný dojezd vlaku na dané místo. Vlastně mi brzy začalo být i jedno, že hlavní cestující postava údajného populárního herce na mě působí dojmem trochu umělé ikony a nafoukaného idolu, protože atmosféra si mě silně podmanila. Nakonec jsem musel uznat, že zvláště na poli oněch flashbacků plynoucích z vyprávění novinářce bylo i zajímavé s ním takhle „trávit“ čas, protože ukázaly více jeho tváří a s jeho hereckým ztvárněním jsem též ve finále neměl problém. Silná, pocitově trochu osobní čtyřhvězda. [85%] ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Asi první Rájův film, kterýmu nedám plný hodnocení. Něco mi v něm chybí, neni to tak umělecky svrchovaný jako některý jeho jiný filmy. Shodnu se v tom s kritikou, ne ovšem s indickejma divákama, který maj tenhle film skoro nejradši, tedy v rámci Rájovo filmografie. Je to zamyšlení nad životem filmový hvězdy, herce, kterej cestuje vlakem a tam se zřejmě i nechtěně rozpovídá mladej novinářce o svým životě. Jsou tam samozřejmě krásný momenty, novinářku hraje nádherná a šikovná Sharmila Tagore, prapravnučka Rabíndranatha Thákura. Celej děj se odehrává ve vlaku během několika hodin a v hercově vyprávění prostupují flashbacky z minulosti. Forma filmu je vynikající, obsah zajímavej, ale esence tentokrát není tak hutná, jak jsme u Ráje zvyklí (možní i tím rozmazlený?). ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5   "This is the age of Marx and Freud. No rebirth, no providence."   Dráma z mikrosveta, ktorým je vlak na dlhej trase z Kalkaty do Dillí. Je tu celá mozaika rôznorodých postáv, pričom tou ústrednou je filmová hviezda Arindam Mukherjee (výborný Uttam Kumar), síce tak trochu primadona, ale s veľkým šarmom. V úplne inom svete žije Aditi, redaktorka ženského magazínu (takisto výborná Sharmila Tagore), ktorá považuje filmový svet za povrchný a nereálny a Arindamov "božský status" za nepochopiteľný. Pri viacerých konfrontáciách počas dlhej cesty medzi nimi ale postupne dochádza k vzájomnému porozumeniu. Arindam opisuje svoj životný príbeh a ukazuje sa, že nie je žiadnou "božskou bytosťou", ale len človekom z mäsa a kostí, s obyčajnými ľudskými trápeniami. Toto dielo je do veľkej miery venované filmovému biznisu, hlavne jeho negatívnym stránkam ("The film actor is nothing but a puppet! A doll!! A puppet in the hands of the director..."). Ako menší problém vnímam to, že nie všetky z toho radu postáv ma bavili, viaceré z nich považujem za nevýrazné a nezaujímavé. Určite to ale neplatí o ústrednej dvojici (Arindam a Aditi), ktorých rozhovory majú skvelý náboj a veľmi sa mi páčila aj postava chorého dievčatka. Za vrchol filmu považujem jeho pasáž, v ktorej sa Arindam opil.   "How are you?" "You know everything. You tell me." "You're fine." "No." "Why not?" "It's like I feel... there's something missing... a certain emptiness." ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Pomalá jízda vlakem s hvězdným hercem, který se nakonec opije a přizná...Film se vymyká z Rájovy filmografie (max.70%). ()

Reklama

Reklama