Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je o countryové zpěvačce a pianistce, vl. jménem Virginia Patterson Hensley (nar. 1932). Film umocněný velmi vhodným výběrem hudby, poodhalující pláštík života úspěšné zpěvačky. Kolotoč koncertů, alkohol, pomíjivé lásky, starost o rodinu, neuvěřitelný tlak producentů, nahrávacích studií, dnes tam zítra onde, přespíme v autobuse, jak jít na pódium když mi není dobře, jak se vyrovnat s tím, že mám problémy doma, nemocné dítě či matku, již jen kousek zbývá a jedna sklenka střídá druhou, drogy povolené i nepovolené, život jde dál a Patsy rozdává dál skvělou náladu nic netušícím lidem. Patsy platí obrovskou daň za svůj úspěch, za své hmotné statky, za svou slávu. Poté přijde pád letadla a čas se zastaví, čas té krásné ženy, se sametovým hlasem. v září 1932 se narodila a v březnu 1963 ukončila svůj koncert. V březnu 1963 zahynula při letecké katastrofě a stala se první ženou, která byla zvolena do countryové dvorany slávy (1973) in memoriam. Tak jako Kenny Rogers změnil styl country tak i ona sblížila country s rockem. (jote)

(více)

Recenze (10)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Typická trojbodovka, ktorú ale povyšujú o hviezdičku vyššie fenomenálna Jessica Lange a skvele ju doplňujúci ( nie sekundujúci ) Ed Harris. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Sladké sny jsou životopisným filmem americké výroby. Je to evidentní - jote viděl jiný film, ale rozhodně ne ten od Karla Reisze. Inu, někdy je přání silnější a umožní vidět i to, co není, ale chtělo by se tam najít a za každou cenu také najde. Alespoň nebudou zklamaní ti, co neradi znají dopředu znění obsahu. Z filmu budou nadšení milovníci pop country, dále hltači životopisných úkazů a obdivovatelé amerického afektu, jenž považují za dramatické umění. Karel Reisz sice stokrát může zatroubit na trubku, že jde o vzpouru jednotlivce, ale jde o plnění amerického snu, o prokletí rozmaru z traumatu rámce dětství a o mužské neschopnosti vyrovnat se s ženiným úspěchem. Hlavní hvězdou životopisného puzení je Patsy Cline (Jessica Lange v pár fázích afektu), americká country zpěvačka s aurou tragického nanebevzetí. Dětská zkušenost s rodinou formuje životní potřeby v rozpolcenosti srdce a dodává vášeň do běhu za vlastním snem a dobývajícím úspěchem. Hlavní mužskou postavou je zde Charlie Dick (o něco zajímavější Ed Harris), Patsyin druhý manžel, sebevědomý floutek s násilnicky majetnickým rozechvěním manželství. Je potřebou, ale i noční můrou úspěšné zpěvačky. K výraznějším postavám filmu patří také Hilda Patterson Hensley (příjemná Ann Wedgeworth), Patsyina matka a švadlena, radující se z toho úspěchu své zpívající dcerušky. Z dalších rolí: Patsyin nashvillský hudební manažer Randy Hughes (David Clennon), Patsyin první a nudný manžel Gerald Cline (James Staley), Charlieho kamarádíčci Woodhouse (Gary Basaraba) a Otis (John Goodman), hudební producent z Nashvillu Owen Bradley (Jerry Haynes), či Patsyini sourozenci Sylvia (Caitlin Kelch) a John (Robert L. Dasch). Sladké sny jsou nutně poupraveným životopisným filmem, kde se americká výroba nemůže zapřít. Lehce pikantní, lehce hrdinské, lehce rozmarné, lehce romantizované. Zkrátka americký výrobek, není to nic výjimečného, ale ani hrůzostrašného. ()

nmafan 

všechny recenze uživatele

Reisze mám celkem rád, ale tady bohužel točí podle scénáře, který nemá ambice být něčím víc než banální životopisnou love story určenou zejména příznivcům samotné Patsy Cline (aniž by se aspoň na chvíli zamyslel nad tím, zda je opravdu správné živit v divákovi sympatie ke zpěvačce, kterou ke zpívání motivuje touha být v televizi, vydělat prachy a "mít dům se žlutými růžemi"). Film tak lze chápat i jako poněkud naivní antitezi k Altmanovu Nashvillu, který mnohem pravdivěji osvětluje zoufalou povrchnost všech těch romantických brnkalů a celého country byznysu. Jessica je sice ve své roli celkem zajímavá, ale i tak mi její Patsy byla od začátku protivná a na konci se u mě místo slz dostavil spíše náznak cynického uspokojení... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (3)

  • Hlavní filmová role je jednou ze tří, o něž se Meryl Streep ucházela, ale neuspěla. (..Lucas..)
  • Film se měl původně jmenovat I Fall to Pieces, podle největšího hitu Patsy Cline. (..Lucas..)

Reklama

Reklama