Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1981 je v Polsku zakázána protirežimní odborová organizace Solidarita. Se zadostiučiněním zatýká Stefan (Ed Harris), kapitán tajné policie, její členy. Trnem v oku mu je především kněz Alec (Christopher Lambert), jenž si ve svých kázáních nebere servítky a naplno vyslovuje nemilosrdnou pravdu... Jedna z nejlepších polských režisérek a její zpracování skutečného případu kněze Jerzyho Popieluszka. (Pohrobek)

(více)

Recenze (19)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Christopher Lambert vo svojej najserióznejšej role, pod taktovkou Agniezsky Holland, ktorá dokázala, podobne, ako iní režiséri, fantasticky dopriať (viac) talentu Eda Harrisa. Fenomenálna Joan Baez a jej titulná skladba, ktorá ostáva jednou z najlepších filmových skladieb, ktorú poznám a ktorá podtrhuje atmosféru tohto zaujímavého medzinárodného projektu. Videné dávno, v hlave stále. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jsem někde na hranici mezi slabšími 5* a silnějšími 4*, zatím tu nechám silnější 4*, protože si myslím, že to mohlo být o něco silnější. Ony tam silné scény jsou, to ano, třeba to zabití kněze nebo ta závěrečná, ale přesto prostě cítím, že to mohlo být silnější, jelikož to téma je silné dost. Jinak mi ten film ale přišel skvěle zahraný, měl podle mě i dobře popsané postavy a obecně mi ten film přišel dost dobře zrežírovaný, takže si ani nemám na co moc stěžovat. Leda tak na to, že postavy ve filmu mluví anglicky a ne polsky, když se to má odehrávat v Polsku, ale když ono to v té době v Polsku nešlo... Ale jen tak mimo film, cením toho kněze za to, že se nevzdal a hlásal dál pravdu, i když nejspíš věděl, že dopadne špatně. To opravdu klobouk dolů před ním, málokdo by se takhle v té době vlastně obětoval. Každopádně, film je to fakt dobrý a až se mi víc rozleží v hlavě, třeba mu i tu pátou hvězdu přidám. Zatím to je na silné 4*. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem uvažovala o třech hvězdách, ale konec filmu byl nesmírně silný. Poláci, semknutí kolem charismatického a statečného kněze, ale hlavně Christopher Lambert, konečně v pořádné roli. Film o ambiciózním estébákovi, který záviděl knězi Alecovi jeho sílu i vliv tak moc, že si i vyřídil povolení shůry k jeho vraždě. Polský arcibiskup taky příliš charakteru nepobral. Že to vrchní preláti pekli s komunisty, je všeobecně známo. Na wiki jsem se dočetla potěšující zprávu, že po blahořečení v roce 2010, byl 20. září 2014 ve Francii – kde je Popiełuszkovi připisován případ zázračného uzdravení – zahájen proces jeho svatořečení. ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Strhující drama o konfliktu dvou ideologicky velmi rozdílných jedinců na stranách svého až fanaticky oddaného přesvědčení. Film při jehož sledování vám do smíchu rozhodně nebude, pokud se při něm budete usmívat, tak pouze díky naprosté zvrácenosti ideálů ústředních postav. Dokonale úchvatnou atmosféru zrůdnosti ještě podtrhuje vpravdě geniální hudba Georgese Deleruea, která svou křehkou krásou dokonale kontrastuje se zrůdnosti obsahu filmu. Rozhodně jeden z nejlepších "based on a true story" filmů, s kterým jsem se doposud setkal. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ten moment, kdy Ed Harris řekne: "Maybe he's not coming." Mé srdce je plné lásky! I wonder co to o mně asi vypovídá, když cítím blaho při zobrazení rozporuplného, negativně laděného charakteru, zatímco portrétování přímých kladných postav ve mně vyvolává rozpaky, a i přes to se považuji za dobrého člověka se zakořeněnými morálními hodnotami. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

  • Film je založený na skutočnom príbehu otca Jerzyho Popieluszka, katolíckeho kňaza a zástancu hnutia Solidarita, ktorý bol zavraždený agentmi poľskej tajnej polície. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama