Reklama

Reklama

Děla z Navarone

  • USA The Guns of Navarone (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jen šest mužů stálo mezi životem a smrtí dvou tisícovek vojáků. Píše se rok 1943 a Němci jsou na vítězném tažení Evropou. Jsou už i v Řecku a na všech jeho ostrovech, s výjimkou Kréty a ostrůvku Chrenos blízko tureckých hranic. Ostrůvku, na němž našly dočasný azyl dvě tisícovky unavených, vyčerpaných britských vojáků. Měli by být evakuováni dřív, než vstoupí do války Turecko. Jedinou únikovou cestu po moři však neprodyšně střeží dvě obří, radarem řízená německá děla na ostrově Navarone. Ta nemohou být zničena ani z vody, ani ze vzduchu. Je tu jediná možnost: pokusit se zlikvidovat je přímo. Do vyplutí záchranného vojenského konvoje zbývá jen několik dní a skupinka šesti diverzantů míří v malé rybářské bárce k ostrovu, který je přístupný jen nebezpečným horolezeckým výstupem. Jen na nich záleží, jestli ty dvě tisícovky mužů příští středu zemřou, nebo budou žít... Natočeno na motivy skutečné události, zachycené v románovém bestselleru Alistaira MacLeana. Hvězdnému obsazení dominují Gregory Peck v roli kapitána Malloryho, David Niven jako „génius přes výbušniny“ desátník Miller a Anthony Quinn coby nekompromisní Řek Andrea. Duší celého natáčení byl scénárista a producent Carl Foreman, jehož vliv byl tak velký, že dokonce po prvním natáčecím dni prosadil odvolání původně designovaného režiséra Alexandra Mackendricka a jeho nahrazení J. Lee Thompsonem. Celé natáčení bylo mimořádně náročné a plné nečekaných překážek: David Niven si např. při scéně ztroskotání poranil ret a natáčení dokončoval s otravou krve de facto na revers. I přes vydatnou podporu řecké vlády překročili filmaři rozpočet i termín, odměnou jim ovšem byla řada ocenění oficiálních (Oscar za zvláštní efekty plus 6 dalších nominací, dva Zlaté glóby – nejlepší film-drama, nejlepší hudba – D. Tiomkin) i diváckých. Děla z Navarone se stala jedním z nejúspěšnějších filmů roku 1961. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

sud 

všechny recenze uživatele

S odstupem času a let jsem zjistil, že "Děla z Navarone" už nemají takové grády, jako kdysi. Scéna na skále je sice stále napínavá, Anthony Quinn exceluje na plné čáře, ale stopáž je dost přemrštěná, příběh se nesnaží o nadsázku a tudíž spoustu scén působí nepřesvědčivě a Gregory Peck se (při vší úctě a mé oblibě) do této role moc nehodí. Volné, o sedmnáct let mladší, pokračování s Robertem Shawem a Harrisonem Fordem je IMHO o třídu lepší. 50%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pokud se film tváří jako válečný film, měl by se tak i chovat. Naprosto fasicnující bylo, že hlavním hrdinům těmř nic nevyšlo přesně podle představ a vždycky na jeden plán přišel jeden nečekaný výser. Což o to až sem je to v pohodě, ale pak ? Každý výser hlavní hrdinové vyřešili během několika sekund, třeba to jak se dostali ze zajetí na SS základně, proboha živého ani Rambo s Jamesem Bondem dohromady by to nezvládli líp. Pokud se v jednom záběru objeví němec, tak jen proto aby byl v druhým zabit našimi hrdiny, kdyby přiletěl americký cvičený holub a vysral se na nácka, a ten by potom padnul mrtvej k zemi, vyšlo by to nastejno. Navíc třeba při lezeckých záběrech jsem si pořád vybavoval film Zvíře, jak Bebel simuluje, že leze na vysoký barák, ale ve skutečnosti se plazí ve studiu po zemi. To vůbec nemá cenu, spousta z vás vyčítá kde jakýmu akčnímu filmu (die hard 4 ) nereálnost a přitom je na tom podobný druh film postaven. Naopak válečný film, pokud se má pyšnit skutečně slovem válečný by měl snad alespoń trochu odpovídat realitě a ne připomínat setkání supermanů se spidermany ve druhé světové válce, ale jak je vidět z hodnocení, vnímám to tak asi sám. Filmu přiznávám pár zajímavých scén, dobrý herecký výkony a kvalitní dialogy, Zejména když jeden z komanda mluví o tom, že je rozdíl někoho zabít střelnou zbraní a nožem. Ovšem stačí si vzpomenout například jak se všichni dostali do zajetí Němců a nikdo z nich neřešil, jak se to mohlo stát, přitom bylo jasný, že je někdo musel udat, až po čase najednou bum, byl odhalen viník, do tý doby ani slovo že by to někoho sralo. Už dlouho jsem neviděl válečný film, který se bere tak vážně a přitom působí tak naivně až trapně. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Na zaciatok 60-tych rokov kvalitne natoceny snimok, ktory mozno dnes kazdeho nenadchne, ale mna celkom bavil. Misiu znicenia riadenych diel nemeckej armady, ktoru muselo zvladnut par vojakov, ktori sa casto dostali do nejakej pasce medzi nacistov a neskor zistenie, ze v ich skupine je nejaky zradca bola zaujimava a hlavne zaver nemal chybu. Film mal az 7 nominacii na Oscara, avsak ziskal iba jedneho za specialne efekty. Z dalsich nominacii bola aj rezia J. Lee Thompsona alebo kategoria najlepsi film, avsak v tom rocniku dominoval muzikal WEST SIDE STORY (1961) s 11 Oscarmi, medzi ktorymi boli aj spomenute kategorie rezia Robert Wise a Jerome Robbins alebo najlepsi film... 21.05.2010 _______ Gregory Peck - (Kapitán Keith Mallory) +++ David Niven - (Miller) +++ Anthony Quinn - (Plukovník Andrea Stavros) +++ Stanley Baker - (Brown) +++ Anthony Quayle - (Major Roy Franklin) +++ Irene Papas - (Maria Pappadimos) +++ Gia Scala - (Anna) +++ Richard Harris - (Howard Barnsby) +++ Hudba: Dimitri Tiomkin +++ ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasický válečný film, který jsem nikdy neviděl, pouze jeho pokračování. A dalo by se říct, že je to první "commandos" film, které se v mnoha podobách objevovaly celá další desetiletí. Skupina mužů má na území nepřítele zničit dvě obrovská děla, aby umožnili evakuaci dvou tisíc vojáků. Je to klasický drsný film o chlapech pro chlapy, který snese dvě ženské, ale žádné moc velké milostné tokání se naštěstí nekoná. Místo toho nechybí boj s pořádnou bouří, brutální horolezecký výstup, transport raněného, spousta diverzních akcí, zrádce ve vlastních řadách, dopad na civilní obyvatelstvo a také pár "rambo" přestřelek. A ke konci s tím výtahem to byly pořádné nervy. Šest, tedy vlastně osm postav je výborně napsaných, nechybí konflikty i morální dilemata, ústřední trojice (Peck, Niven, Quinn) hraje skvěle. Prostě klasika, která se samozřejmě vzhledem k délce nevyhne občas nudě a v nulové konkurenci válečný film roku 1961. PS: Za co to dostalo Oskara za efekty ovšem nechápu - za ten výbuch na konci, nebo tu bouřku? Netuším. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Pro me osobne slaby prumer...zjistuju totiz, ze paradoxne valecne filmy mam radeji v soucasnem zpracovani, narozdil od (temer) vsech ostatnich zanru. Aneb, podobne zfilmovani me uspava, pripada mi asi prilis romanove, nebo divadelni, a nejsem schopen to rozumne odkoukat. Uz v pulce se nudim a sleduju hodiny, zda uz nebude konec atd. Ovsem verim, ze milovnikum military a vojenstvi se to treba libi. P.S.: Gia a Irene jsou malo vidane herecky, a jejich pritomnost zde zustava pro me asi jedinym zapamatovatelnym bodem. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (28)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Alistaira MacLeana. (Hans.)
  • Většina techniky používaná německou armádou je ve skutečnosti americká. (clikclikCZ)
  • Píseň "Yialo Yialo" ("Pobřeží, Pobřeží"), kterou slyšíme zpívat na svatbě, je řecká lidová píseň o lásce a moři. Píseň má různé verze - během zpěvu se, tak jako u mnoha jiných venkovských lidových písní, improvizuje. První verze, kterou slyšíme ve filmu (prosba, aby moře neprobudilo zpěvákovu milou) je standardní. Druhá verze, kterou zpívá herec/zpěvák James Darren (filmový vojín Spyros Pappadimos), je zdánlivou improvizací (prosba k horám, aby se sklonily a on tak mohl spatřit svoji milovanou dívku "Anoulu" a vzdálený domov "Rahoulu"). (džanik)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama