Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1787 se z anglického přístavu Portsmouth vydala na dlouhou plavbu loď, jejíž jméno vešlo do dějin – Bounty. Její kapitán William Bligh (T. Howard) byl pověřen Britskou admiralitou odplout na Tahiti, tam naložit sazenice chlebovníku a převézt je do Karibiku, kde měly posloužit jako zdroj levné potravy pro černé otroky. Pokus zkrátit si cestu okolo Hornova mysu se nevydařil a po vysilující několikaměsíční plavbě tradiční trasou okolo mysu Dobré naděje loď dorazila na rajský ostrov Tahiti, aby se po naložení sazenic znovu vydala na dlouhou pouť. 28. dubna 1789 se část posádky pod vedením prvního důstojníka Fletchera Christiana (M. Brando) vzbouřila a nenáviděného Bligha a jeho stoupence vysadila do člunu na otevřené moře. Bounty se pak obrátila směrem k Tahiti, kde naložila zásoby a domorodé ženy. Vzbouřencům bylo jasné, že se nemohou nikdy vrátit do Anglie. Při hledání vhodného útočiště narazili na ostrov Pitcairn, který v té době nebyl zakreslen v mapách. Jejich potomci na ostrově žijí dodnes...Tato událost byla mnohokrát zpracována v literatuře, ve filmu, a dokonce jako muzikál. Výpravnou verzi z roku 1962 režíroval hollywoodský veterán Lewis Milestone (1895–1980) jako poslední snímek své kariéry. Do role Christiana obsadil jednu z tehdejších největších hereckých hvězd Marlona Branda (s nímž se často při natáčení dostával do sporů, což ho později vedlo ke známému výroku, že snímek by se spíš měl jmenovat „Vzpoura Marlona Branda"), a do úlohy Bligha významného anglického charakterního herce Trevora Howarda. Pro potřeby filmu byla v kanadských loděnicích v Lunenburgu postavena podle plánů z Muzea Britské admirality věrná replika trojstěžníku Bounty, dlouhá 36 metrů (téměř o 10 metrů delší než původní loď z důvodu větší pohyblivosti kamer při natáčení). Bylo to poprvé, kdy se pro potřeby filmařů postavila celá loď (obvykle se upravovala už existující plavidla) a její stavba pohltila 750 000 z tehdy rozmařilého rozpočtu 6 milionů dolarů. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

J*A*M*A*L 

všechny recenze uživatele

Můj otec tenhle příběh zbožňoval, byla to i jeho jediná kniha, kterou přečetl a která ho fakt bavila(přečetl toho daleko víc, ale tohle už je teď asi jediné co ho zajímá) a kterou je schopný přečíst do dne.Jakmile došlo v televizi k tomu, že to zrovna vysílali, tak si to nenechal ujít no a jednou jsme zrovna byli sami doma a rozhodli jsme se, že se na to mrknem a tak jsem začal stahovat a o večer bylo postaráno a já jsem si ten film dost užíval a moc se mi to líbilo.Na svoji dobu docela i dost pěkně natočené a fakt skvělé.Asi nejlepší dobrodružný snímek minulého století(samozřejmě až po Indianě Jonesovi).89% ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

...až do krajnosti vyhrotený psychologický rozbor hlavnej postavy, zabalený v prekrásnom farebnom výpravnom háve.... Svedomie a povinnosť ako dvaja nepriatelia. Kam sa pridať a čo odmietnuť? Vynikajúci príbeh, ktorý v tomto prevedení prekračuje charakter "dobrodružnej podívanej" a črie do psychiky snáď každého muža, skúmajúc povahu dobra a zla, povinnosti, vernosti, disciplíny a zodpovednosti v zrkadle protikladov - zdanlivo "rajského života" na Tahiti a drastických galejí pod vedením bigotného sadistu!!! ...a kam by ste sa pridali vy? ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Najlepší prepis slávneho románu. Kapitán Blight ( Howard ) používa na svoju posádku metódu strachu ako lieku na všetko. Tá prežíva koncert utrpenia a ponižovania. Oprávnenou nespokojnosťou posádky sa stupňuje aj Bightova brutalita. Napokon príde k očakávanej vzbure na čele s dôstojníkom Christianom ( Brando ). Výpravný dobrodružný veľkofilm aký má byť. ()

conery1 

všechny recenze uživatele

Filmová delikatesa. Chcel som vidieť Branda na vrchole filmovej kariery. Nebol ozdobou tohoto filmu, film ako taký je ozdobou. Všetci herci sú skvelí, výprava fantastická, spracovanie bezchybné, scenár bez hluchého miesta. Že vraj dlhý film. Skončil, ani som sa nenazdal. Podľa môjho názoru ešte aspoň 30 min. Neodpustím si jeden príbeh. Za Ježišom prišiel veľmi bohatý muž a opýtal sa, ako sa dostane do božieho kráľovstva." Vzdaj sa všetkého bohatstva a pomáhaj chudobným " znela odpoveď. Boháč sklonil hlavu a odišiel. Nedokázal žiť bez svojho majetku. Dôstojník Fletcher Christian hlavu nesklonil. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Loď pluje vodami rozbouřených moří. Přetekl již pohár rozkazovačného ponižování, vystavujícímu hoři. Na kapitánském můstku teď velí, omračuje zásobami charismatu - Marlon Brando - korzár mužný, který nezapomněl na lidské /vy/chování. Dlouze chodil kolem horké kaše, až se do ní zabořil. Řevem lvím zadal podnět k rebelii. Změňme kurs. Nechť exploduje autoritářství, svrhneme zákeřné tresty a útrpné poroučení. Vlna strachu však zasáhla podpalubí. Jen v ráji můžeme být svobodní, mít naději. Sprovodit z povrchu zemského, pardon mořského, koráb zla. Zůstal tam, na Olympu svého příběhu, ohnivým stožárem poraněn, plameny pohlcen, zohaven, podlehlo urostlé tělo, které nebylo s to, aby popáleninám čelilo. Oslnivý muž hoří, trosky vzpurné Bounty do noci se noří, sesunují se k mořskému dnu. Navždy teď patřit budou ti vzdálené kouty. Zimnicí z horečky se třese, svou řeč již nepronese, klidu si v ostrovním přístavu hledá duše vzbouřence. Doufej, že nalezne se alespoň jeden statečný se snahou jít za pravdou, který by podal svědectví o nelidskosti, zprávu neomylnou. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (11)

  • Marlon Brando dostal za účinkování ve snímku honorář ve výši 1,25 milionu amerických dolarů a byl tak vůbec první herec, který prolomil hranici 1 milionu. (Zeebonk)
  • Režisér Milestone vzpomínal, jak jej Brando během natáčení občas zcela ignoroval a sám poučoval kameramana (a dával mu gesty najevo) kdy má točit a kdy ne... (džanik)
  • Po dokončení natáčení filmu v roce 1962 byla filmová kopie lodi zrestaurována a sloužila jako výcviková loď. V roce 2012 byla však nenávratně zničena během bouře Sandy. (adams89)

Reklama

Reklama