Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Lehce naivní vývoj filmu vytváří společně se smrtelně vážným a poetickým vyzněním, rovnako dramatickými výkony a fascinující Morriconeho hudbou natolik zvláštní kombinaci, že si nelze Orka zabiják neoblíbit. Snad jen ta úmrtí mohla být bohatší na detaily namísto několika vteřinového způsobu "vynořit, polapit, ponořit". Bronzové místo v kategorii Nejlepší film o zabijáckém mořském dravci má Orka nicméně jisté. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Série Zachraňte Willyho znázorňuje kosatku jako nejlepšího přítele člověka, který nemá žádné záporné vlastnosti. Orka zabiják toto zvíře démonizuje takovým způsobem, že film má mnohem blíž k hororu, než k nějaké dobrodružné výpravě za velrybou, což je sice plus pro atmosféru, ale velké mínus pro biologickou přesnost. Nejsem zrovna odborníkem přes mořskou biologii, ale pokud má divák alespoň základní znalosti v této oblasti, tak si nemůže nevšimnout těch do nebe volajících nesmyslů. Viz prohlášení kapitána Nolaha, že tenhle žralok bílý musel mít nejmíň 15 metrů čili byl v tom případě dvakrát delší, než největší ulovený exemplář, vskutku zajímavé zjištění. Dále zjišťujeme, že kosatky jsou pomstychtivé krvelačné bestie bez nepřítele a jejich síla si poradí i s ledovými krami o váze několik tisíc tun :-). Je to bohužel smutný fakt, který sráží film o 1* dolu, ovšem i tak je to kupodivu koukatelný snímek s velkým počtem pozoruhodných záběrů. Postavy mají cíl a nějaký vývoj a hudební podkres Morriconeho je rovněž skvělý. 65%. ()

Reklama

Tomes83 

všechny recenze uživatele

Přehnaně inteligentní kosatka, která dokáže požírat své oběti i pouhým vyskočením nad hladinu, rozpoznat své nepřátele a dokonce i jejich loď a dostat je tam, kam si přeje! No to už byla spíše blbost posádky plavit se za ní až mezi zamrzlé krátery ledu, kde je mnohem větší pravděpodobnost, že se loď může poškodit! Proto se také kosatka dočkala zasloužené pomsty, kterou jsem ji ale moc přál... Více ale doporučuji o dost starší film BÍLÁ VELRYBA, která je sice mnohem slabší na efekty, ale za to atmosféricky mnohem silnější! Avšak Spielbergovi ČELISTI zůstanou navždy nepřekonanou legendou! ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý thriller americké "zvířecí zabijácké vlny", tehdy producenti a režiséři točili snad o všem z živočišné říše od vos až právě po kosatky, dobrá doba. Snímek o mstící se velrybě, které brutální lovci v čele s drsným mořským vlkem Harrisem zabijí družku a ještě nenarozené mládě. Postupná chladnokrvná likvidace aktérů tohoto činu včetně jejich vůdce v koncové dobře vymyšlené "bojové" scéně. A do toho zní tóny uplakané melodie Mistra "M". ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to, NICMÉNĚ. Že se příběh v hororu nemá moc žrát, s tím můžu docela spokojeně žít. Když mu ale nevěříte nos mezi očima, pak už to jistý problém je. Přesně toto je achillovou patou ORCA: KILLER WHALE (mimochodém též vyloženě průměrně zahraného - zaujal mě však ten indián) plného naivních, imbecilních a vysoce patetických rozhodnutí. Zároveň je však film smutně krásnej, disponuje poctivou Morriconeho hudbou a konec, ač z pohledu zdravého rozumu nepochopitelný, nelze než vynachválit. Jako by ta přechytralá & pomstychtivá kosatka (biologům se teď asi v kapse otevírá pořádná kudla) chtěla tý žábě, co zbyla, říct: A teď jsme si, paninko, kvit. Newfoundland je krajně ujeté místo pro život. (3.5*) ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Přídavné jméno orcino znamená "démon pocházející z pekla" (Orco byl římský bůh podsvětí). (AngelusCZ)
  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)

Reklama

Reklama