Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...KOMU MYSLÍTE, ŽE NA VÁS ZÁLEŽÍ? ĽUDOM ALEBO RYBE?" __ Na Orku som bol už dlhší čas veľmi zvedavý a tak som jej pozretie veľmi privítal. Inšpiráciu Spielbergovou ,,Pažravou rybou" by som nechal tak, tu je dôležitejšie, že v tomto prípade sa tvorcovia v mnohých veciach vydali úplne iným smerom a to je rozhodne plus. I keď aj tu je ,,hlavný hrdina" riadna sviňa, teda vlastne kosatka, za jeho zlobu môže človek. Postupom času je síce ťažko rozlíšiť či je kladná postava Richard Harris alebo ryba, z hľadiska morálnych princípov však určite každý viacej fandí jej. Tieto aspekty sa vo filme veľmi pekne premiešavajú, škoda len, že scenár nie je viacej duchaplnejším a všetkým mýtom vypovedaných o kosatke rozhodne netreba veriť. Samotní herci sa snažia ako vedia, Harris mi však občas prišiel ako taký trubiroh čo toho veľa nevie ani vo svojom remesle, zato ma však potešil Will ,,Náčelník" Sampson. Občas škrípe aj tempo, kde je vo výsledku 88 minút viac než postačujúcich, dokonca by som takých 10 min. kľudne ubral pre väčší spád. ,,Willy" a Morricone s prenádherným ústredným motívom však šlapú na plné obrátky. Ak by to bol film môjho detstva tak tú 1* pridám, takto mám však nutkanie ostať vo vlnách priemeru, no prebudil vo mne túžbu si po rokoch pripomenúť skutočnú klasiku - Bielu veľrybu. (51. komentár k filmu) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Další film, který se snaží navázat na úspěch filmu Čelisti. Příběhu o gigantickém zabijákovi jsem nedávala skoro žádné šance. Přece jenom je tu spousta podobných, co nedopadly příliš dobře. Takže, moje překvapení bylo obrovské. Požitek z filmu dovršil hudební doprovod od Mistra Morriconeho. V jeho případě se jedná o silný zážitek. ()

Reklama

tom88 

všechny recenze uživatele

Silný a znepokojujúci snímok. Kosatku vykreslili asi až príliš krvilačne až sa nedivým prirovnaniam k spielbergovým Čeľustiam. Samozrejme pritiahnuté za vlasy. Každopádne je to mrazivý a smutný thriller, ktorý by nemali dívať hlavne ochrancovia zvierat. Scéna s kotnou kosatkou na rybárskej lodi je až moc nechutná. 75% ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Orka má tu smůlu že přišla v největší slávě Čelistí, proto se na ní tak trochu pozapomělo. Ale to nemění nic na tom že se jedná o skvěle žánrově promyšlený mišmaš. Já se skvěle bavil od začátku do konce, sežrání není moc ale to znásobuje aspoň atmosféru a napětí. Film není nikterak dlouhý, takže uběhne jako voda. A hudba Merriconeho je totálně výborná, hlavně Main theme. Dále bych chtěl vyzdvihnout Richarda Harrise, kterej je prostě démonickej, a jeho psychyka ve filmu je výborně napsaná. Takže já se bavil dokonale a film doporučuju fanouškům žraločích(sic!) či mořským hororům. A když ne tohle tak se aspoň zaposlouchejte do Mericconeho hudby. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi úplně nesedlo a vysoké hodnocení filmu si vysvětluji masovou nostalgií. Já tenhle skvost v dětství neviděl a při včerejší noční projekci se ovšem-ale-nepopsatelně nudil. Přitom mám pocit, že nemuselo být tak zle. Richard Harris a Charlotte Rampling jsou víc než jen slušní herci, ve scénáři je melvillovský potenciál a Morricone ...co si budeme vykládat, že jo? Cosi se ale pokazilo a já přikládám vinu režii. Děj sice disponuje několika výživnými momenty, mezi nimiž samozřejmě kraluje slavné vyhřeznutí, ale i ty jsou natočeny strašně pitomě a já se bůh-ví-proč mohl soustředit jen na to. Skony Orcových protivníků jsou odbyté. Hlavní obluda se řadí ke zvířatům typu komisaře Rexe, která kromě přirozeného instinktu zvládají i základy některých vědeckých oborů a předvídání složitých kauzálních dějů (přeruším potrubí s naftou → drcnu do kůlu → shodím petrolejku → nafta vzplane → oheň se po potrubí dostane k rafinerii, která exploduje... Bože!) jsou pro ně prostě přirozeností. Od kosatky bych očekával jednání možná ne úplně geniální, ale rozhodně ne překombinované, zato od postav bych nečekal, že budou v bárce plout na zamávání ploutve pomstychtivého kytovce tam, kam si bude přát. Chvílemi jsem měl pocit, že to kosatka i režírovala, což nemyslím ani trochu v dobrém. Únavné. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)
  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)

Reklama

Reklama