Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mám strašne rád tento film. Ten chrapľavý hlas R. Harrisa, to som v čase VHS čumel. Bola to spolu s filmom Čata asi jediná VHS, ktorá vyšla v 90-tych rokoch s titulkami. Navyše mala netradičný obal. Spomínam ako som si to pýtal v požičovni a spoza pultu sa ozvalo: "Toto chcete? Veď to nemá dabing, nikto to nechce..." A ja na to, že práve preto to chcem. Krásny film, nádherný a smutný záver. Sympatie ku kosatke i rybárovi budú kolísať počas celého filmu od nenávisti až po ľútosť. R. Harris zahral fantasticky. A ten Morricone, to je nádhera. 80%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Mrazivější, krutější a ve svém vyznění smutnější, než Spielbergovy Čelisti. Orca sice vykazuje na můj vkus až příliš člověčí inteligence a postavy sice taky udělají pár hloupostí, ale díky již zmíněné sedmdesátkové syrovosti (mládě, noha v sádře, závěr na kře), svižné režii Michaela Andersona a působivé hudbě Mistra M, hodnotím vysoko. Navíc jsou tu skvělí herci v čele s veteránem Richardem Harrisem, nádhernou Charlottou Rampling a mým oblíbeným náčelníkem Willem Sampsonem. 70%. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

HE FOLLOWED YOU. HE SAW YOU ON THE DECK OF THE BOAT! Film který byl určitě natočen na hype filmu čelisti a není divu. Námět a zpracování je sympatické, i když konec trošku pokulhává, protože náš neohrožený kapitán Nolan se tak trochu zcvokne. Orca je nelítostná mašina na zabíjení a Nolan v tom stále hledá něco romantického. Škoda, že ho vždy nalíčená Rachel nenechala použít Nobelův vynález a vyhodit tu nelítostnou bestii z pekel do vzduchu. Fandil jsem samosebou i kosatkám a bylo mi jich líto. Hlavně když začali vydávat ty své zvuky smutku a bolesti. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Dávno před Zachraňte Willyho se objevil film, který ukazuje že kosatka není zdaleka takový mazlík. Vypadá to na první pohled jako jasný klon Čelistí, ale Orca si jde svou cestou a místo hororu připomíná spíše dobrodružné drama ve stylu Moby Dicka. I zde máme na jedné straně rybu a na druhé umanutého kapitána, jen motivace je zde jiná. V tomto případě mstící se kosatka versus kapitán který nechce bojovat, ale musí. Kostatka se díky výše zmíněné dětské sérii nezdála tak děsivá, ale závěrečná půlhodina a především finální souboj mě rychle vyvedly z omylu. Mezi plusy patří charismatický a celkem mladý Richard Harris a krásná hudba a pár moc pěkných útoků, mezi mínusy pak několik do očí bijících nesmyslů jako kosatka podrážející dům nebo prorážející ledovec. Ale čert to vem, celkově velice solidní film. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Kosatka myslící a jednající jako člověk. A to jak s dobrými vlastnostmi, tak i s těmi špatnými. A v tomto případě mezi ně patří odplata! Byli tady žraloci, krokodýli, piraně, hadi, mravenci, ptáci a kdoví co ještě :-) a jelikož se všechny další zvířecí varianty vyčerpaly, přišly na řadu kosatky :-) Místy dokumentární záležitost často ztrácí na tempu a ročník výroby odpovídá kvalitě zpracování. Ale dívat se na to dá... :-) 50% ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)
  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)

Reklama

Reklama