Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Kosatka dravá (Orcinus Orca) je všeobecne považovaná za druh veľryby. Patrí však do čeľade delfínovytých. Je to dravec, ktorý je na vrchole potravného reťazca vo svetových moriach. Dosahuje dĺžku cez deväť metrov a váhu šesť ton. Má charakteristické čierno biele sfarbenie. V roku 1977 natočil režisér Michael Anderson film o tomto úchvatnom živočíchovy. Vznikla dobrodružná horrorová dráma o samcovi kosatky, ktorý mstí krutú smrť svojej družky a nenarodeného mláďaťa. V rámci filmov o vraždiacích zvieratách patrí "Orca zabiják" medzi špičku tohto špecifického subžánru. Cítil som v tom Hemingwayovho "Starca a more", Melvilleho "Bielu veľrybu" a Spielbergove "Čeľuste". Výborný film. ***** ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Jedná se o jistou variaci na Bílou velrybu s prvky z Čelistí. Ale zde to kupodivu ani tak nevadí a docela to tam sedne. V hlavní roli se tentokrát představí Kosatka Dravá. Nazývaná též Zabijácká velryba nebo Orka. Prostě Willy drobet jinak ;) Právě podobnost s filmem Čelisti tomu filmu dost ubližuje. Ačkoliv je to právě jeden z mála snímků po Čelistech který se nesnaží je kopírovat. Nejedná se o jeden z mnoha plagiátů žraločí kultovky. Kapitán Nolah zabije březí samici. Její druh to celé bezmocně sleduje. Všichni Nolaha varují že Orka je velice inteligentní a má pevné sociální vazby. Tudíž je více než jisté že přijde odplata. Ten tomu nejdříve nevěří ale kosatka na sebe nenechá dlouho čekat. Brzy se snaží kapitána vylákat na otevřené moře k rozhodujícímu souboji. Nolahovi brzo dochází že jediný způsob jak se tohoto démona zbavit je přistoupit na jeho hru a střetnout se na život a na smrt se zabijáckou velrybou. Konečná konfrontace může začít. Kdo na konci bude stát jako vítěz u těla poraženého soupeře ? ()

Reklama

Tomes83 

všechny recenze uživatele

Přehnaně inteligentní kosatka, která dokáže požírat své oběti i pouhým vyskočením nad hladinu, rozpoznat své nepřátele a dokonce i jejich loď a dostat je tam, kam si přeje! No to už byla spíše blbost posádky plavit se za ní až mezi zamrzlé krátery ledu, kde je mnohem větší pravděpodobnost, že se loď může poškodit! Proto se také kosatka dočkala zasloužené pomsty, kterou jsem ji ale moc přál... Více ale doporučuji o dost starší film BÍLÁ VELRYBA, která je sice mnohem slabší na efekty, ale za to atmosféricky mnohem silnější! Avšak Spielbergovi ČELISTI zůstanou navždy nepřekonanou legendou! ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pomstychtivý samec kosatky si vybírá krutou daň za to, že kapitán Nolan ulovil jeho družku a neobratným zacházením navíc připravil ji i očekávaného potomka o život. Předčasný porod umírající kosatky patří k jedněm z nejděsivějších scén. Dojde na řadu úmrtí, případně uhryznutí nohy půvabné Bo Derekové. Orka své útoky stupňuje, a tak se i postará o to, aby nejen řada člunů v zátoce šla ke dnu a zmizely ryby z okolí, ale i o požár v přístavu. Nolan nakonec pochopí, že se rozzuřenému samci musí postavit sám. Na nebezpečnou výpravu se s ním vydávají i bioložka Rachel, která v něm přes všechny neshody našla zalíbení, jeho přítel Paul, mladík Ken a indián Jacob. Všichni zúčastnění si uvědomují, že to je cesta na smrt. Působivé fantastické drama připomene Bílou velrybu s obřím vorvaněm, místy i Čelisti (např. scéna na kře). Výborná kamera zabírá ploutve kosatek tak často, až má člověk chvílemi pocit, že sleduje přírodopisný dokument. Film lze chápat i jako alegorii - co člověk přírodě způsobí, to mu nějakým způsobem vrátí. Líbilo se mi i po letech a hodnocení jsem zvedl o jednu *. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Pres jiste usmevne nesmysly o moc zajimavajsi snimek nez originalni Celisti. Kapitan Achab Harris si ukousl az moc velke sousto. I kdyz stejne jako kytovec, ja Bo Derek zeru! :) Ta debilni psychologicka linka s doktorkou a kukaccim indianem byla dost otravna, divat se na to dalo. Neustale dvojprojekce, jak kosatky v akvaparku neustale vyskakuji a kropi divaky vodou byly k smichu, teda k placi, ale asi uz mi mekne mozek a docela se mi to libilo. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)
  • Přídavné jméno orcino znamená "démon pocházející z pekla" (Orco byl římský bůh podsvětí). (AngelusCZ)

Reklama

Reklama