Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mexiko 1873. Žena Talbota Roesa (River Phoenix), polovičná Indiánka Awbonnie, zomrie pri pôrode. Talbot, ktorý z bolesti takmer prepadol šialenstvu, stráži jej mŕtve telo, ktoré je uložené vo vetvách stromu. Vo svojich vidinách zazrie jej ducha, ktorý ho žiada, aby jej telo uvoľnil a myseľ mohla odísť do sveta mŕtvych. Talbotov otec Prescott Roe (Richard Harris) chce syna vyliečiť, a tak vyhľadá Eamona McCrea (Alan Bates), majiteľa pojazdného cirkusu, ktorý mu predal svoju prvú dcéru Awbonnie, aby od neho kúpil aj jeho druhú dcéru Veladu. V nádeji, že s jej pomocou Talbota vylieči, Veladu unesie napriek vôli jej otca. (Slavigrom)

(více)

Recenze (5)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je Llano Estacado! Krajina, kde se sotva co pohne a sotva co děje - až na pár procházejících, projíždějících a prchajících. Duch prérie Karla Maye! Tady ovšem skutečná, neodvratitelná totalita smrti. Za western se obvykle považuje detektivka, kde se jezdí na koni a kde gangy Indiánů a dobrodruhů (a nepovinně kavaleristů) na sebe často střílí, do sebe sekají, nebo chtějí ty druhé připravit o život jiným způsobem (třeba pověsit). "Němá ústa" nejsou zřejmě klasický western, avšak svým vnitřním napětím rozvolněným do tempa pustiny, přináší i "něco" navíc. Pozn.: Nedávno jsem si pustil znovu "Tenkrát na Západě" a bylo mi to - tenkrát - skoro k smíchu. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Od westernu klasického přes revizionistický k bizarnímu. V recenzích "Mlčícího jazyka" padají slova jako mýtický a mystický - nevím nevím. Osobitost a zajímavost námětu, realistický detail a krajina (stejně jako RADEKTEJKAL jsem ožil, když se v úvodních titulcích objevilo jméno Llano Estacado!) mi neladily s urputně papírovým postmoderním spletencem antické/renesanční truchlohry, morytátu, japonského a absurdního divadla .... Zajisté záměrně ošklivý, citově odtažitý celek navíc působí jako jinotaj těžko říci čeho (dysfunkční americké rodiny ? bělošských vin ? sisyfovského údělu obecně ?). Z téhož šuplíku mám raději Jarmuschova "Mrtvého muže", ze střízlivějších předchůdců Harveyho "Orlí křídlo". ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Co byl Phoenix starší, tak točil čím dál divnější filmy. Tenhle měl hodně zajímavý námět, kterému ale trochu podráží nohy nudný scénář. Přidat duchy taky nebyl zrovna nejlepší nápad. Hudba a herecké výkony tria Phoenix-Harris-Bates jsou ale výborné a v mých očích to na slabší průměr stačí. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Poslední film Rivera Phoenixe, než zemřel na předávkování drog. (slatkac)

Reklama

Reklama