Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina dobrovolných žoldáků získává kontrakt na akci, která má vést ke svržení krutého diktátora jedné země střední Afriky. Jejich úkolem je vysvobodit vážně nemocného vůdce opozice. Během akce ovšem dojde k dohodě mezi diktátorem a zadavatelem úkolu a komando je ponecháno na pospas vlastnímu osudu... (Vapet Production)

Videa (1)

Trailer

Recenze (71)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Svou chválou bych jen kopíroval některé zdejší komentáře (Pohrobek, Woody, Javert, Saccard), tak jen dodám, že mne příjemně překvapila skutečnost, že ve snímku věnovaném žoldákům na africké půdě se mihlo poměrně dost pozitivních myšlenek a dialog mezi Limbanim a jeho jihoafrickým "soumarem" měl opravdu hlavu a patu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve své době určitě výrazný a nadprůměrný snímek, na kterém se ale už přece jen podepsal zub času a pokud dnes dávám 3*, je to především za herecké obsazení a tomu odpovídající herecké výkony. Jinak scénář je nedotažený a založený na nefunkčním nápadu. Takhle by to bylo ze strany nájemce vyloženě překombinované a především hloupé, protože podobný průběh akce by africký diktátor zákonitě považoval za porušení pracně sjednané dohody. Daleko jednodušší by bylo informovat o únosu a přepadení základny africkou stranu při rozhovorech a použít to jako bonus při sjednávání ceny. Výsledkem by byla léčka, kdy by bylo komando likvidováno při seskoku padákem nebo případně při pokusu o přepadení kasáren. Proč by režim plýtval svými elitními vojáky a riskoval dlouhé stíhací a pročesávací operace? Navíc investor by ušetřil za letadlo a komplikace. Bojové scény jsou nasnímané pateticky a poněkud naivně, ale Burtonovi nebo Harrisovi se dá ledascos odpustit díky jejich charisma a předváděnému chlapáctví. Kromě toho se film se nesnaží jen o akci, ale i o určitou myšlenkovou nadstavbu. Celkový dojem: 55 %. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Trochu Sedm statečných, trochu Expendables a hodně Divokých hus. Skupina žoldáků zanechaná uprostřed nepřátelské africké země mě bavila a bavilo mě hlavně její vedení ve složení Burton-Harris-Moore. Líbil se mi nábor, líbilo se mi plánování a nijak mě neurážela ani samotná akce, ačkoliv nepatří mezi špičku ani co se tehdejší doby týče. Je jasné, že bez zmíněných hvězd by film zapadl do průměru, ale ti tři tu prostě byli a to se počítá. Bavil jsem se víc než dobře. 80% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo za 3 s odřenejma ušima. Prostě zlatá osmdesátá, akčňák jak z učebnice. Bohužel se nejedná o ojedinělé dílko s takovým námětem (včetně aktu pomsty). Zde to naštěstí táhne ústřední herecká čtveřice es, která s najmutou partou maníků, kterou sami vycvičili zachraňuje v jedné ze středoafrických republik vězněného a nemocného vůdce opozice. Diktátor věznící vůdce opozice se mezitím spolčí s investorem akce a komandu začíná problém. Nemá se jak dostat z Afriky. Nepřátel přibývá, střeliva ubývá i členů komanda a přibývají i ranění.... Už od prvopočátku jsem vytušil konec, bylo to moc okaté. Ale dobrý... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Válečné odlehčené oldies drámo s all star týmem hollywoodského senior klubu. Pozvolný rozjezd, vytříbené dialogy, slušná akce, a na konci důstojné přistání. A že akční filmy stárnou rychleji než jiné, a proto je nuda se na ně koukat? Víte, zrovna teď na Barrandově končí Clementine se Seagalem z roku 2004, oproti které jsou tihle čtyřiatřicet let staří divocí houseři sotva vylíhnutá kuřátka. Jasně, že nejde srovnávat golfový green s bahnem, ale zároveň si nemyslím, že u akčních filmů nutně záleží na roku vzniku. Howgh! ()

Galerie (37)

Zajímavosti (21)

  • Ve scéně ze začátku filmu, kdy zastřelí Shawn Fynn (Roger Moore) bodyguarda mafiánského synka, kterého poté donutí je sníst, je vidět v zrcadle dýchající mrtvola bodyguarda. (Rollo_Tomasi)
  • Navzdory zákonům Apartheidu žil celý štáb, čítající černochy i bělochy, dohromady v letovisku minerálních lázni Tshipise bez jakéhokoliv zásahu Jihoafrické vlády. (Caaslav)
  • Američtí distributoři zvažovali možnost, že by roli Shawn Finn ztvárnil O.J. Simpson. (Caaslav)

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama