Reklama

Reklama

Přes Gobi a Chingan

  • Sovětský svaz Čerez Gobi i Chingan (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dvoudílný koprodukční film nabízí téměř tříhodinovou podívanou z konce 2. světové války. Zatímco Evropa slaví konec krvavých bojů s nacisty, na Dálném východě zvuk zbraní ještě zdaleka neutichl. Ozbrojené síly Sovětského svazu pokračují v plánované ofenzívě. Za pomoci mongolských jednotek postupují přes poušť Gobi a údolí Chingan, aby jednou provždy umlčely japonské fašisty. Jejich cesty vedou k elitní gardě japonského militarismu, která se na sklonku války pokouší o poslední zoufalý krok – využít bakteriologických zbraní, vyvinutých v laboratořích rozmístěných v Číně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Před časem jsem četl knihu: Na mandžuských sopkách od Olega Pavlova Smirnova a tak nějak jsem očekával, že film bude knize podobný. On se krapet vymaňuje z té velké rodiny ruských válečných snímků z osmdesátých let o hrdinné Rudé armádě. Zatímco ve většině z nich se bojuje s Němčoury, tady jsou to Japonci. A aby to nebylo málo, vše se točí kolem japonských bakteriologických zbraní. Film pojednává o velikém a slavném (a vpravdě náročném) tažení pouští Gobi přes Mongolsko do Číny. Stalin si velmi dobře uvědomil jak rychle Amíci postupují k Japonsku a tak to chtělo taky přidat svoji trošku do mlýna zejména kvůli mocenskému vlivu na osvobozených územích... Ve filmu se tomu říká osvoboditelská mise, která po osvobození okupovaných zemí odejde. Jak taková mise dopadla v nejedné zemi východního bloku víme sami nejlépe. Ve filmu zaznívají na spojence různé narážky, např. shozením atomové pumy na Hirošimu spojenci Rusy provokují atd... Překvapilo mně, že tvůrcům filmu dokonce stálo za to shození pumy natočit... Samozřejmě v podání ruských herců s hroznými trikovými efekty to působilo spíše legračně. Kdo čekal jako já nějakou dobrodružnou cestu pouští a bitky s elitní jednotkou odhodlaných Japonců bude zklamán. Ve filmu se pořád kecá. V první hodině bych to omluvil, reálií neznalý divák je uváděn (chápej po ruském způsobu) do historie. Ale další hodinu kdy obrovská armáda (i ve filmu) směřuje do Číny a kdy divák už očekává boj se prakticky nic neděje. Spíše vidíme nadšené Mongoly a Číňany vítající osvoboditele. Bojových scén jestli bylo 20 min z těch celkových necelých 3 hodin, tak to bylo moc. S technikou je to také všelijaké. Sice se tam občas mihnou dovážené Jeepy a Dodge, ale i obrněné transportéry BTR 40 (které válku nezažily). Tak jako všichni filmaři užívají v západních filmech americké M3A1 Halftracky jako Sdkfz, ve východních filmech se zase často objevují tyto transportéry :-) - to jen pro zajímavost. Z obrněné techniky pak zahlédneme nějaké to Téčko 34 a IS 151... A také množství zviřátek: Koníky, velbloudy, gekony... Zahlédneme i protivníka a i když uniformy sedí, japonci se chovají jako idioti a Sověti je hravě drtí... Závěr je dost tendeční, prostě Rudá armáda je borec, Japíci (ač elitní jednotky) dostali na prdel a všechny osvobozené země jsou velikému Sojuzu vděčné... Jako srovnávací studijní látka z kapitoly ruských válečných výpravných filmů OK. Ale zábavu od toho nečekejte. Válečný velkofilm také ne a vlastně ani dobrodružný snímek o přechodu Gobi. Dvě zkumavky bakterí jsou až až. * * ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Na tomto bezkrevném spektáklu jsem ocenil jen schopnost udržet pozornost nepozorného diváka, který toužil po trochu jiné poušti, než jaké se mu dostalo, tj. mně. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Medzinárodne je tento film uznávanejší než tu na tejto databáze a preto som myslel, že u mňa sa to bude blížiť skôr tomu lepšiemu hodnoteniu, lebo občas mám pocit, že niektorí ľudia filmom z tzv. Východu úmyselne skrz nenávisť znižujú hodnotenie, no nestalo sa. Som trocha sklamaný, že môžeme vidieť presuny vojsk, ale z bojov tu veľa nie je. Nejaká propaganda tu veľmi nie je cítiť, tak to proste historicky hnali do rôznych bojov, osláv a podobne, navyše film nám ponúka aj historické zábery, rôzne medzinárodné motívy, možno sa trocha sekol v pár technických záležitostiach, na to odborník veľmi nie som, ale mrzí ma, že síce sa veľa hovorí, ale pritom je to dosť prázdne. Je tu veľmi veľa pestrých motívov, prostredí, postáv, scénok, ale ten záver až k ukončeniu bojov a zaistenia sa na nejakých pozíciách mi tu chýbal alebo bol pre mňa nedotiahnutý a navyše tie bakteriologické zbrane a dej okolo toho mi prišiel ako nejaký zastierací manéver, aby akože niečím zaujímavým vyplnili dej, čo ťažko kvalitatívne posúdiť, keďže ide o film, ktorý má byť ako tak opis reality, no na to, aký to bol dlhý film a ako to malo rozsekané jednotlivé príbehy ma to veľmi nebavilo a pritom to malo veľa možností. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Zatímco v Evropě tančili valčík, polku a boogie-woogie, v Orientu ještě řádila válka. Japonci spolu se zrádnými přísluhovači chtěli rozpoutat další válku za pomocí ničivých bakterií, bez ohledu na to, že to vojenská Ženevská konvence zakazovala. Japonci okupovali Mongolsko a kus Číny a přilehlé ostrovy. Rusové šli napomoc Mongolsku, Číně, aby definitivně zdolali japonské fašistické válečné šílenství. Američané shodili atomovou pumu na Hirošimu, ale to s Japoncema moc nehnulo. Teprve druhá puma na Nagasaki je přesvědčila, že Amerika to myslí vážně. Zajímavá je poslední věta čínského důstojníka, který podává ruskému generálovi ruku a říká: " Celá Čína děkuje Rusku za pomoc. Věřte, že vám to nikdy nezapomeneme !" Je známo, že Číňané již svou výchovou vždy dodrží slovo. Moje úvaha: Rusů je 230 miliónů a Číňanů 1miliarda 200.ooo lidi. To je obrovská síla a obrovská velmoc. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Sovětský válečný velkofilm z počátku osmdesátých let, rozdělený do dvou dílů, dotýkající se skutečných historických událostí a však odvyprávěné, tak nějak, po svém. Maršál Žukov je v Berlíně a Evropa se raduje z vítězství. Jenomže hrozba i nadále trvá z východu. Japonsko ne a ne složit zbraně a tak se Sovětská armáda, pod velením Maršála Vasilevského, rozhodne o obrovskou ofenzivu na dálném Východě v Mandžusku, kde Japonsko dokončovalo přípravy na obranu právě před onou možnou sovětskou ofenzívou. A tak máme možnost vidět, jak Japonce rozdrtila silná sovětská pěst. Příběh se dotýká i japonského vývoje biologických zbraní proti Sovětskému svazu a USA a svržení americké jaderné bomby na Hirošimu. Námět vcelku zajímavý, ale bohužel natočený dle spektra typického pro 80. léta sovětského válečného filmu. Děj je velice plytký, naprosto bez dramatizace, obsahující i nějaké konvenční scény v rámci politického aspektu dané doby. Jediná válečná scéna je až ke konci celého příběhu, ale o velkoleposti pojetí se říci zrovna nedá. Jedná se tedy o konverzační děj, kdy se velmi často 'tlachá' doslova o ničem, chvílemi to vypadá jako špionážní dějové rozhraní, sem tam nějaká ta politika, samozřejmě se Stalinem v čele aby se neřeklo, ale celkově se to bohužel celé dohromady rozpadá, v naprosté divácké nezáživnosti, jako hrad postavený z karet. 80. léta zkrátka sovětskému válečnému filmu  tolik nepřála, jako 70. letech. Nepomohlo tomu ani klasické doplnění reálných záběrů, ze kterých nejvíce vyčnívá vojenská přehlídka na Rudém náměstí v Moskvě na samém konci snímku. Určitou hodnotu to však přeci jen má a to hlavně co se týče námětu. Filmů o sovětském útoku na japonská stanoviště na konci druhé světové války zase tolik natočeno nebylo, aby bylo z čeho vybírat. I přes tristní nudnou atmosféru tento počin rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

Reklama

Reklama