Reklama

Reklama

Spiknutí

  • Velká Británie The Wilby Conspiracy
Trailer

Obsahy(1)

Jižní Afrika, Kapské Město roku 1974. Krátce po propuštění z vězení, kde byl zadržen z politických důvodů, je intelektuál černé pleti Shark Twala policisty opět trýzněn. S pomocí přítele Keougha a advokátky Riny Van Nierkirkové se mu podaří uprchnout. Zatímco Thala je v bezpečí, poznává apolitický stavební inženýr Keough na vlastní kůži brutální stránku politiky apartheidu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (17)

genetique 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá, ale naivná zápletka. Hlavní hrdinovia a ich dostávajú až príliš veľa miesta, dialógy po čase prídu nezáživné. Na druhej strane zas musím vyzdvihnúť zábavné hlášky, ktoré v kontraste s dosť vážnym dejom prídu ako príjemné odľahčenie. Úvod a záver má film skvelo rozohraný, škoda, že tá výplň nebola zaujímavejšia a celistvejšia. 70%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jakožto snímek brojící proti apartheidu je to pravda poněkud naivní. Ovšem ona to není nic více než kulisa (jakkoli okatě naroubovaná kam se dá) pro hitchcockovský thriller držící se všech pravidel i klišé žánru; máme tu tedy muže z davu, který nemá o ničem ani páru a kterého mají všichni jako pěšáka na své šachovnici zájmů. A v této rovině to již přeci jen funguje o poznání lépe především díky tomu, že to umí být napínavé (bohužel spíše v první polovině), dynamika "nevěřím ti, ale potřebuji tě" dua Caine/Poitier nepostrádá grády a hlavní záporák má náležité charisma i respekt, aniž by se uchyloval k prvoplánově "zlounským" krokům. Ve výsledku solidní, ale právem časem zapomenutá žánrovka, ve které namísto obvyklé motivace nevinna/pomsta/peníze jde o ideály. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Ide skôr o taký nadľahčený triler so slabšou atmosférou a okorenený o drsno-komické hlášky. Hlavne Caine sa snaží o komický nadhľad, v trileri mi to však nepríde príliš vhodné. Rovnako záporaci (tajní v apartheidom systéme) tasia viac hlášky, než zbrane. Inak nemôžno filmu vyčítať originalitu, tiež zaujímavý road-movie začiatok a fungujúcu zápletku, vďaka ktorej film vôbec nenudí. Chýba mu síce drsnosť a atmosféra, nahrádza ju však inými kvalitami. Inak, ide o Hauerovu prvotinu v anglosaskej kinematografii. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Nicol Williamson si svého chladně brutálního Afrikánce vskutku vychutnával, ostatní hráli jen tak z "musu" (a opět jsem se přesvědčil, že Sideny Poitier používal celý život jeden herecký výraz a přehnanou gestikulaci zaťatou pěstičkou) ... Pokud přičtu mimořádně jalový scénář a nejpodivnější předehru k souloži v dějinách kinematografie (kam se hrabe burákové máslo z Posledního tanga), dává mi to v součtu silně naivní výpověď o apartheidu, která dnes působí notně omšele, nejen z toho důvodu, že ten režim vzal ďas ... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Kapské Město 1974. Černý intelektuál Shack Twala (Sidney Portier) po dlouhém věznění jen těsně uniká s pomocí právničky Riny Van Niekirk (Prunella Gee) novému odsouzení. Ještě před soudní budovou je však v přítomnosti Riny a jejího přítele Jima Keougha (Michael Caine) kvůli chybějícímu dokladu znovu zadržen. Keough zozhořčeně zakročí a osvobodí Twalu. Trio prchá... Ralph Nelson jako přesvědčený režisér sociálně kritických akčních filmů s antirasisitickým podtextem - viz. Polní lilie či Souboj v El Diablo. I tato adaptace románu Petera Driscollse je ostře proti apartheidu, pročež nebyl film točen v JAR, nýbrž v "bezpečnější" Keni. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (1)

  • Jihoafričtí vojáci v závěru filmu používají československé samopaly vz. 23 (JohnSmith)

Reklama

Reklama