Reklama

Reklama

Angelus

Komedie / Drama / Mysteriózní
Polsko, 2001, 110 min

Režie:

Lech Majewski

Kamera:

Adam Sikora

Hrají:

Jan Siodlaczek, Paweł Steinert, Daniel Skowronek, Grzegorz Stasiak, Małgorzata Madejowska, Jacenty Jędrusik, Andrzej Mastalerz, Andrzej Skupiński (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Magie a nadpřirozené bytosti jsou nedílnou součástí tohoto fiktivního příběhu, který vychází ze skutečnosti. V 30.-50 letech dvacátého století působila v městečku Janově u Katowic okultistická komuna, jež se proslavila nejen svým zájmem o nadpřirozené jevy, ale i naivistickými malbami svých členů. Zakladatelem tohoto spolku, existujícího i během stalinismu, se stal Teofil Ociepka, elektrotechnik z místního uhelného dolu. Ten před svou smrtí předpoví konec světa, kterému může zabránit pouze čistý mladík Angelus.

Díky malebným, takřka surrealistickým záběrům, které jsou inspirovány skutečnými díly janovských umělců, vznikl film plný humoru, výtvarné krásy a zvláštní poetiky dosažené i užitím hornoslezského dialektu v dialozích (a lašského v českých titulcích). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Ja vám neviem. Tento film sa oplatí pozerať ľuďom pod vplyvom ľubovoľných drog, alebo počas čakania na koniec sveta. Dá sa o ňom povedať takmer čokoľvek, len nie to, že bol priemerný alebo normálny. Ambicióznej, artovej, historickej paródii asi v polke prestal fungovať humor, čo by nevadilo, keby bola o pol hodinu kratšia. Ten záver som ale naozaj nečakal... ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Maně mi to připomnělo Ferdydurka Jerzy Skolimowskeho. Tentokrát nebyla šlupka taková (viděno bohužel v pozdějších večerních hodinách, trochu s překonávanou únavou), ale i tak fascinující. Tento způsob polské absurdity zdá se mi vskutku bizarní. Humor pro mě jak z jiné planety, ale jako dada (surreal) koncept smrtící. Téma možná nejvíc vyhovovalo naturelu a způsobu tvorby režiséra, silná stylizace a absurdní humor nejvíc osvobozují, pokud je těžká práce s filmovým "jazykem" a řemeslem. 70% ()

Reklama

Macbeth 

všechny recenze uživatele

Nepopsatelne. Nevim, co si myslet. Vytvarna stylizace kazdeho zaberu skvela. Komuna uchovavajic vzacnou knihu ve starem mrazaku v tovarne? Seance pri kresleni nezahalene zeny? Precisty mladik, dle cistych chodidel? Inu, zajimave. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Každý film se dá označit za "pohyblivé obrázky" - o Angelusovi to však platí opravdu skoro do slova a do písmene - téměř každý záběr je úžasně stylizován, divák má pocit, že sleduje zhmotnění právě těch naivně-surrealistických obrazů, které jsou ve snímku malovány. Člověka potěší zjištění, že i v současné, průměrnosti přející době je někdo schopen natočit něco tak neskutečně originálního, vybočujícího a dokonale ujetého. Smekám a dávám hodně, ale opravdu hodně silné 4,5*. ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

Letní Filmová Škola 2019, film 10: Tož to je Saturn, chlopi! A ten majzne ganz fest do ÚV KSPvK (komunistické strany Polska v Katovicích, pozn. Autora), a bude más fajruňk. Jen ten čistý chlopec, co ješča nedupal, nás može zachránit a zastavit tu ďuru střelnú. Jen bycha na lupačev, bo matrona Budwellova jest tuze masivna, a Eryk dostal nabančeno od te svoji, keď na ňu vytasil teho svyho kolta, ten čolak jeden. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama