Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (571)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Letité ódy nelhaly. Výtečná konverzačka se strhujícími, ale hlavně naprosto realistickými, dialogy. Člověk visí na každém slově a vše mu je zde tak nějak povědomé. Ona klišovitá fráze "ono je to jak ze života" sem pasuje více, než na cokoliv jiného. Akorát je to celé ještě mnohem lepší. O perfektně sehrané dvojici se snad ani nemusím zmiňovat. U téhle romance musí roztát i člověk s ledovým srdcem. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že něco podobnýho bych chtěl zažít, ale moc nevěřím, že by se mnou v cizím městě vystoupila z vlaku hezká neznámá holka. Leč film je film a tam je dovoleno všechno, umím si představit, že bych vedl obshaově trošky jiný rozhvory, ale jinak ta atmosféra svobodomyslnosti, spontálnosti a pohodovost obou hlavních představitelů mě těžce dostala. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento filmík mi nápadne pripomína, že sa mohol inšpirovať románom Peter a Lucia od francúzskeho spisovateľa Romaina Rollanda. Tak ako v románe, film zachytáva náhodné stretnutie dvoch mladých ľudí, ktorý napriek okolnostiam a uvedomení si, že ich vzťah nebude mať budúcnosť, prežívajú spoločné chvíle naplno a sú plné optimizmu. Ísť na tento film s kočkou do kina, tak úspech máte zaručený. Od začiatku do konca plný sladučkých filozoficko-rozprávkovo-pesimistických rečičiek, že až neveríte, že to môže vydržať do konca celého filmu. A vydrží! Opäť jeden z krásnych filmov na ktorý treba mať tú správnu náladu. A navyše ten záver. Tvorcovia určite mysleli na pokračovanie už vtedy. 85%. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Linklatrovy filmy mi doposud přišly jako sentimentální patetický dojičky. Avšak na trilogii Before jsem se přesto velmi těšil. No a můj instinkt byl tentokrát správný. Před úsvitem je jeden z nejupřímnějších a nejosobitějších romantických filmů všech dob. Ethan Hawke a Julie Delpy podávají uvěřitelně dva cizince, kteří se napříč jedním dnem zamilovávají. Přitom náročnost dlouhozáběrových monologových a dialogových scén jim to nedělá vůbec snadné, přesto se tu perfektně převtělí do svých postav. Ta uvěřitelnost a přirozenost postav, scén, momentů i situací je jednoduše dechberoucí. Čekal jsem silnou pociťovku a to jsem dostal, avšak mě překvapilo, že celý scénář, pohledy postav na svět i vztahy jsou tak enormně bohaté. Tolik zapamatovatelných, úžasných myšlenek a scének jen těžce jinde najdete, navíc zaobalené ve skvostném romanci s tříštivou chemii dvou hereckých es. Prostě romantická dokonalost. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

1 nesympatický a na první pohledl oslizlý Američan + 1 neatraktivní, asexuální, nevýrazná, přemoudřelá a otravná francouzská intelektuálka + 2 hádající se frickové + 1 město plné odpůrců Temelína, kteří hovoří plynně anglicky + 1 jedna noc plná bezdomovců smolících básně, žebrajících věštkyní a podobné verbeže = 1 k smrti nudný, neuvěřitelně papírový a neskutečně dlouhý dialog. (+ duševně nemocný barman a chemie rovnající se nule) ()

Galerie (21)

Zajímavosti (16)

  • Film sa natáčal na nasledujúcich miestach: Zollamtssteg Bridge, obchod Teuchtler Schallplattenhandlung, námestie Maria Theresien platz, cintorín Friedhof Der Namenlosen, Prater, námestie Franziskanerplatz, gotický kostolík Maria am Gestade, Arena club, Moelker Bastion, Gumpendorfer Straße, loď v blízkosti Schwedenplatz, bar Roxy, záhrada barokového paláca rodiny Schwarzenbergovcov, Preßgasse či pri soche arcivojvodu Alberta. Ďalej bolo možné zahliadnuť Votive Church či Vienna State Opera House. (RatBoj)
  • Ve scéně, kdy si Jesse stěžuje, že věstkyně nikdy neříkají pravdu, cituje téměř přesně z knihy The Circus of Dr. Lao od Charlese G. Finneyho. (HellFire)
  • Schallplattenhandlung Teuchtler, teda obchod s platňami, ktorý Celine a Jessie navštívia vo Viedni, stále funguje v bočnej uličke pri Mariahilferstrasse. Vedie ho tá istá rodina. Radi vám o natáčaní porozprávajú, nechajú vyfotiť sa s originál platňou od Kath Bloom, ktorá bola vyrobená špeciálne pre film, a ukážu vám, že počúvacia miestnosť bola len vyrobenou kulisou na dvore, kam vedú dvere vzadu. (Sagara)

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama